Düdüklü Tencerede Kuru Fasulye Yapımı
Türk mutfağının vazgeçilmez lezzetlerinden biri olan kuru fasulye hem doyurucu hem de besleyici bir özelliğe sahip. Enfes tadı ile sofraları süsleyen kuru fasulye yemeği her yaştan kişinin favorisi olmayı başarıyor. Yöreye ve kişinin tercihine bağlı olarak pek çok pişirme yöntemi de sahip olan bu yemeği her nasıl yaparsanız yapın tadı aynı. Bu yöntemler gerek malzemelerin hazırlanış usulleri gerekse kullanılan tencerenin modeli, yapısı, kullanım tarzı ile değişiklikler gösteriyor. Kuru fasulye yaparken klasik pişirme yöntemleri uzun sürebiliyor. Fasulye de geç pişebilen bir yemek olması açısından düdüklü tencereler yapım aşamasında sıkça kullanılıyor. Hem zamandan tasarruf etmenizi sağlarken hem de lezzet dolu bir yemeği kısa sürede sofralarınıza getirmenize yardımcı oluyor. Özellikle yoğun bir iş temposuna sahipseniz Düdüklü tencerede kuru fasulye yapmak ideal bir tercih. Peki düdüklü tencerede kuru fasulye nasıl yapılır, nelere dikkat etmek gerekir veya nasıl bir düdüklü tencere kullanılmalıdır gibi sorular aklınızı kurcalıyor olabilir. Haydi gelin düdüklü tencerede kuru fasulye yapımı ve daha fazlasına birlikte bakalım.
Düdüklü Tencerede Kuru Fasulye Nasıl Yapılır?
Kuru fasulye, Türk mutfağının sevilen ve yaygın olarak tüketilen yemeklerinden biri. İçerisinde yoğun miktarda lif barındırması, sağlıklı beslenmenin bir parçası olan protein ve vitaminleri de içerisinde barındıran bu lezzetli yemek, özellikle soğuk kış günlerinin vazgeçilmezleri arasında. Yapışılışı uğraştırıcı bir yemek olan kuru fasulye düdüklü tencere ile yapmak oldukça pratik. Bu tencereleri çerisindeki basınç sayesinde yemeğin daha kısa bir sürede ve daha az enerji ile pişmesini sağlar. Aynı zamanla yemeğin tadını da koruyan düdüklü tencereler yoğun bir günü ardından hızlı bir şekilde yemeğinizi hazır eder. İşte adım adım düdüklüde kuru fasulye yapmanın detayları:
Malzemeleri Hazırlayın
Düdüklü tencerede kuru fasulye nasıl pişirilire geçmeden önce gerekli malzemelerin hazırlanması gerekiyor. 4 kişilik bir aile için kuru fasulye yapımında ihtiyacınız olan malzemeler şu şekilde:
- 2 su bardağı kuru fasulye
- 1 adet büyük boy soğan
- 2 diş sarımsak
- 1 yemek kaşığı biber salçası
- 1 yemek kaşığı domates salçası
- Yarım çay bardağı zeytinyağı ya da ayçiçek yağ
- Tuz
- 4,5 su bardağı sıcak su
Bu malzemelere ek olarak dilerseniz tavuk, et, pastırma veya sucuk gibi ürünleri de kuru fasulye yapımında kullanabilirsiniz.
Kuru Fasulyeleri Bir Gece Önceden Islatmayı Unutmayın
Kuru fasulye yapılışı sırasında fasulyeleri bir gece önceden ya da 2 - 3 saat önceden ıslatılması gerekiyor. 2 bardak kuru fasulyeyi bir kaba ya da tencere içine koyduktan sonra üzerini bir iki parmak geçinceye kadar sıcak su koymalı ya da yarım saat ocak üzerinde ısıtabilirsiniz. Bu işlem yemeğin daha hızlı pişmesine ve lezzetini arttırmayı hedeflemektedir. Çoğunlukla bir gece önceden sıcak su içerisinde bekletilen fasulyeler daha yumuşak olacak ve pişme süresini hızlandıracaktır. Fazla vaktiniz yoksa birkaç saat önceden sıcak su içerisinde bekletmek de işinizi kolaylaştırır.
Bir gece önceden ısladığınız kuru fasulyeleri yemeği hazırlama aşamasında yıkayın ve süzülmesi için kenara alın.
Tencere İçerisinde Tüm Malzemeleri Karıştırın
Şimdi geldik düdüklüde kuru fasulye tarifinin esas aşamasına, tüm malzemeleri karıştırmaya. Bunun için takip edeceğiniz adımlar sırasıyla şu şekilde:
- İlk olarak düdüklü tencerenizi ateşin üzerine alın ve içerisine yarım çay bardağı yağı ekleyin.
- Ardından işe soğanları doğramakla başlayabilirsiniz. Yemeklik olacak şekilde doğrayın ve hafif kızmış yağ üzerine ekleyin. Bu aşamada soğanları diriliği gidene kadar kavurmalısınız. 2 diş sarımsağı da bu aşamada ekleyebilirsiniz.
- Ardından 1 yemek kaşığı biber ve domates salçasını soğanların üzerine ekleyin. Her iki salçadan birer kaşık olmasının nedeni fasulyenin lezzetini arttırmak. Fakat her iki salçadan yalnızca birini de ekleyebilirsiniz.
- Bir sonraki adımınız ise kokusu çıkana kadar kavurmak.
- Şimdi geldik fasulyeleri eklemeye. Soğan ve salçayı iyice kavurduktan sonra süzülmesi için kenara koyduğunuz fasulyeleri ekleyin ve birkaç dakika daha kavurmaya devam edin. Fasulye ve soğanlı salça karışımı homojen bir şekilde karıştırın ve tuz ekleyin. Bu aşamada dilerseniz karabiber, toz biber gibi damak zevkinize uyan farklı tatlarda ekleyebilirsiniz.
- Son olarak fasulyeler görünmeyerek bir şekilde sıcak suyu da ekledikten sonra düdüklü tencerenizin kapağını kapatabilirsiniz.
- Ocağın altını harlı olacak şekilde ayarlayın ve buhar çıkıncaya kadar pişirin.
- Düdüklünüz ses çıkarmaya ve buhar çıkarmaya başladığı anda ocağın altını kısın ve 10 - 15 dakika daha pişirmeye devam edin. Fasulyenin cinsine bağlı olarak düdüklü tencerede kuru fasulye pişirme süresi azalıp uzayabilir.
- Bu süre sonunda ocağın altını kapatın ve buharın tamamen çıktığından emin olduktan sonra kapağını açabilir, servis edebilirsiniz.
3 aşamada tamamlayacağınız kuru fasulye yapımı düdüklü tencerenin hızı ile yaklaşık 1 saat içerisinde servis etmeye hazır hale geliyor.
Düdüklüde Kuru Fasulye Yaparken Dikkat Edilmesi Gerekenler
Düdüklü tencerede kuru fasulye yaparken güvenli bir şekilde düdüklüyü kullanmalısınız. Bunun yanında lezzetli sonuçlar alabilmek için dikkat edilmesi gereken birkaç husus yer alıyor. Bunları aşağıda verildiği şekilde sıralayabilmek mümkün:
- Düdüklü tencereyi doğru bir şekilde kullanmak dikkat edilmesi gereken en önemli detaylardan biri. Düdüklü tencerenizin nasıl kullanıldığı anlamak için kullanım talimatlarını inceleyebilirsiniz. Özellikle tencerenizi yeni aldıysanız kullanım öncesinde tencerenizi kontrol edip hasarlı bir parça olup olmadığını incelemeniz önemli. Aynı incelemeyi eskimiş parça olup olmadığını kontrol etmek için kullanmakta olduğunuz düdüklü için de yapabilirsiniz. Düdüklü tencerenin nasıl kullanıldığı hakkında daha detaylı bilgilere ulaşmak isterseniz Düdüklü Tencere Nasıl Kullanılır? içeriğimize de göz atabilirsiniz.
- Kuru fasulye yapımı aslında ikiye ayrılıyor. Bir gece önceden ıslatılarak ve ıslatılmadan yapılan kuru fasulye. Bu kişinin tercihe bağlı bir seçenek olup size en kolay gelen yöntemi tercih edebilirsiniz. Fasulyeleri suda bekletmek yumuşamasına yardımcı olarak yemeğin daha hızlı bir şekilde pişmesini destekleyebilirsiniz.
- Fasulyeleri ıslatmadan önce toz ve kirlerinden arındırmak için bol suda yıkanmaya özen gösterebilirsiniz.
- Düdüklü tencere içerisinde hazırladığınız kuru fasulyenizi su seviyesini doğru bir şekilde ayarlamak da önemli. Düdüklü tencerede yemek pişerken kontrol edilemeyeceği için içerisinde suyun pişerken bitmemesi de gerekiyor. Dolaysıyla fasulyelerin üzeri kapanacak şekilde su eklemesi yapmalısınız. Özellikle de düdüklü tencerenin talimatlarına uygun olarak belirmek de göz önünde bulundurulması gereken etkenlerden bir tanesi.
- Pişirme süresini doğru ayarlamanız da önemli. Fasulyenin cinsine göre bu süreyi ayarlayabilir, düdüklü tencereden buhar çıkmaya başladıktan sonra maksimum 20 - 30 dk. daha pişirebilirsiniz. Daha fazla pişirmek fasulyelerin dağılmasına neden olabilir.
- Düdüklü tencerenin kapağının doğru şekilde kapandığından ve valfin doğru pozisyonda olduğundan emin olun.
- Son olarak ise düdüklü tencereyi dikkatli bir şekilde açmak. Pişme işlemi tamamlandıktan hemen sonra tencere açmaktan kaçının. Öncelikle içindeki basıncın dağılmasını beklemelisiniz. Aksi takdirde ani basınç değişime maruz kalan tencere sıçrama ya da kazalara neden olabilir.
Tüm bunlara ek olarak düdüklü tencere içerisinde kuru fasulye ıslatma işlemini de yapabilirsiniz. Bunun için kuru fasulye tarifini uygulamadan hemen önce 15-20 dk. düdüklüde haşlayabilir, hazırlama sürenizi hızlandırabilirsiniz.
Kuru Fasulye Yaparken Düdüklü Tencere Seçimi Nasıl Olmalıdır?
Kuru fasulye yaparken düdüklü tencere seçimi yemeğin pişirilmesi ve lezzeti açısından önemli. Sıcak basınç uygulayarak yemeğin pişmesine yardımcı olan pratik bir mutfak gereci. Dolayısıyla düdüklü tencere seçimi de güzel bir yemek yapabilmeniz için önemli. Bunun için düdüklü tencere seçiminde şu noktalara dikkat edebilirsiniz:
- Düdüklü tencerenin kapasitesi. Kaç kişilik yemek yapacağınıza bağlı olarak uygun boyutta bir tencere seçebilirsiniz. Büyük ebatlarda tercih etmek kalabalık misafir gruplarına da rahatlıkla yemek yapabilmenizi kolaylaştıracaktır.
- Düdüklü tencereler malzemeleri bakımından ayrılmaktadır. Paslanmaz çelik düdüklü tencere tercih etmek yemeklerinizin lezzetini arttıracak pratik bir şekilde hazırlayabilmenize yardımcı olacaktır.
- Fazla basınca karşı emniyet sistemi olan, uyarı ve kilit sistemlerine sahip olan modelleri tercih edebilirsiniz. Böylece tencere içerisine basınç doğru ayarlanarak ideal pişirme düzeyini yakalayabilir ve sevdiklerinize lezzet dolu yemekler sunabilirsiniz. Bunun yanında uygun güvenlik sistemlerine sahip olan bir düdüklü tencere ile gönül rahatlığıyla yemek yapabilirsiniz.
- Düdüklü tencereler genellikle tencere kısımları bulaşık makinesinde yıkanabiliyor olup bakımı kolay bir model tercih ederek mutfakta getirdiğiniz süreden de tasarruf edebilmeniz mümkün.
Doğru bir düdüklü tencere seçimi yemeklerin lezzetli ve hızlı bir şekilde yapılmasını destekliyor. Kullanımı pratik güven veren bir düdüklü tencere tercihi ile klasik pişirme yöntemlerini bir kenara bırakarak pratik bir şekilde kuru fasulye yemeği hazırlayabilirsiniz.
Düdüklü Tencerede Kuru Fasulye Yapımı Hakkında Sıkça Sorulan Sorular
Düdüklü tencere kuru fasulye kaç dakikada pişer?
Sevilen lezzetlerden biri olan kuru fasulye klasik yöntemler ile yapıldığında uzun saatler boyunca pişirilmesi gerekiyor. Günümüzde sıkça kullanılan düdüklü tencereler kuru fasulye yapımında da tercih ediliyor. Pişme süresini kısaltan bu tencere ile dakikalar içerisinde yemeğiniz hazır oluyor. Önceden ıslatılmış kuru fasulyeyi düdüklü tencerede yaptığınızda yaklaşık olarak 15-20 dakikada yemeğiniz hazır.
Kuru fasulye kaç saat suda bekletilmelidir?
Kuru fasulye yemeğini hem daha hızlı pişmesi hem de lezzetli olması açısından önceden ıslatılır. Fasulye yıkandıktan sonra üzerine sıcak su dökerek 6 ila 8 saat arasında suda bekletebilirsiniz. Böylece yemeğin daha iyi bir kıvam almasına yardımcı olabilirsiniz.
Islatmadan düdüklüde kuru fasulye yapılır mı?
Kuru fasulye yapımı iki şekilde olup tercihe bağlı olarak değişebiliyor. Çoğunlukla ıslatılarak yapılsa da kimi yörede kuru fasulye ıslatılmadan da yapılabilirsiniz.
Islatılmamış kuru fasulye düdüklüde kaç dakikada pişer?
Islatılmamış kuru fasulyenin pişmesi süresi ıslatılmış fasulye tariflerine göre daha uzun. Düdüklü tencere bu süreci kısaltsa da bir önce ıslatmadan yapılan kuru fasulye, yaklaşık olarak 40 dakikada pişer.
Düdüklüde kuru fasulye nasıl haşlanır?
Düdüklü tencerede kuru fasulye haşlamak istiyorsanız klasik haşlama yöntemlerini uygulayabilirsiniz. Yıkanmış kuru fasulye ve üzerini geçecek kadar suyu tencere içerisine koyarak düdüklünün kapağını kapatın. Ardından ocağın altını açıp ortalama 10 dakika zamanla kurarak fasulyelerin haşlanmasını sağlayabilirsiniz. Haşlanan fasulyeleri dilerseniz hemen yemeğin yapımında kullanabilir dilerseniz de daha sonra kullanmak için saklayabilirsiniz.