Yüzyıllardır sofraların sevilen tatlarından olan soğuk sıkım zeytinyağı sağlığa faydaları ve güzel tadı ile damaklarda yer ediyor. Günümüzde sağlıklı beslenme ve doğal ürünlere olan ilginin artmasıyla beraber sofraların ve yemeklerin vazgeçilmezi haline gelmiş bu zeytinyağı, en değerli yağlar arasında. Geleneksel yöntemler kullanılarak düşük sıcaklıklarda sıkılmasıyla elde edilen bu yağ çeşidi yemeklerin yanında salatalarda ve daha pek çok yiyecekle birlikte tüketilebiliyor. Yemeklere kattığı o eşsiz tat damaklarda unutulmaz bir iz bırakıyor. Peki soğuk sıkım zeytinyağı nedir, nasıl üretilir, nelerde kullanılır? İşte soğuk sıkım zeytinyağı ile merak edilen tüm detaylara gelin birlikte bakalım.
Taş baskı veya erken hasat zeytinyağı olarak da bilinen soğuk sıkım zeytinyağı yemeklerin vazgeçemediği tatlar arasında. Birden fazla çeşide sahip olan zeytinyağları üretim şekillerine göre isimlendiriliyor. Dolayısıyla soğuk sıkım zeytinyağı da üretim şeklinden kaynaklı olarak bu ismi alıyor. Bu zeytinyağı çeşidi, zeytinlerin erken hasat edilerek toplanması ve toplandığı gün içinde öğütülmesiyle yapılıyor. Taş değirmenler yardımıyla çekirdekleriyle birlikte öğütülen zeytinlerin yağı çıkartılıyor. Geleneksel bir üretim sürecine sahip olan bu zeytinyağlar taş değirmenler tarafından üretildiği için taş baskı zeytinyağı olarak da piyasada görebilmek mümkün. Soğuk sıkım yöntemiyle üretilen bu yağlar, hasır bir çuval içerisine konularak değirmenlere götürülüyor. Ardından üretim süreci başlıyor. Bu yöntem zeytinlerin besin değerlerini, içerisinde yer alan vitamin ve minerallerin kaybını minimum düzeyde tutarak yağa dönüştürülmesini sağlıyor. Aynı zamanda doğal aromalarını korumaya da yardımcı oluyor. Soğuk sıkım yöntemi ile üretilen zeytinyağları daha lezzetli ve sağlıklı olduğunu söylemek de mümkün. Dolayısıyla pek çok kullanıcı tarafından tercih ediliyor. Bir zeytinyağına soğuk sıkım zeytinyağı diyebilmek için üretimi esnasında kullanılan suyun sıcaklığını en fazla 27 derece olması gerekiyor. Zeytinyağı üretiminde sıcaklıklar önemli bir detay olup 27 dereceden fazla olması halinde o zeytinyağına soğuk sıkım özelliğini kaybediyor. Bu sıkım yöntemiyle üretilen zeytinyağları diğer sıkım yöntemlerine göre lezzet ve yoğun bir aromaya sahip yağlar üreterek üstün bir kalite sunuyor.
Tüm üretim süreçlerinde olduğu gibi sokum sıkım zeytinyağının üretimi de özenli ve titiz bir süreç içeriyor. Geleneksel bir üretime sahip olan soğuk sıkım zeytinyağları çoğunlukla taş öğütücü olarak da bilinen değirmenler yardımıyla üretiliyor. Günümüzde bu durumda modern makineler kullanılmaya başlansa da bu zeytinyağının en önemli özelliği taş değirmenlerde ve uygun şartlarda çekilmesi. Peki tam olarak soğuk sıkım zeytinyağı nasıl oluyor, diye merak ediyorsanız cevabı oldukça basit. İşte detaylarıyla soğuk sıkım zeytinyağının yapılışı:
Soğuk sıkım işleminde uygulanan tüm bu uygulamalar zeytin içerisinde yer alan besin değerlerini korurken lezzetini de maksimum düzeye çıkarması hedefleniyor.
Zeytinyağı üretiminde iki farklı yöntem kullanılıyor. Bunlardan biri bahsettiğimiz soğuk sıkım ikincisi ise sıcak sıkım zeytinyağları oluyor. Soğuk ve sıcak sıkım zeytinyağı farkı su sıcaklık dereceleri gibi görülse de yağın kalitesi ve içeriği açısından da farklar bulunuyor. Bunlar şu şekilde sıralanabilir:
Zeytinyağının sağlık açısından faydalı olduğunu bilinen bir gerçek. Peki soğuk sıkım zeytinyağı faydaları neler biliyor musunuz? Sağlık açısından zengin besin kaynaklarını içerisinde koruyan bu zeytinyağının faydalarına bakalım:
Geniş bir kullanım alanına sahip olan soğuk sıkım zeytinyağları erken hasat edilen zeytinlerden üretildiği için erken hasat soğuk sıkım zeytinyağı olarak da biliniyor. Yeni olgunlaşmaya başlayan bu zeytinler özenli bir şekilde öğütülerek soğuk sıkım yöntemiyle zeytinyağı haline getiriliyor. Pek çok açıdan faydalı olan bu yağlar zeytinyağlı yemeklerin yapımında sıkça kullanılıyor. Çoğunlukla salata ve meze yapımında kullanımı tercih ediliyor. Organik soğuk sıkım zeytinyağı ile yapabileceğiniz mezeler ile sofra sunumlarınızı zenginleştirebilmeniz mümkün. İşte sizin için soğuk sıkım zeytinyağı ile yapabileceğiniz basit bir meze tarifi:
Zeytinyağının en çok yakıştığı yemeklerden biri olan kereviz, soğuk sıkım zeytinyağı ile birleştiğinde harika bir lezzet ortaya çıkıyor. İhtiyacınız olan malzemeler: