Kuracağınız sofralarda tüm çatal bıçak çeşitlerini kullanmak zorunda değilsiniz. Fakat hangilerini seçmeniz gerektiğini anlamak için öncelikle çatal bıçak çeşitlerini bilmenizde fayda var. Şık restoranlarda ve lüks otellerde çatal bıçak dizilimi eksiksiz bir şekilde uygulansa da ev davetlerinde bu çeşitler, hazırlanan yemeğe göre artırılıp azaltılabiliyor. Siz de yemek yeme işini kolaylaştırmak için çeşitlenen çatal bıçak takımları arasından ihtiyacınız olan çeşitlere masanızda yer verebilirsiniz.
Sofrada yer alan bıçak çeşitleri genellikle kullanılan yemeğe göre isimlendiriliyor. Kullanım kolaylığı sağlamak amacıyla şekilleri değişiklik gösteren bu bıçaklar, yemeklerin geliş sırasına göre diziliyor. Bu çeşitler arasında yemek bıçağı, form olarak daha dar yapıda üretilirken ayıklama işlemine yardımcı olan balık bıçağı ise geniş bir gövdeye ve sivrilen bir uç yapısına sahip. Ayrıca tırtıklı uç yapısıyla küçük bir mutfak bıçağını andıran et bıçağı da keskinliği ile diğer çeşitlerden ayrılıyor. Diğer yandan küçük boyutlardaki tatlı, meyve ve tereyağı bıçakları yine genişlikleri ve formlarıyla birbirinden farklılaşan çeşitlerden. Masada yer alan tüm çeşitler ise şu şekilde sıralanıyor;
Çatal çeşitleri genellikle boy olarak uzayıp kısalıyor. Bazı çeşitlerin uç kısımları, yeme işlemini kolaylaştırabilmesi için daha derin olarak tasarlanıyor. Bıçaklara göre çok daha sınırlı olan çatal formları birbirine benzerlik gösteriyor. Kimi çatallarda tarak sayılarının farklılaştığını görebilirsiniz. Yemek çatalı dört taraklıyken balık ve pasta çatalı genellikle üç taraklı olarak üretiliyor. Yemek sırasında kullanılabilecek tüm çatal çeşitleri ise şu şekilde sıralanıyor;
Sulu yemeklerde ve çorbalarda kullanılan kaşıklar, çatal ve bıçak çeşitlerine göre çok daha az çeşide sahip. Bu sebeple masa düzeninde de sayıca azınlıkta kalıyor.
Şık sofralarla ilgili kafa karıştırıcı olabilen konuların başında çatal bıçak kullanımı geliyor. Sofra düzeninde minik farklılıklar görülse de bu ürünler, temelde belli bir düzene göre diziliyor ve kullanılıyor. Üstelik yemek çeşitlerine göre, kullanılan çatal bıçaklar çeşitleri de değişiklik gösteriyor. Davet masalarında balık çatalından et bıçağına, ordövr çatalından ana yemek kaşığına kadar pek çok farklı çeşitte ürün görebilmeniz mümkün. Siz de katılacağınız davetlerde çatal bıçak çeşitlerini doğru kullanmak, evinizde kuracağınız sofralarda ise eksiksiz bir şekilde yerleştirmek istiyorsanız doğru yerdesiniz. Masada çatal bıçak kullanımı ve dizilimine dair merak ettiğiniz ne varsa bu yazımızda sizin için bir araya getirdik. Pek çok ayrıntısı bulunan sofra düzenini gelin birlikte inceleyelim.
Çatal kaşık bıçak düzeni, ne kadar karmaşık görünse de aslında yemek sırasında bir düzen içerisinde hareket edebilmenize yardımcı oluyor. İhtiyacınız olabilecek tüm çatal bıçak çeşitleri masada yer aldığı için çoğunlukla yeni bir bıçak veya çatal istemenize de gerek kalmıyor. Kuracağınız sofralarda ise bu şekilde ayrıntıları düşünmek, misafirlerinize önemli olduklarını hissettiriyor. İyi hazırlanmış ve şık bir masa ile misafirlerinize verdiğiniz değeri yansıtabilmeniz mümkün. Siz de göz alıcı masalar hazırlamak için sofra bütününde yakaladığınız renk ve tarz uyumuna dikkat edebilirsiniz. Kusursuz hazırlanmış bir masada, çatal bıçak sıralaması da bir hayli önem kazanıyor. Mantığı son derece basit olan çatal bıçak kaşık diziminde dikkat edebileceğiniz birkaç küçük ayrıntı bulunuyor. Sofra düzeninde, çatal bıçak dizimine en iç taraftan başlamanız gerekiyor. Bu ürünlerin kullanımı dıştan içe doğru ilerlediği için de en son servis edilecek yemeğe ait çatal ve bıçağı en içe yerleştirmeniz gerekiyor. Siz de sıraladığımız tüm püf noktalarından faydalanarak özenli ve son derece şık sofralar hazırlayabilirsiniz.
Sofrada çatal bıçak nereye konur öğrendikten sonra uygulama kısmında da bazı ayrıntılara dikkat etmeniz gerekiyor. Çatal bıçak kullanımı kimi zaman zorlayıcı bir konu haline gelebiliyor. Özellikle lüks restoranlarda veya büyük davetlerde, önünüzde çok fazla sayıda çatal bıçak görmek sizi şaşırtabilir. Fakat artık tüm çeşitleri öğrendiğinize göre bu gerginliği kolayca üzerinizden atabilirsiniz. Yemek çeşitleriyle birlikte hangi çatal ve bıçağın kullanılması gerektiğini hatırlayamadığınızda dıştan içe doğru bir kullanım sırası izleyebilirsiniz. Çatal ve bıçaklar, gelecek yemeklerin servis sırasına göre dışarıdan içeriye doğru dizildiği için bu yöntem çok büyük olasılıkla sizi doğru sonuçlara ulaştıracaktır. Çatal bıçak nasıl dizilir konusunu açıklığa kavuşturduktan sonra bu ürünlerin kullanım aşaması da sorunsuz olarak ilerleyecektir. Tutuş bakımından ise uygulayabileceğiniz iki farklı tarz bulunuyor. Çatal bıçak kullanırken farklı kolaylıklar sağlayan Avrupa (Kontinental) tarzı ve Amerikan tarzı arasında seçim yapabilirsiniz. Dilerseniz bu kullanım tarzlarının ayrıntılarını birlikte inceleyelim.
Çatal kaşık düzeninin başlangıçtaki konumu kadar bu ürünlerin yemek esnasındaki duruşları da önemli. Yemeğe ara verdiğinizi, artık devam etmeyeceğinizi veya yemeği beğenmediğinizi belirtmek için siz de çatal bıçak konumlarından yararlanabilirsiniz.
Uzun yemeklerde biraz durup dinlenmek ve midenizi rahatlatmak için molaya ihtiyaç duyabilirsiniz. Bu gibi durumlarda, çatal ve bıçağınızı bir üçgen oluşturacak şekilde tabağınızın içerisine bırakarak servis yapan kişilerin mola verdiğinizi anlamalarını sağlayabilirsiniz. Çatalınız solda, bıçağınız ise sağda kalacak şekilde bu ürünleri yerleştirebilirsiniz. Çatal ve bıçağın uç kısımlarının birbirine değecek şekilde ve saplarının da iki yana açılmış olarak konumlandırılması bu noktada önemli.
Tabağınızdaki tüm yemekleri bitiremeyebilirsiniz. Önünüzde hala yemek varken sonraki tabağa geçmek istediğinizi kolayca anlatabilmek için bir artı işareti oluşturmanız yeterli. Öncelikle sağ elinizdeki bıçağı tabağın ortasına yatay olarak yerleştirdikten sonra çatalınızı da bir artı oluşturacak şekilde dikey olarak tabağın ortasına bırakabilirsiniz.
Yediğiniz yemekten memnun kaldığınızı anlatmak için çatal ve bıçağı yan yana olacak şekilde tabağınıza yerleştirmeniz yeterli. Bıçağınızın keskin tarafı size bakacak şekilde çatal ve bıçağı tabağınızın üzerine yatay olarak bırakabilirsiniz.
Yemeği bitirdiğinizi ve daha fazla devam etmeyeceğinizi anlatmak içinse çatal ve bıçağı dikey olarak tabağın ortasına yerleştirebilirsiniz. Bu noktada yan yana duran çatal bıçağın yukarıyı göstermesi gerekiyor.
Yemeği beğenmediğinizi anlatmak için tıpkı mola verdiğiniz zamanda olduğu gibi çatal ve bıçağı üçgen pozisyona getirmeniz gerekiyor. Fakat bu sefer çatal ve bıçak yan dönmüş bir şekilde birbirlerini gösteriyor. Ayrıca bıçağınızı çatalın içerisine geçecek şekilde yerleştirmeniz bu noktada önemli. Son derece olumsuz bir anlama sahip olan bu duruş diğer çatal bıçak konumlarından farklılaşıyor. Siz de yemeği beğendiğiniz durumlarda yanlışlıkla farklı bir mesaj iletmemek için çatal ve bıçağınızı bu konumda yerleştirmemeye özen gösterebilirsiniz.
Çatal bıçak masa düzenine dair pek çok ayrıntıya yer verdiğimiz bu yazı sayesinde siz de birbirinden şık ve kusursuz sofralar hazırlayabilirsiniz. Ayrıca çatal bıçak nereye konulur ve bu konumlar hangi anlamları taşır gibi birbirinden faydalı bilgileri de katıldığınız yemeklerde uygulayabilirsiniz. En doğru çatal bıçak kullanım tekniğiyle hem daha zarif bir şekilde yemek yiyebilir hem de sofra adabına uygun olarak hareket edebilirsiniz. Eğer bu yazımızın faydalı olduğunu düşünüyorsanız sevdiklerinizle paylaşabilir, şık sofralarla ilgili daha fazla bilgiye sahip olmak içinse Her Tabak Bir Sanat yazımıza göz atabilirsiniz.