Döküm Tencere Nasıl Kullanılır?
Hemen hemen her mutfakta olan döküm tencereler gerek dayanıklı yapıları gerekse sıcaklığı uzun süre muhafaza edebilen özel yetenekleri ile çok seviliyor. Üstelik tasarım açısından son derece canlı ve enerjik bir tarafları da var. Sarı, kırmızı, gri, turuncu, antrasit ya da farklı renk seçeneklerine sahip olan bu tencereler hakkında merak ettikleriniz varsa bu yazı tam size göre. Eğer siz de döküm tencere nasıl kullanılır, nasıl temizlenir ve kullanırken nelere dikkat edilmelidir, diye soruyorsanız okumaya devam etmeniz yeterli. Aşağıda, döküm tencereler hakkında merak edilenleri sıralıyoruz.
Döküm Tencerelerin Özellikleri
Döküm tencere nasıl temizlenir ve nasıl kullanılır, konularına gelmeden önce bu tencerelerin alametifarikalarına daha yakından bakmakta fayda var. İşte, genel hatlarıyla döküm tencerelerin özellikleri!
- Isıyı Uzun Süre Muhafaza Etme: Döküm tencereler, ısının uzun süre korunmasına yardımcı olur. Pişirme işlemi tamamlandıktan sonra tencereyi ocaktan alıp masa üzerine koysanız bile yemek sıcaklığını daha uzun süre muhafaza edebilir.
- Isıyı Homojen Dağıtma: Döküm tencereler, yüksek ısı tutma özellikleri sayesinde yemekleri homojen bir şekilde pişirir. Yüksek yoğunluktaki döküm malzeme, ısıyı dengeli bir şekilde dağıtarak tencere içindeki yemeğin ortasından kenarlarına kadar eşit bir pişmesini sağlar.
- Dayanıklılık: Döküm tencereler, sağlam ve dayanıklı yapılarıyla bilinir. Uzun yıllar boyunca kullanılabilir ve genellikle kuşaktan kuşağa aktarılabilecek kadar uzun ömürlüdürler. Tam çeyizlik!
- Çok Yönlü Kullanım İmkanı: Döküm tencereler, fırında ve ocakta kullanıma uygundur. Pişirme, kavurma, soteleme ve hatta ekmek yapma gibi çeşitli pişirme yöntemlerinde bu tencereleri kullanmak mümkün.
- Pratik Temizlik: Kaliteli döküm tencereler, yapışmaz yüzeylere sahip olabilir. Bu sayede temizliği kolaylaşır ve yemeklerin tencereye yapışması önlenir.
- Estetik Görünüm: Döküm tencereler, rustik ve şık bir görünüme sahiptir. Mutfak dekorasyonuna da katkı sağlayarak sofralarınıza estetik bir dokunuş katarlar. Renkli dış yüzeyleri de cabası.
Her ne kadar ağır olsalar da döküm tencereler, doğru kullanıldığında ve bakıldığında uzun yıllar boyunca mutfakta sadık bir dost olabilir. Bakalım, herkesin severek kullandığı demir döküm tencere nasıl kullanılırmış.
Döküm Tencere Kullanımı İpuçları
Döküm tencere kullanırken dikkat edilmesi gereken bazı önemli noktalar vardır. İşte döküm tencere kullanırken dikkat etmeniz gerekenler:
- İlk Kullanım: döküm tencere ilk nasıl kullanılır, diye merak ediyorsanız cevabı burada. Yeni bir döküm tencere satın aldığınızda onu, ilk kullanım öncesi mutlaka yıkayıp kurulayın. Ardından iç yüzeyine ince bir tabaka halinde bitkisel yağ sürün ve 180-200°C (356-392°F) sıcaklıkta fırında 1-2 saat pişirin. Bu işlem, döküm tencerenin yapışmaz özelliğini geliştirir.
- Yağlama: Döküm tencereleri kullanmadan önce ve sonra hafifçe yağlamak, yapışmaz özelliklerinin korunmasına yardımcı olur.
- Isıyı Yavaşça Artırma: Döküm tencereyi kullanırken ısıyı yavaşça artırmak çok çok önemli. Döküm malzeme, yavaş ısınır ve ısıyı uzun süre muhafaza eder. Be sebeple onları ani ve yüksek ısıya maruz bırakmak, tencerenin çatlamasına veya deforme olmasına neden olabilir.
- Uygun Ocak Seçimi: Döküm tencereler, düz tabanlı olduklarından düzgün bir yüzeyde sabit durması için uygun bir ocak üzerine yerleştirilmelidir. Elektrikli ocaklar, bu tencereler için ideal.
- Ahşap veya Silikon Çatal Kaşık Kullanımı: Döküm tencereyi çizmemek için metal veya sert plastik aletler yerine ahşap veya silikon spatulalar kullanın.
- Taşıma Önerisi: Döküm tencere, pişirme işlemi bittikten sonra uzun süre sıcak kalabilir. Tencereyi taşırken veya tutarken dikkatli olun ve mutlaka kulplarını kullanın.
- Uygun Temizlik: Döküm tencereyi yıkarken aşındırıcı temizleyiciler veya süngerlerden kaçının. Ilık sabunlu su ve yumuşak bir süngerle temizleyin. Sert lekeleri çıkarmak için tencereyi su dolu bir süre bekletmek işe yarayabilir. Yani döküm tencere nasıl yıkanır, sorusunun cevabını da bu bölümde vermiş olduk.
- Kurulama ve Yağlama: Son olarak döküm tencereyi yıkadıktan sonra hemen kurulayın ve hafifçe yağlayın. Tencereyi ıslak bırakmak, paslanmaya neden olabilir. Bizden söylemesi.
Döküm Tencere Tavsiyeleri
Döküm tencere nasıl kullanılır ve temizlenir, sorularının cevaplarını verdikten sonra sizin için sıraladığınız tavsiyelere göz atıp harika bir döküm tencere sahibi olabilirsiniz.
Voeux Döküm Tencereler
En çok tercih edilen döküm tencere markalarından biri olan Voeux, L'Amour serisi modelleri ile kullanıcıların beğenisini toplamayı başarıyor. Seride yer alan kırmızı, turuncu, gri ve siyah döküm tencereler ile siz de harika yemekler pişirebilirsiniz. Voeux L'Amour döküm tencerelerin genel özelliklerini sıralayacak olursak şöyle bir liste ile karşılaşmamız mümkün:
- %100 demir döküm malzeme
- Isıyı eşit miktarda yayma özelliği
- Yemeklerin vitamin, mineral ve lif değerlerinin korunması
- Asit ve korozyon dayanımı yüksek dayanıklı emaye kaplama iç yüzey
- %80 el yapımı tasarım
- Anti bakteriyel ve anti kanserojen
- Yüksek enerji tasarrufu
- Az yağlı yemek pişirme imkanı
- Fırın kullanımı
- Bulaşık makinesinde yıkanabilme özelliği
- Uzun ömürlü malzeme
- İdeal iç hacim
- Renkli tasarım
Berghoff Döküm Tencereler
Döküm tencere dendiğinde akla gelen bir diğer dünyaca ünlü marka da Berghoff. Markanın Gem Gem serisi içinde yer alan modeller de kullanıcıların rağbet gösterdiği ürünler arasında. Berghoff Gem Gem döküm tencerelerin özelliklerine de hep birlikte bakalım.
- Birinci sınıf döküm alüminyum malzeme
- Silikon çevreli cam kapak
- Çok katmanlı ve yapışmaz iç yüzey
- İndüksiyon dahil her türlü ocakta kullanım imkanı
- Fırın kullanımı
- İdeal boyut seçeneği
- Uzun ömürlü yapı
Yazımıza son vermeden önce sizler için harika bir döküm tencere yemeği tarifini aşağıya bırakıyoruz. Deneyenler için şimdiden afiyet olsun!
Döküm Tencere Yemeği Tarifi
Tavuklu ve Sebzeli Yemek
Malzemeler
- 500 gr kemiksiz tavuk göğsü (dilimlenmiş veya kuşbaşı)
- 2 yemek kaşığı zeytinyağı
- 1 büyük soğan (doğranmış)
- 2 diş sarımsak (rendelenmiş veya ezilmiş)
- 2 büyük patates (küp doğranmış)
- 2 havuç (halka şeklinde dilimlenmiş)
- 1 kırmızı biber (büyük doğranmış)
- 1 sarı biber (büyük doğranmış)
- 1 su bardağı bezelye (dondurulmuş veya konserve)
- 1 su bardağı tavuk suyu veya su
- 2 yemek kaşığı domates salçası
- 1 çay kaşığı kırmızı pul biber (isteğe bağlı)
- Tuz ve karabiber (zevkinize göre ayarlayın)
- Taze maydanoz (garnitür için doğranmış)
Yapılışı
- Döküm tencerenizi ocağın orta veya kısık ateşine yerleştirin ve içine zeytinyağını ekleyin. Yağ ısındığında tavuk dilimlerini de ilave edin ve hafifçe kahverengileşene kadar soteleyin. İşlem tamamlandığında tavuğu tencereden alın ve kenara koyun.
- Aynı tencereye soğan ve sarımsakları ekleyin. Şeffaflaşana kadar kavurun.
- Patatesleri, havuçları ve biberleri tencereye alın ve sebzeler hafifçe yumuşayana kadar karıştırarak kavurmaya devam edin.
- Dondurulmuş bezelyeleri ekleyin ve karıştırın.
- Tavuk suyunu veya suyu, domates salçasını, kırmızı pul biberi, tuz ve karabiberi ekleyin. Tüm malzemeyi güzelce karıştırın.
- Tavuğu tekrar tencereye ekleyin ve tüm malzemeyi harmanlayın.
- Tencerenin kapağını kapatın ve kısık ateşte, sebzeler ve tavuk pişene kadar yaklaşık 20-25 dakika kadar pişirin. Sebzeler ve tavuk tamamen piştiğinde ocağı kapatabilirsiniz.
- Servis öncesi yemeğin üzerine taze doğranmış maydanoz serpiştirerek sıcak şekilde servis edin.