Sıra geldi ev yapımı yoğurt nasıl yapılır , oranlarının verimi. Okumaya devam ederek bu konu hakkında detaylı bilgiye ulaşmanız mümkün.
Evde yoğurt yapmak , bu işi daha önce deneyimlememiş olanlara zahmetli bir süreç gibi yapılabilir; Ancak iyi haber şu ki durum hiç de sandığınız gibi değil. Gerekli şartlara sahip olunduktan sonra ev yapımı yoğurt, aslında son derece kolay bir süreç ortaya çıkıyor. Peki ama nasıl? Hadi gelin, evde yoğurt nasıl yapılır , içerdiği bilgilere daha detaylı bakalım. Öncelikle özellikler:
Öncelikle 1 litrelik bir depolama kaynatılıyor. Kıvamı yoğun bir ev yoğurmak için, iyice kaynatılması gerekir ki süt yoğunlaşsın. Kaynama işlemi sırasında yoğurt mayanızı bir kaseye koyun ve odanızda olmasına dikkat edin. Süt kaynadığında onun 38 ila 45 santigrat varlığı kadar inmesini beklemeniz gerekir. Bu sıcaklıkların dışında mayalanan yoğurtlar ya biraz kekremsi olacak ya da tam anlamıyla mayalanamayacaktır. dolayısıyla süt sıcaklığının iyi ayarlanması önemli. Eğer bir gıda termometresi kullanmıyorsanız bunu anlamanın bir başka yolu daha var. Serçe parmağınızı süte biraz batırıp bir tur döndürün. Eğer parmağınız bu esnada sistemin sıcaklığına uygunsa ama hafif bir şekilde cızırdıyorsa, doğru yolda demektir. Bu yöntem, çoğu kişinin zor geldiği için gıda termometresi kullanması faydalı olabilir. Süt istenilen sıcaklıkta geldiğinde kasede bekleyen mayaya, bu sütten biraz karışıp mayalanmanın bozulması gerekiyor. Bir iki kaşık ilave ederek mayanızı hafifçe karıştırın ve birleştirin. Mayaların günlük olarak karıştırılmasından sonra sıra geldi mayalanma sürecini başlatmaya. Bu aşamada tencerenizin muhafaza edilmesi, şeyin püf noktası. Bunu sağlamak için tencerenizi sıcak tutacak havlu ya da benzeri bir örtüyle sarabilirsiniz. En az 6-8 saat bu şekilde beklemesi gereken süt, bu sürenin sonunda ev yoğurdu kıvamına gelecektir. İsterseniz yoğurt mayalama işlemini tencere yerine kavanozda yapmanız mümkündür. Eğer bu yöntemi uygulayacaksanız tencerede mayalanacağınız, kavanoza boşaltın ve kavanozu sararak oda sıcaklığının biraz üzerinde beklemeye alın. İyice sardığınız tencereyi ya da kavanozu, belirtilen süre kadar bekletmenizin ardından buzdolabına alın ve bir gün buzdolabında bekletin. Ertesi gün ev yapımı yoğurdunuz. Afiyet olsun!
Özellikle çocuklu evlerde sıklıkla tüketilen ev yoğurdu gerek faydalı içerik parçaları nefis tadıyla çok seviliyor. Sağlık açısından da bakım yöntemini ev yoğurdu, hemen hemen her annenin çocuğuna yaptığı bir besindir. Peki, evde yoğurt yapımı nasıl oluyor? Hangi yöntemlerle yoğurt yapılıyor? Evde yoğurt mayalama püf noktaları neler? Yoğurt bilgisayarında kullanılan süt, hangi sıcaklığa kadar kaynatılmalı? Kaç kilo süte, ne kadar maya konmalı? Ev yoğurdu neden sağlıklı? Yoğurt mayalanmadıysa ne yapmak gerek? Mayası yoğurtla tekrar nasıl mayalanır? Ev yapımı yoğurt neden süner? Tüm bu sorularınızın cevabını yazımızın ilerleyen ayrıntıları ayrıntılı biçimde göreceksiniz. Mayalamanın püf noktalarına değinmeden önce ev yoğurmanın neden daha sağlıklı olduğundan bahsetmek isterim. Hazırsanız başlıyoruz!
Her şeyden önce ev yoğurdu ve kefir gibi içinde pek çok yararlı bakteriyi barındırması açısından oldukça önemli bir besin. Bu bilgileri aklımızda tutarken ev yoğurdun dayanıklılığını sıralamaya devam ettik:
Özellikle çocuklu ailelerde, çocuklara katkı maddeli meyveli yoğurtlar yerine sağlıklı alternatifler sunmak isteyenlerin imdadına ev yapımı çilekli yoğurt koşuyor. Bu süreç de oldukça basit. Evde mayaladığınız mis gibi yoğurda, minik minik doğradığınız çilekleri ekleyerek evde çilekli yoğurt yapımını tamamlayabilirsiniz. Hatta dilerseniz çilekleri blender'dan geçirip yoğurda eklemeniz de mümkün. Belki bir miktar bal ya da pekmez eklemek, bu sağlıklı besini miniklerimiz için daha da tatlandırmak adına tercih edilebilir. Her iki şekilde de çocuklarınıza lezzetli ve sağlıklı bir ev yapımı meyveli yoğurt hazırlamış olacaksınız.
Evde yoğurt mayası yoksa nasıl ev yapımı yoğurt yapabilirim, sorusu, bu konu hakkında en çok merak edilenlerden. Yukarıda anlattığımız yoğurt mayalama süreci, daha önce mayalanan yoğurtların ya da piyasada bulunan yoğurt mayalarının kullanılmasını içeriyor. Ancak evde yoğurt yapmanın püf noktaları arasında sadece bu yöntem yok elbette. Tereyağı ile yoğurt mayalamak da son derece yaygın kullanılan bir diğer metot. Bunun için de yapmanız gerekenler hemen hemen aynı. Şöyle ki
Yoğurdu mayalarken kullandığınız maya yerine bu kez tereyağı kullanacaksınız. 1 kilo süte iki tatlı kaşığı tereyağı yeterli olacaktır. Detaylar ise hemen aşağıda:
Evde probiyotik yoğurt yapımı yukarıda da gördüğünüz gibi son derece pratik bir süreç. Ancak bazı durumlarda maya tutmayabiliyor. Bunun, ortam sıcaklığının istenilen seviyede olmaması, kullanılan mayanın bozuk olması ya da maya miktarının ayarlanamaması gibi farklı sebepleri olabilir. Peki, yoğurt mayası tutmazsa ne yapılır? İşte, cevabı!
Mayası tutmayan yoğurt, yeterince sıcak bir ortamda bekletilmemiş demektir. Bu sebeple yoğurdu mayalamaya çalıştığınız kabın sıcaklığını ona geri kazandırmanız gerek. Bunun için de kabınızı, içi kaynar su dolu olan bir başka kaba oturtmalısınız. Sıcak suyun, kabın yarısına kadar gelmesi yeterli. Bu şekilde 1-2 saat beklettiğiniz tenceredeki yoğurt, bu süre sonunda mayalanacaktır.
Ev yapımı yoğurt neden süner, sorusunun en yaygın cevabı kullanılan mayada saklı. Zira eğer sütü mayalamak için kullandığınız yoğurt mayası eskimişse ortaya çıkan yoğurdun sünme ihtimali çok yüksek. Dolayısıyla böyle bir durumla karşılaşmamak için yoğurt mayanızı belli aralıklarla yenilemeniz tavsiye edilir. Sünmenin ikinci bir olağan sebebi de mayalama sıcaklığı olarak karşımıza çıkıyor. Normalde 38-45 santigrat derecelerde mayalanması gereken süt, daha düşük sıcaklıklarda mayalandıysa ortaya çıkan yoğurt sünebilir. Sünmesi halinde herhangi bir sağlık problemine yol açmadığı iddia edilen ev yapımı yoğurdunuzu, sadece kötü koktuğu ya da küflendiği durumlarda tüketmemeye özen gösterin.