Dünya Kahve Günü Hakkında Bilmeniz Gereken Her Şey
Kahveseverler, birleşin!
1 Ekim Dünya Kahve Günü kapıdayken yeryüzünün en keyifli ve en çok tüketilen içeceklerinden birini kutlama vakti geldi. Dünyanın çeşitli yerlerinde birbirinden eğlenceli ve bir o kadar da lezzetli etkinliklerle kutlanan
1 Ekim Kahve Günü, bir yandan bu vazgeçilmez içeceği spot ışığının altına koyarken diğer yandan farklı kahve türlerini dünyaya tanıtmayı ve kahve kültürünün daha da gelişmesini sağlamayı amaçlıyor. Eğer siz de sabah kahveniz olmadan fonksiyonlarınızın tam anlamıyla çalışmadığını düşünenlerdenseniz, 1 Ekim Dünya Kahve Günü sizin için de kutlanmaya değer bir gün! Peki
Dünya Kahve Günü ne zaman, nasıl ortaya çıktı ve bu günde ne tarz etkinlikler düzenleniyor? Hepsi ve daha fazlası, kahve kokan bu lezzet dolu yazımızda!
Dünya Kahve Günü'nün Doğuşu & Tarihi
Dünya Kahve Günü aslında ilk olarak 2014 yılında popülerleşen ve trend olmaya başlayan bir akım. 1963 yılında kurulan Londra merkezi Uluslararası Kahve Örgütü, 2014 yılı itibariyle 1 Ekim'in
Uluslararası Kahve Günü olarak kutlanmasına karar vermiş. Her yıl birbirinden keyifli etkinliklerin ve faaliyetlerin düzenlendiği bu günde dünyanın pek çok ülkesinde kahveye adeta saygı duruşu yapılıyor demek çok da yanlış olmaz. Kahveyi bir içecek olarak tanıtmanın çok ötesinde bir vizyonu bulunan bu önemli günde bireylerin kahve kültürü hakkında bilinçlendirmesi, farklı kahve çeşitlerinin tanıtılması, kahvenin kökenine ve geçmişine ışık tutulması ve kahve yetiştiricilerinin çalışma şartlarına dair bir farkındalık yaratılması hedefleniyor.
Dünya Kahve Günü Ne Zaman Kutlanır, Neden Önemlidir?
Global anlamda bakıldığında Dünya Kahve Günü, Uluslararası Kahve Örgütü'nün de ortak kararıyla her yıl 1 Ekim tarihinde kutlanıyor. Bununla birlikte bu özel gün, örgüt tarafından resmileştirilmeden ve net bir tarihe bağlanmadan önce pek çok ülkede zaten kutlanıyordu. Özellikle kahve kültürünün ön planda olduğu ve enternasyonal kahve ticaretinin en önemli oyuncuları arasında yer alan ülkelerde kahve günü kutlamaları asırlardır süregeliyor demek mümkün. Brezilya'da 24 Mayıs, Peru'da 22 Ağustos, Kolombiya'da 27 Mayıs ve Portekiz'de 14 Nisan'da kutlanan bu lezzet dolu gün, ondan fazla ülkede de bir diğer ortak tarih olan 29 Eylül'de kutlanıyor. Etiyopya, Endonezya, Hindistan, Güney Afrika ve ABD'de 29 Eylül tarihinde kutlanan Dünya Kahve Günü, biz kahveseverlere kalırsa ne kadar çok kutlanırsa o kadar iyi!
Keyifli & Lezzet Dolu Dünya Kahve Günü Etkinlikleri
Kahve tutkunlarına her gün bir "kahve günü" olsa da, 1 Ekim Dünya Kahve Günü'nde kahveden bahsetmek, en sevdiğiniz kahveyi yudumlamak ve elbette her yıl özenle düzenlenen
Dünya Kahve Günü etkinliklerine katılmak bir başka oluyor. Kahveseverler, bu katıldıkları etkinliklerde kahve ekipmanlarını tanımak, kahve ticaretinin tarihini öğrenmek, farklı kahve demleme çeşitlerine hakim olmak ve çekirdek üretim noktalarını keşfetmek gibi pek çok farklı konu hakkında derinlemesine bilgi edinebiliyor. Lezzetiyle ve kokusuyla herkesin hayatında özel bir anlamı olan kahveyi kutlamak, en az kendisi kadar özel ve itinalı bir çalışma gerektiriyor. Bu nedenle de Dünya Kahve Günü etkinlikleri düzenleyen pek çok ülke, bu günü daha anlamlı kılmak ve kahve tutkunlarının hafızalarında etkileyici bir iz bırakmak için çalışmalarını itinayla sürdürüyor. Filtre, pour-over, syphon, mokapot ve damıtma başta olmak üzere en popüler kahve demleme tekniklerinin ve inceliklerinin sergilendiği workshoplar, kahvenin doğuşu ve tarihi ile ilgili bilinmeyenlerin anlatıldığı seminerler, dünyanın dört bir yanından özenle seçilmiş çekirdeklerden elde edilen lezzetlerin tadımı ve elbette kahve zincirlerinin bu güne özel olarak düzenlediği indirim ve kampanyalar, Dünya Kahve Günü etkinlikleri arasında ön plana çıkan faaliyetlerden sadece birkaç tanesi. Ülkemizde de son yıllarda oldukça popüler hale gelen Dünya Kahve Günü kutlamaları, özellikle büyük şehirlerin en popüler semtlerinde ve lokasyonlarında çeşitli etkinliklerle kutlanmaya devam ediyor. Bu etkinliklerin arasında en çok rağbet göreni şüphesiz ki İstanbul Coffee Festival oluyor. Nitelikli kahve markalarının sponsorluğunda ve katılımında gerçekleşen İstanbul Kahve Festivali, her yıl sevilen sanatçıların konserleri eşliğinde kahveseverleri benzersiz workshoplar, eğitici seminerler ve birbirinden eğlenceli etkinliklerle buluşturuyor.
Farklı Kahve Demleme Teknikleri
İster 1 Ekim Dünya Kahve Günü’nde, ister herhangi bir Pazar sabahında olsun; sayısız kahve demleme tekniği ile birbirinden lezzetli kahveler yaratmak mümkün. Damak zevkinize, kullanım kolaylığına ve kişisel alışkanlıklarınıza göre siz de bu çeşitli kahve demleme tekniklerinden birini tercih ederek mis kokulu bir dünyanın kapılarını aralayabilirsiniz: 1. Espresso: En bilinen kahve demleme tekniklerinden biri olan espresso, genellikle elektrikli kahve makineleri yardımıyla hazırlanıyor. Single ve double olmak üzere farklı sertlik derecelerine sahip olan bu içecek, aynı zamanda latte, cappucino, flat white ve americano olarak da bildiğimiz pek çok popüler kahvenin temelini oluşturuyor. 2. French Press: “Batırma” tekniği olarak da bilinen bu kahve demleme tekniği, özel
French press ekipmanları kullanılarak hazırlanıyor. Bu yöntemle kahve demlemek için ihtiyacınız olan tek şey bir ölçek çekilmiş kahve, kaliteli bir press ve sıcak su. 3. Drip: Kahve kettle'ı kullanılarak gerçekleştirilen bu yöntem, kettle’ın içerisindeki sıcak suyun kağıt filtrede yer alan öğütülmüş kahveden süzülerek karafa “damlatılmasını” sağlıyor. 4. Mokapot: Oldukça ufak ve şirin bir yapıya sahip mokapot’lar, 2-3 dakika içerisinde hazırlayabileceğiniz lezzetli kahvelerin sevimli habercisi. Alt kısmına su, orta kısmına ise çekilmiş kahve yerleştirdiğiniz bu minik cezvelerde tek kişilik lezzetli kahveler yapabilirsiniz. Isınan suyun buharıyla pişen kahvenizi daha da lezzetli hale getirmek için
süt potu kullanarak süt ekleyebilirsiniz. 5. Pour-over: Chemex yöntemi olarak da bilinen bu kahve demleme tekniği, özel bir
kahve demleme karafı kullanımı gerektiriyor. Kahvenizi pişirmek için filtreyi Chemex’in ağız kısmına yerleştirmeniz, ardından içerisinde arzu ettiğiniz miktarda öğütülmüş kahve koymanız ve üzerine 20-25 saniye aralıklarla sıcak su dökmeniz yeterli. Demlediğiniz kahveyi uzun süreli sıcak kullanım için porselen bir
kahve potunda saklayarak tüketebilirsiniz. 6. Syphon (Sifon): Ev tipi kullanım için biraz zahmetli olan bu yöntemde kahve, buhar basıncının ve vakum mantığının aynı anda çalıştığı iki farklı haznede demleniyor. Burada her iki hazne arasındaki su buharları ısıtılıyor ve soğutuluyor, böylece ortaya uzun uzun demlenmiş ve pişmiş, enfes bir kahve çıkıyor. 7. AeroPress: Oldukça yeni sayılan bu yöntemde kağıt filtreden ziyade disk şeklinde ince metal filtreler kullanılıyor. “Batırma” tekniği olarak nitelendirilen bu teknikte kahve 10-50 saniye kadar demleniyor ve bir tüp aracılığıyla filtreden geçirilerek süzülüyor.
Her Gün Bir Fincan Kahve İçmenin Faydaları
Her ne kadar kahve için yılın en özel günü Dünya Kahve Günü olsa da, kahvesiz hayati fonksiyonlarından en az birinin eksik olduğunu hisseden kahve tutkunları için aslında yılın her günü, birer kahve günü! Eğer siz de kahvenizi asla elinizden eksik etmiyorsanız, şanslısınız, çünkü her gün en az bir fincan kahve tüketmenin bedeninize, zihninize ve elbette ruhunuza sayısız faydası var. İşte bunlardan birkaçı: • Kalp rahatsızlıklarının önüne geçmeye yardımcı olur. • Kronik karaciğer problemleri ve felç gibi sağlık sorunlarının oluşmasını önleyerek daha uzun bir yaşam sürmenizi sağlar. • Vücudun glikoz emilimine destek olarak diyabet riskini azaltır. • Karaciğerin doğal florasının korunmasına yardımcı olur. • Alzheimer ve Parkinson gibi hastalıklara yakalanma riskini azaltır. • Yağ yakımını hızlandırır. • Enerjinizi yükselterek tepki verme sürenizi iyileştirir. • Fiziksel performansınıza olumlu etkide bulunarak gün içerisinde daha aktif ve dinç olmanızı sağlar. • Yüksek oranda B2, B3, B5, potasyum ve magnezyum içeriği sayesinde vitamin eksikliğine iyi gelir. • Bağırsak ve sindirim sisteminin daha düzenli çalışmasına öncülük eder. • Yüksek antioksidan içeriği sayesinde bazı kanser türlerine yakalanma riskinizi düşürür. • Depresyonla savaşmanıza yardımcı olur.
Kahve Hakkında Bunları Biliyor Muydunuz?
Kahveyi seviyor, düzenli olarak tüketiyor ve hem lezzetinden hem de size armağan ettiği enerjiden vazgeçemiyorsunuz. Peki kahve hakkında ne kadar bilgiye sahipsiniz? Elbette 1 Ekim Dünya Kahve Günü'nden bu kadar bahsetmişken kahve hakkında bilinmeyenlerden bahsetmemek olmaz. İşte bu mucizevi içeceğin bilinmeyen yanları: • Kahvenin kökeni, milattan sonra 800'lü yıllara dayanıyor. • Güncel verilere göre kahve tüketiminin en fazla olduğu ülke, kişi başına 8.3 kilogram ile Danimarka. • Endonezya kökenli olan ve dünyanın en pahalı kahve çekirdeklerinden biri olarak bilinen Kopi Luwak isimli kahve türü, misk kedilerinin dışkılarından üretiliyor. • Guinness Rekorlar Kitabı'na göre dünyanın en büyük
kahve fincanı 20,000 litre büyüklüğünde. 2019 yılında rekor kayıtlara geçen bu kupanın yapımı 1 ay sürmüş ve üzerinde 50 kişi çalışmış. • Su ve çayla birlikte kahve, dünyanın en çok tüketilen içeceklerinden biri. • Dünyanın en yüksek hacimli kahve üretimi Brezilya'ya ait. • Espresso, İtalyanca’da "baskı uygulayarak çıkartmak" anlamına geliyor; ki bu da espressonun yapılış şeklini yansıtan bir ifade. • Dünyanın en popüler kahve zincirlerinden Starbucks, her gün ortalama 2 yeni şube açıyor. • Kahve telvesi ile cildinize masaj yaparak daha yumuşak ve arındırılmış bir cilde sahip olmanız mümkün.
Kahve Hakkında Sıkça Sorulan Sorular
Bir fincan kahve kaç kalori?
Bir bardak sade kahve sadece 1 kalori içerir. Şeker, krema ve süt gibi eklemeler yapıldığında bu sayı 600'e kadar çıkabilir!
Kahve nerede ve nasıl yetişir?
Kahve ağaçları, bol sulak ve direkt güneş almayan, gölgeli lokasyonlarda yetiştirildiğinde verimli mahsul ortaya çıkartır. Yükseklerde yetişmeyi seven kahve ağacı, ideal şartlarını daha çok ekvatoral kuşakta bulabildiği için Brezilya, Vietnam, Kolombiya ve Etiyopya, kahve yetiştiriciliğinin ön plana çıktığı ülkelerin başında gelir.
Dibek kahvesi nereye ait?
Kökeni Güneydoğu Anadolu ile özdeşleşmiş olan Dibek kahvesi, kakule, keçi boynuzu, melengiç, salep ve Yemen kahvesi başta olmak üzere sekiz farklı karışımdan meydana gelen, yapımı oldukça zor ve meşakkatli bir kahve türüdür. Özellikle Adıyaman, Diyarbakır ve Urfa'da sıklıkla tüketilir.
Kahveyi kim buldu?
Her ne kadar tarihçesiyle ve ortaya çıkışıyla ilgili pek çok farklı rivayet olsa da, tarihi kaynaklar kahvenin bir Etiyopyalı keçi çobanı tarafından bulunduğunu işaret ediyor. Kırmızı kahve çekirdeklerini yedikten sonra "dans" etmeye başlayan çobanın fark edilmesiyle birlikte, kahvenin enerji veren bir içecek olarak kullanılabileceği keşfedilmiş.
Kaç çeşit kahve vardır?
Kahve çekirdeği çeşitlerine bakıldığında Arabica ve Robusta olmak üzere temelde iki farklı kahve çeşidi olduğunu söylemek mümkün. Bununla birlikte kahve ile hazırlanan içecekler baz alındığında espresso bazlı içecekler, filtre kahve ve çözünebilir hazır kahve olarak üç ana kategoriden söz edebiliriz. Bu kadar üzerinde durduktan sonra kim sıcak bir fincan mis kokulu kahve istemez ki? Farklı kahve demleme tekniklerini deneyimleyebileceğiniz
kahve ekipmanlarımızı kullanarak siz de bugünü kendi "kahve gününüz" ilan edebilirsiniz. Şimdiden afiyet olsun!