French press, öğütülmüş kahveyi baskı ve süzme metotlarıyla demlemenize yardımcı olan özel bir mutfak gerecidir. Hem süzgeç hem piston görevi gören bu alet, demlendikten sonra öğütülmüş kahvenin baskı uygulanarak mutfak gerecinin dibine kadar bastırılmasıyla çalışır. Bu da dakikalar içerisinde lezzetli ve mis kokulu, taze kahve elde etmenizi sağlar.
French press kullanarak kahve yapımının sevilmesinin birden fazla nedeni vardır. Bunlardan bir tanesi, diğer kahve demleme yöntemleri ile kıyasla çok daha pratik ve hızlı bir yöntem olmasıdır. Bununla birlikte cüsseli bir French presste tek seferde birden fazla kişi için taze ve sıcak kahve demlenebilir. Kolay temizlenebilir olması, herhangi bir elektrik ya da pil enerjisi gerektirmemesi ve kahve sertliği üzerinde manuel bir kontrol yetisi sağlaması da French press kullanmanın diğer avantajları arasında.
French pressin çalışma prensibi oldukça basittir. Bir French pressin anotomisine baktığımız zaman toplamda 6 ana parçadan oluştuğunu söylemek mümkün. Piston ve kapak, öğütülmüş kahveyi bastırmanıza yarayan bir mekanizmaya sahiptir. Kapağın altındaki filtre, bazı French press modellerinde bir taneyken daha komplike ürünlerde birden fazla mikro-filtre olarak da tasarlanabilir. French pressin ana gövdesini oluşturan cam bölme, farklı materyal kullanılarak üretilebileceği gibi değişik ebatlarda da dizayn edilebilir. Taban olarak metal, plastik ya da ahşap bir çerçeveye sahip olan French pressin altıncı ve son parçası ise ısıyı eşit derecede dağıtan bir tutacaktır.
French press kullanım mantığının altında yatan en avantajlı özellik, herhangi bir kağıt filtreye ihtiyaç duyulmamasıdır. French presslerin kendinden filtreleri olduğu için demlenen kahve, doğrudan su ile temas eder ve kahvenin çok daha yoğun bir tada sahip olmasına olanak sunar. Bu da bu yöntemle kahve demlemeyi aslında bir "batırma" tekniği olarak nitelendirmek için yeterlidir. Elbette istikrarlı bir şekilde iyi kahve elde etmek için Frenh pressinizi her seferinde tek tek bu parçalara ayırarak temizlemeniz ve kurutmanız gerekir.
Dünyadaki en popüler kahve demleme yöntemlerinden biri olmasına rağmen insanların yüzde 90'ının French pressi yanlış kullandıklarını biliyor muydunuz? Aslında French press kullanımı ile mükemmel demlenmiş bir fincan kahve elde etmek, kuralları ve yönergeleri takip ettiğiniz sürece tahmin edilenden de daha kolay. Siz de French press nasıl kullanılır rehberimizi okuduktan sonra düzenli olarak şimdikinden çok daha güzel ve lezzetli kahveler pişirebileceksiniz. French press nedir, nasıl kullanılır ve nasıl seçilmelidir, hepsi bu yazımızda sizi bekliyor.
French press nasıl kurulur ve nasıl kullanılır rehberimizi okuyarak siz de en doğru biçimde kahve demlemeyi öğrenebilir ve birkaç kolay adımda lezzetli, mis kokulu, taptaze bir fincan kahvenin tadını çıkarmaya başlayabilirsiniz.
French press kullanımı esnasında ilk olarak yapmanız gereken şey ürünü ısıtmak oluyor. İşin aslına bakarsanız bu, sadece bu tarz bir demleme yöntemi için değil, tüm kahve demleme teknikleri için önemli ve esas bir adım. Kahve demleme ekipmanlarınızı önceden ısıtmak, sıcak su ile soğuk ekipmanın bir araya geldiğinde birbirini nötrlemesi olasılığını düşürecek ve demleme sıcaklığınızın dalgalanmasını önleyecektir. Bunun için yapmanız gereken tek şey, pressin içerisinde bir miktar sıcak su eklemek ve onu ürünün her bir noktasına gelecek şekilde içerisinde gezdirmektir. French pressinizi önceden ısıtmak aynı zamanda pişirdiğiniz kahvenin daha uzun süre sıcak kalmasına da yardımcı olacaktır.
Eğer hazır öğütülmüş kahve yerine önce çekirdek kullanmayı tercih ediyorsanız, çekirdeklerinizi hassas terazi kullanarak ölçmeniz gerekiyor. Elbette burada ne kadar kahve çekirdeği kullanacağınız, yapmak istediğiniz kahve miktarına bağlı olarak değişkenlik gösteriyor. Bununla birlikte kahve çekirdekleri ile uğraşmak istemiyor ve hazır öğütülmüş kahve kullanmayı tercih ediyorsanız, 1 kişilik orta sertlikte kahve için ortalama 7 gram değerinde olan standart bir kahve ölçeği ile ölçüm yapmanız yeterli oluyor. 1 kişiye 1, 2 kişiye 2 ölçek şeklinde ilerleyen bu tabloda kahve demlemeyi planladığınız kişi sayısına göre bir miktar belirlemeniz mümkün.
French press kullanımı esnasında elbette size sıcak su sunacak bir kettle'a ya da su ısıtıcısına ihtiyacınız olacaktır. French press için kullanılan standart su - kahve oranı 1'e 15'tir. Başka bir deyişle 600 gram su için 40 gram kahve gerekir. Suyu dilediğiniz şekilde ısıtabilirsiniz; ancak ideal sıcaklıkta su elde etmek için kaz boynu bir kettle ya da ocak demliği kullanmanız tavsiye edilir. French presste yapılacak kahve için ideal su sıcaklığı ise 90 ila 96 derece arasındadır.
Önceden ısıtılmış ürününüze dilediğiniz miktarda kahveyi ekleyin ve belirlenen kahve ölçüsü ile tutarlı olacak miktarda sıcak suyu kahvenin üzerine dökmeye başlayın. Bunun için herhangi ekstra bir yol izlemenize gerek yok; suyu tek seferde kahvenin üzerine boşaltmanız, ardından da ahşap bir kaşık kullanarak seri bir biçimde içeriği karıştırmanız yeterli olacaktır.
Standart olarak belirlenen French press demleme süresi 4 dakikadır. Pressin üzerine kapağı yerleştirmek daha etkili bir yalıtım sağlarken aynı zamanda kahveniz demlenirken sıcaklığın da içeride kalmasını sağlar. Telefonunuzdaki zamanlayıcıyı kurarak bu işlemi tamamlamanız mümkün.
4 dakika dolduktan sonra pressin pistonunu yavaşça aşağıya doğru bastırmaya başlayın. Pistonu tamamen pressin dibine kadar indirdiğinizden emin olun; aksi takdirde kahveniz demlenmeye devam edecek ve kahvenizin tadını acılaştıracaktır. Eğer baskı uyguladığınız zaman gereğinden fazla dirençle karşılaşıyorsanız, kahve çekirdekleriniz fazla sert olabilir. Bunun önüne geçebilmek için daha taze çekilmiş kahve temin edebilirsiniz.
Kahvenizi demledikten sonra French pressin içerisinde bekletmek yerine tamamını fincana ya da fincanlara boşaltmanız tavsiye edilir; aksi halde kahvenizin acılaşması ve bayatlaması kuvvetle muhtemeldir. Başardınız, lezzetli mi lezzetli bir fincan French press kahvesi pişirdiniz, afiyet olsun!
Ucuz ve kalitesiz malzemeden üretilmiş bir French press kullanarak lezzetli kahve elde etmeyi beklemek, pek de gerçekçi bir durum değildir. Bu nedenle de French press seçerken dikkat edilmesi gereken birden fazla önemli nokta vardır. Her ne kadar en ucuz French presse yönelmek her zaman cazip olsa da, 6 ay sonra elinizde parçalanacak bu ürünü yeniden satın almanız gerektiğini göz önünde bulundurursanız, bunun pek de akılcı bir yatırım olmadığını anlayacaksınızdır. Peki iyi bir French press nasıl olmalı? İşin özü, ebat ve malzemede saklı. Standart bir French press ölçüsü, sandığınızın aksine 1 ya da 2 fincanlık değil, 4 ila 8 fincanlık olmalıdır. Burada "fincandan" kastımız elbette her yerde karşımıza çıkan devasa kupalar değil, daha çok espresso fincanı olarak bilinen ve ortalama 100 mililitreye denk gelen fincanlardır. Genel olarak baktığımızda piyasada toplam 4 farklı French press türü ile karşılaşmak mümkündür:
Bir French press seçerken bu özellikleri göz önünde bulundurarak ideal seçimi yapmak mümkündür. Eğer tek başınıza yaşıyorsanız ya da ofiste kendi başınıza kullanmak üzere bir kahve demliği arıyorsanız, küçük French press modelleri sizin için ideal olabilir. Evinizde bir kahve makinesi yoksa ve aile boyu pratik bir biçimde kahve yapabileceğiniz bir alternatif peşindeyseniz, büyük French pressler tam size göre. Ebat seçiminiz her ne olursa olsun, satın almaya karar verdiğiniz ürünün kaliteli malzemeden üretilmiş olmasına, güvenilir bir markaya ait olmasına ve özellikle bu iş için tasarlanmış olmasına da özen göstermeniz gerekiyor.