<built-in method title of str object at 0x7f5f781f72f0>

Düdüklü Tencere Nasıl Kullanılır ?

Düdüklü Tencere Nasıl Çalışır, Ne İşe Yarar?

Düdüklü tencere nasıl kullanılır sorusunun cevabına değinmeden önce düdüklü tencere nedir ve düdüklü tencere nasıl çalışır, bakmak gerekiyor. Düdüklü tencerenin çalışma mantığının arkasında buhar basıncı yatıyor. Ürün, içerisindeki buhar basıncını arttırarak pişen yemeğin sıvı bölümünün kaynama noktasını yükseltiyor. Düdüklü tencere, özel bir mekanizmaya sahip kilitlerle kapalı olduğu için tencerenin oluşturduğu buhar basıncı dışarıya çıkamıyor, bu da tencere içi sıcaklığın 125 dereceye kadar çıkabilmesine olanak tanıyor. Suyun kaynama derecesine ulaşıldığında buharlaşma başlıyor ve oluşan buhar, tencerede kendisine yer açabilmek adına havayı dışarıya doğru itiyor. Böylece normal şartlar altında 2-3 saat içerisinde yumuşaması beklenen mahsuller 45 dakika ya da 1 saat gibi kısa bir sürede hazır hale gelebiliyor. Düdüklü tencereler, özellikle uzun süre kaynaması gereken ve yumuşaması için saatlerce ocak üstünde kalması gereken ürünlerin daha kısa bir zaman dilimi içerisinde hazırlanabilmesi için tercih ediliyor.

Düdüklü tencere çeşitleri, buhar basıncı yöntemi ile çalıştıklarından dolayı standart tencere modelleriyle kıyasla daha özenli ve dikkatli bir kullanım gerektiriyor. Her seferinde güvenli ve doğru bir kullanım uygulayabilmek için düdüklü tencere nasıl kullanılır, bilmek gerekiyor. Bahsedeceğimiz püf noktalara dikkat ederek siz de düdüklü tencerenizle birbirinden lezzetli yemekler yapabilir, en meşakkatli tarifleri bile kolaylıkla alt edebilirsiniz.

Yeni Düdüklü Tencereler Nasıl Kullanılır?

Düdüklü tencere ilk kullanımı, sonraki kullanımların temeli niteliğinde olmakla birlikte ürünü tanımanıza, kilit mekanizmasının nasıl çalıştığını anlamanıza ve ürüne dair ince detaylara hakim olmanıza yarayan önemli bir ilk uygulama niteliği taşıyor. Yeni model düdüklü tencere kullanımı söz konusu olduğunda ise işin içine modern teknolojiler ve kullanıcıların hayatını kolaylaştıran işlevsel özellikler giriyor. Düdüklü tencere ilk kullanımı sırasında öncelikle ürünün herhangi bir parçasının eksik olmamasına, lastiğinin, kilidinin ve kapağının tam fonksiyonlu bir biçimde çalışıyor olmasına dikkat etmeniz gerekiyor. Düdüklü tencere kapağının etrafındaki lastik, kapağın üzerindeki düdük mekanizması ve düdüklü kilidi, ürünün en can alıcı parçaları olup, doğru ve güvenli bir kullanım için elzem malzemeler arasında yer alıyor.

Bu ilk kontrollerin ardından sıra, yeni düdüklü tencere nasıl kullanılır sorusunun cevabına geliyor. Her ne kadar düdüklünün kullanım şekli, tercih ettiğiniz düdüklünün modeline/markasına ve pişirmeyi planladığınız yemeğin çeşidine göre değişkenlik gösterse de, pişirme mantığı temel olarak benzer bir şekilde işliyor: Düdüklü tencerenizde yemek pişirirken kullanacağınız malzemeleri içerisinde yerleştirir, üzerine belirli miktarda su ekler, ardından da pişireceğiniz süreyi düdüklünün zamanlayıcısı üzerinden ayarlayarak yemeğinizi ocağa koyarsınız. Her ne kadar basit gibi görünse de, düdüklü tencere kullanımının bahsi geçen bu her aşamasının kendine has püf noktaları ve dikkat edilmesi gereken detayları bulunuyor. Şimdi gelin, düdüklü tencere kullanımında nelere dikkat edilmesi gerektiğine yakından bakalım. 

Mutfağın En Hızlısı: Düdüklü Tencere Nasıl Kullanılır?

Söz konusu mutfağınız için yatırımlık bir tencere temin etmek olduğu zaman düdüklü tencereden iyisi yok. Hızlı, teknolojik ve etkili yemek pişirme olanakları sayesinde düdüklü tencereler, mutfakta geçirdiğiniz vakti bir hayli azaltırken aynı zamanda zor pişen yemekleri çok daha zahmetsiz bir biçimde tamamlamanıza da yardımcı oluyor. Kuru fasulyeden et haşlamaya, en meşakkatli ve uğraştırıcı yemekleri dahi kısa bir süre içerisinde hazırlamanıza yardımcı olacak düdüklü tencere kullanımı, yemek pişirmeyi bir keyif haline dönüştürüyor. Peki düdüklü tencere nasıl kullanılır? Güvenli ve etkili bir kullanım için düdüklü kullanımında nelere dikkat etmeli? Hepsi ve çok daha fazlası, düdüklü tencere kullanımı ile ilgili A'dan Z'ye her şeyi içeren bu yazımızda. 

Düdüklü Tencere Kullanımında Nelere Dikkat Etmeli?

1. Hazırlık Aşaması

Yemeğinizi düdüklü tencerede pişirmeye başlamadan önce her yemekte olduğu gibi bir hazırlık aşamasından geçmeniz gerekiyor. Sebzelerinizi ve ürünlerinizi doğrayarak, soyarak ve dilimleyerek işe başlayabilir, gereken malzemelere arzu ettiğiniz şekli verebilirsiniz. Hazırlık safhasında yapacağınız yemeğe bağlı olarak tüm malzemelerinizi düdüklüye atacak şekilde hazır tutmanız önemli. Bu aşamanın en önemli kısmı ise düdüklüye ekleyeceğiniz su miktarı oluyor. Elbette pişirdiğiniz yemeğe bağlı olarak düdüklünün içerisine dökeceğiniz su değişebiliyor; ancak güvenli bir kullanım için düdüklünün içerisindeki suyun asla 1 su bardağından az olmaması ve düdüklü üzerinde belirtilen "maksimum" seviyesinden de çok olmaması gerekiyor. Düdüklü tencereyi ağzına kadar doldurmanız, buharın sıkışmasına ve dışarıya çıkmayarak tehlikeye yol açabiliyor. Bu nedenle de tencere içerisinde mutlaka en az 1/3 oranında bir boşluk bırakmanız tavsiye ediliyor.

2. Düdüklüyü Kurma Aşaması

Tencerenizi malzemeleriniz ve suyunuzla doldurduktan sonra sıra, onu kurmaya, yani başka bir deyişle kilitlemeye geliyor. Eski tip düdüklü tencerelerde bu durum, "düdük" kısmının dik konuma getirilmesini ifade ediyor. Elle ayarlanan bu kısım, hava çıkışının doğru bir biçimde sağlanmasına olanak sunuyor. Tencerenin kapağını kapattıktan sonra düdük kısmını dik konuma getirmeniz gerekiyor.

Elbette yeni tip düdüklü tencerelerde bu işlemin tamamı otomatik olarak ayarlanıyor, dolayısıyla ekstra bir işlem yapmanıza gerek kalmıyor. Ürün kapağını emniyetli bir biçimde kapatmanız, düdüğün zaten kendiliğinden devreye girmesi için yeterli oluyor. Örneğin Jumbo düdüklü tencere nasıl kullanılır diye bakıldığında tüm modellerde modern "kelepçesiz" tasarım ön plana çıkıyor. Kelepçeli ürünlere göre daha güvenli olan bu dizayn, emniyet sistemi ile donatılmış olduğu için hava basıncı tamamen boşalmadan ve tencere tamamen soğumadan açılmasına da izin vermiyor.

Kullandığınız ürünün markasına ve modeline göre düdüklünüzü kurarken mutlaka kullanım kılavuzundan yararlanmanız ve oradaki talimatlara harfiyen uymanız gerekiyor. Yeni nesil düdüklü tencerelerin kapaklarında oldukça kolay anlaşılır bir kilit sistemi bulunuyor. Kapağın üzerinde kademeler, bar basınç özelliklerini ifade ediyor. 1. kademe "free" konumu, yani hava boşaltma kısmındaki 1.1 bar basınç seviyesini ifade ederken 2. kademe, sebze veya orta seviyede pişirmeler için 0,6 bar basınç seviyesini işaret ediyor. 3. kademe ise et ve set bakliyat pişirme işlemleri için uygun olan 0,7 bar basınç seviyesine tekabül ediyor. Tencere, bahsi geçen bu kademelerin her birinde ilgili birim değerinde basıncı pişirme ventilinden dışarıya atarak çalışıyor. Ürünün etkili bir biçimde çalışabilmesi için pişirme ventilinde de tıkanıklık ve benzeri durumların oluşmamasına dikkat etmek gerekiyor.

Bir süre sonra kaynamayla birlikte ürün yüksek buhar vermeye başlayacaktır. Bu noktada eski tip tencere kullanıyorsanız düdüğü indirebilir, yeni tip tencereler için ise ayarı ilgili kademeye getirerek ocağı kısabilirsiniz.

3. Kapatma Aşaması

Yine düdüklünüzün markasına ve modeline bağlı olarak ürününüz, yemeğinizin pişmesi için ayarladığınız süre dilimi dolduğunda size bir uyarı veriyor. Tencereniz pişirme işlemini tamamladıktan sonra sesli bir şekilde uyarı verdiğinde ilk olarak yapmanız gereken şey, ocağın altını kapatmak oluyor. Burada en önemli husus, tencere içerisinde oluşan buhar basıncını harekete geçirmemek için tencereyi bir süre ocaktan almamanız ve yerinden oynatmamanız oluyor. Siz ocağı kapatmış olsanız dahi tencere içerisinde kaynama ve basınç işlemi devam ettiği için onu vaktinden önce yerinden oynatmak tehlikeli durumlara yol açabiliyor. Buharın dağıldığından ve kaynamanın sona erdiğinden emin olduktan sonra - ki bu süre, düdüklüyü ocakta tuttuğunuz süreye bağlı olarak 10 ila 15 dakika kadar sürebiliyor - kilidi yavaşça açabilir ve içerisindeki havanın kontrollü bir biçimde çıkmasına izin verebilirsiniz.

Tencerenin kapağını açmak için de acele etmemeniz öneriliyor. Basınçtan dolayı hemen açılmayacak olan kapak, tencere soğuduktan ve içerisindeki hava tamamen çıktıktan sonra çok daha kolay ve sorunsuz bir biçimde açılacaktır. Daha önce de bahsetmiş olduğumuz gibi düdüklü tencerenin mantığında buhar basıncı ve oluşan bu buharın kontrollü bir biçimde çıkışı yer aldığı için ürünün hava çıkışı bölümünün her daim temiz ve açık olmasına ekstra özen göstermeniz tavsiye ediliyor. Tüm bu güvenlik önlemlerini aldıktan sonra yemeğinizin kapağını gönül rahatlığıyla açabilir ve servis edebilirsiniz.

Düdüklü tencere kullanımı esnasında özen göstermeniz gereken diğer püf noktalar ise şu şekilde:

  • Düdüklüyü asla susuz çalıştırmayın.
  • Yemeğiniz piştikten ve ocağınızı kapattıktan sonra düdüklüğü en az 10 dakika kadar yerinden oynatmayın.
  • Düdüklü içerisindeki basınç yeteri kadar tahliye edilmezse ve bu şekilde kapağı açarsanız kapak basıncın etkisiyle yerinden fırlayabilir ve istenmeyen durumlara neden olabilir. Bu yüzden basıncın tamamen boşaltıldığına ve tencere içerisinde buhar kalmadığına emin olun.
  • Düdüklü tencere kullanımında en iyi dostunuzun sabır olduğunu unutmayın.
  • Tencere kapağının, kapak üzerindeki lastiğin ve çıkış ventillerinin düzenli olarak kontrollerini yaparak her kullanım öncesi temiz olmalarını sağlayın.
  • Yemeği pişirecek olan buhar için her daim yeterli kadar yer olduğundan emin olun. Et ve türevi yemekler için 1/3, kuru fasulye ve benzeri yemekler için ise 1/2 oranında boşluk olmasına özen gösterin.
  • Her ne kadar düdüklü tencere kullanımı kuru fasulye ve nohut gibi bakliyatların bir gece öncesinden ıslatılmasına gerek bırakmasa da, yine de bu işlemi yapmanın yemeğinizi daha lezzetli ve yumuşak hale getireceğini unutmayın.
  • Düdüklü tencerede her yemeğin farklı pişme süresi olduğunu aklınızdan çıkarmayın.
  • Eğer düdüklüde dondurulmuş gıda pişirmeyi planlıyorsanız, düdüklüye atmadan önce mutlaka tamamen çözünmesini sağlayın. 

Düdüklü Tencere Hakkında Sıkça Sorulan Sorular

Düdüklü tencerede neler yapılır?

Düdüklü tencerede kuru fasulye, nohut, mercimek yemeği gibi sulu yemekler pişirebilir, yumuşak olması için saatlerce pişmesi gereken dana eti ve benzeri ürünleri 45 dakika - 1 saat gibi kısa bir süre içerisinde lokum kıvamına getirebilirsiniz. Kemik suyu, reçel, süt mısır, tavuk tandır, sebze haşlama, kemikli et ve çorba da düdüklü tencerede pişirebileceğiniz lezzetler arasında.

En güvenli şekilde düdüklü tencere nasıl açılır?

Düdüklü tencere nasıl açılır öğrenmek için şu üç adımı takip etmeniz gerekiyor: Ocağı kıstıktan sonra en az 10 dakika beklemeli, kontrollü bir biçimde buhar çıkışını sağlamalı ve kilit çözülerek kapak açılmalıdır.

Düdüklü tencere nasıl kapatılır?

Her düdüklü tencere modelinin ve markasının kendine has bir kapatılma ve açılma tekniği vardır, bu yüzden de kullanım esnasında mutlaka kullanım talimatlarına riayet etmek gerekir. Bununla birlikte yeni nesil düdüklülerde kapatma işlemi, genellikle kapak üzerinde bulunan ve bar basıncını ifade eden kademeler takip ederek yapılabilir.

Düdüklü tencerede çorba pişirebilir miyim?

Eğer elinizde başka bir derin tencere yoksa, dilerseniz düdüklü tencerenizi kilidini kapatmadan da normal bir tencere olarak kullanabilir ve içerisinde birbirinden lezzetli çorbalar pişirebilirsiniz.

Düdüklü tencere neden su damlatır?

Düdüklünüzün pişme esnasında yanlardan su damlatması, içerisinde gereğinden fazla su koyduğunuzun bir işaretidir. Bir sonraki kullanımda maksimum su miktarını geçmemeye özen göstermeli ve onu asla ağzına kadar doldurmamalısınız.

Hangi düdüklü tencere daha iyi?

Piyasada pek çok farklı markanın çeşitli ebatlarda üretilen ve farklı malzemelerden tasarlanan düdüklü tencereler bulmanız mümkündür. Jumbo düdüklü tencere modelleri, yüksek kaliteli 304 paslanmaz çelik gövdeden imal edilmiş olmakla birlikte 430 paslanmaz çelik tabana sahiptir. Kapak üstü tan saplar bakalitten meydana geldiği için ısıya ve çizilmeye karşı yüksek dayanıklılık gösterir. Yakından incelemeye ne dersiniz

Paylaş

Diğer Yazılar