Evde Patlamış Mısır Nasıl Yapılır?
Gerek dizi ya da film izlerken gerek çocuklarla otururken patlamış mısır yemek gibisi yoktur. Heyecanınıza ortak olan mısır patlağı, gevrek kıvamı ve enfes tuzlu tadıyla hemen hemen herkesin severek tükettiği bir atıştırmalık. Bir de onu evde yaptığınızı düşünün. Kendi mutfağınızda, kendi yağınızla patlatacağınız mısırları sevdiklerinize gönül rahatlığıyla sunabilirsiniz, değil mi? O halde, gelin, evde patlamış mısır nasıl yapılır, hep birlikte öğrenelim. Bu yazıda vereceğimiz bilgiler sayesinde siz de ister çocuklarınıza ister eşinize isterseniz de arkadaşlarınıza lezzetli ve sağlıklı patlamış mısırlar hazırlayabilir, birlikte geçireceğiniz zamanlara ayrı bir tat katabilirsiniz. Hazırsanız başlıyoruz.
Evde Patlamış Mısır Keyfi için Malzemeler ve Tarif
Evde patlamış mısır yapımı son derece kolay. Tahmin edeceğiniz üzere ana malzememiz mısır taneleri. Cin mısır olarak adlandırılan mısır taneleri, baharatlar, ayçiçeği yağı ve kekik kullanarak leziz mi leziz patlamış mısır yapabilirsiniz. Aşağıda tam ölçüleri görmeniz mümkün.
Malzemeler
- Bir su bardağından iki parmak az cin mısır
- 2 yemek kaşığı sebze çeşnisi (isteğe bağlı)
- 4 yemek kaşığı ayçiçeği yağı
- 1 çay kaşığı tuz
- 1 tatlı kaşığı kekik (isteğe bağlı)
Yapılışı
- Öncelikle teflon veya çelik bir tencereyi orta ateşte ısıtın.
- Tencereye sıvı yağı ekleyin ve yağın ısınmasını bekleyin.
- Mısır tanelerini tencereye ekleyin ve tencerenin kapağını kapatın.
- Tencereyi sallayarak mısır tanelerinin tencere içinde eşit şekilde dağılmasını sağlayın.
- Mısır taneleri patlamaya başlayana kadar kapağı kapalı tutun.
- Patlama sesleri kesildiğinde, tencereyi ateşten alın ve kapağını açın.
- Patlamış mısırı servis yapmadan önce tuzlayabilirsiniz.
Mısır tanelerinin hepsinin patlamamış olduğunu görebilirsiniz. Bu son derece normal. Tenceredeki patlamamış taneleri çıkarıp işleme devam etmeniz mümkün. Ayrıca, mısır taneleri çok fazla patlamaya başladığında tencerenin kapağını hafifçe aralayarak buharın çıkmasını sağlayabilirsiniz.
Bir de Böylesini Deneyin: Evde Tatlı Patlamış Mısır
Evde patlamış mısır tarifi dendiğinde akla ilk tuzlu seçenekler geliyor. Sinemada yediğimiz tuzlu ve yağlı patlamış mısırların keyfi bir başka olsa da tatlı patlamış mısırın da bir o kadar iddialı olduğunu söylemeden geçmeyelim. Özellikle çocukların canı tatlı çektiğinde onlara sunabileceğiniz harika bir alternatif olan bu atıştırmalık, evde kendinizin yapabileceği son derece kolay bir tarifle geliyor. Aşağıda malzemeleri ve tatlı mısır patlağının nasıl yapıldığını görebilirsiniz.
Malzemeler
- Yarım su bardağı cin mısır
- 2 yemek kaşığı toz şeker
- 1 yemek kaşığı tereyağı
Yapılışı
- Mısırları patlatacağımız büyükçe bir tencereyi alıp ocağa yerleştirmekle işe başlıyoruz.
- Tencerenin içine tereyağını ekleyip ocağı açıyoruz.
- Tencere ısınmaya ve yağ erimeye başladığı anda şekeri de tencereye ekleyip ikisini harmanlıyoruz. Bu aşamada dikkat edin ki yağ yanmasın. Hızlı olmakta yarar var.
- Yağ ve şeker hafif renk atmaya başladığında mısırları tencereye ekleyebiliriz.
- Tencerenin kapağını kapatıp tencereyi sallayarak patlatma işlemine başlıyoruz. Kapakla tencere arasında havlu peçete yerleştirmeyi unutmayın. Böylece içeride oluşan nem peçetede birikecektir.
- Tüm cin mısırlar patladığında işlem tamamlanmış demektir. Soğuduğunda afiyetle yiyoruz.
Çikolata Aşıklarına Gelsin: Çikolatalı Patlamış Mısır Tarifi
Evde mısır patlağı nasıl yapılır, konulu yazımızı çikolatalı patlamış mısıra değinmeden tamamlamak olmazdı. Biz de çikolata sevenler için harika bir patlamış mısır tarifi vermek istedik. Tatlı yiyelim tatlı konuşalım, diyenler için aşağıda çikolatalı patlamış mısır tarifimizi bulmak mümkün.
Malzemeler
- 1/2 su bardağı cin mısır
- 1 su bardağı kavrulmuş ve dövülmüş fındık
- 3/4 su bardağı çikolata sosu
- 1 yemek kaşığı tereyağı
- 1/4 tatlı kaşığı tarçın
- 1/2 tatlı kaşığı toz kahve
Yapılışı
- Tıpkı evde baharatlı patlamış mısır yapımı süreçleri gibi mısırları patlatmakla işe başlıyoruz.
- Patlamış mısırların içine fındıkları da ekleyerek hepsini bir fırın tepsisine diziyoruz.
- Fındıklı mısırları önceden ısıtılmış 150 santigrat derecelik fırında 15 dakika kadar pişiriyoruz.
- Bu sırada çikolatayı eritmeye başlayabiliriz. Benmari usulü eriteceğimiz çikolatamızı bir kaba alıp o kabı da içi yarıya kadar su dolu başak bir kabın üzerine yerleştiriyoruz. Çikolata olan kabın suyla temas etmediğinden emin olmanız önemli.
- Çikolatalar eridiğinde içine; tereyağını, tarçını ve kahveyi ekliyoruz.
- 15 dakikalık süre bittiğinde patlamış mısırları fırından çıkarıyor ve üzerine çikolatalı karışımımızı döküp karıştırıyoruz.
- Mis kokular eşliğinde yiyoruz. Afiyet olsun!
Peynirli Patlamış Mısıra Ne Dersiniz?
Peynirsiz yemek mi olur, diyenlere özel bir tarif var sırada: Peynirli patlamış mısır. Üstelik yapımı da son derece kolay. Gelsin malzemeler!
Malzemeler
- 1 su bardağı mısır
- 2 yemek kaşığı zeytinyağı
- 2-3 tatlı kaşığı biberiye
- 1 tatlı kaşığı sarımsak tozu
- 1/2 su bardağı parmesan peyniri
- Tuz ve karabiber
Yapılışı
- Her zamanki gibi mısırları tencerede patlatmakla başlıyoruz. Bu aşamada bir mısır patlatma makineniz varsa işiniz epey kolaylaşacaktır.
- Mısırlar patlarken siz biberiyeleri incecik kıymaya başlayın.
- Biberiyeler hazır olduğunda içlerine sarımsak tozu, tuz, karabiber ve parmesan peynirini ekleyin.
- Mısırlar patladığında tüm bu sarımsaklı karışımı sıcacık mısırlara ekleyin ve hepsini harmanlayın.
- Afiyet olsun!
Çocuklara Elmalı Patlamış Mısır Tarifi
Çocuğuma meyveli bir patlamış mısır yedirmek istiyorum, diyorsanız doğru yerdesiniz. Elmalı patlamış mısır tarifi için gereken malzemeler hemen aşağıda:
Malzemeler
- 1/4 su bardağı cin mısır
- 3/4 su bardağı elma kurusu
- 1/2 tatlı kaşığı elma suyu
- 1 tatlı kaşığı tarçın
- 1/4 tatlı kaşığı tuz
- 2 su bardağı mini marshmallow
- 1 su bardağı karamel sos
Yapılışı
- Mısırları büyükçe bir tencerede patlatıyoruz.
- Mısırlar patlayadursun, biz de elma kurusu, tuz ve tarçını robottan geçirmeye başlayalım. Toz haline gelen karışım bir tarafta beklesin.
- Bu arada marshmallow ve karameli, tıpkı çikolatalı patlamış mısır yaparken uyguladığımız gibi benmari usulü eriteceğiz.
- Diğer yandan toz haline getirdiğimiz baharatlara ve elmaya elma suyunu da ilave edin.
- Mısırlar patladığında onlara bu baharatlı ve elma sulu karışımı ilave edin.
- Son olarak harmanlanan tüm malzemeyi 125 santigrat derecelik fırında 5 dakika pişirmeniz yeterli.
- Elmalı patlamış mısırınız hazır!
Ballı Patlamış Mısır Tarifi
Evde patlamış mısır nasıl yapılır, konulu yazımızın son tarifine geldik: Ballı patlamış mısır. Balın kadifemsi ve yumuşacık tadından asla vazgeçemeyenlere gelecek olan bu tarifin malzemeleri ve yapılışı için okumaya devam edin.
Malzemeler
- 1 Su bardağı cin mısır
- 1 yemek kaşığı tereyağı
- 3 yemek kaşığı bal
- Tarçın
Yapılışı
- Büyükçe bir tencerede 1 bardak cin mısırı, tereyağı ile birlikte patlatmakla işe başlıyoruz.
- Tencerenin kapağını, arasında bir iki kat kağıt havlu koyarak kapatıyoruz ve tencereyi sallayarak patlatma işlemini sürdürüyoruz.
- Mısırlar hazır olduğunda tencerenin içine üç kaşık balı ekliyoruz. Patlamış mısırlar artık bala bulanmış halde. Bu aşamadan sonra bir kaşık yardımıyla mısırların her birine balın temas ettiğinden emin olmakta yarar var.
- Ballı patlamış mısırınız hazır.
- Afiyet olsun!
Siz de evde gerek tencere gerekse bu iş için uygun bir elektrikli pişirme aleti kullanarak çeşit çeşit tatta patlamış mısır deneyebilirsiniz. Sevdiklerinizin bayılacağı bu atıştırmalık sayesinde hoş sohbetlere lezzet katmak mümkün.