Evde Yoğurt Yapımı

Evde Yoğurt Yapımı

11 September 2024

Evde Yoğurt Yapımı

Özellikle çocuklu evlerde sıklıkla tüketilen ev yoğurdu gerek faydalı içeriği gerevde yoğurt yapımı nasıl oluyor? Hangi malzemeler kullanılarak yoğurt yapılıyor? Evde yoğurt mayalama püf noktaları neler?ekse nefis tadıyla çok seviliyor. Sağlık açısından da uzmanların önerdiği ev yoğurdu, hemen hemen her annenin çocuklarına yaptığı bir besin. Peki,  Yoğurt yapımında kullanılan süt, hangi sıcaklığa kadar kaynatılmalı? Kaç kilo süte, ne kadar maya konmalı? Ev yoğurdu neden sağlıklı? Yoğurt mayalanmadıysa ne yapmak gerek? Mayası tutmayan yoğurt tekrar nasıl mayalanır? Ev yapımı yoğurt neden süner? Tüm bu soruların cevabını yazımızın ilerleyen bölümlerinde ayrıntılı biçimde göreceksiniz. Mayalamanın püf noktalarına değinmeden önce ev yoğurdunun neden daha sağlıklı olduğundan bahsedelim isteriz. Hazırsanız başlıyoruz!

Neden Ev Yoğurdu?

Her şeyden önce ev yoğurdu da tıpkı kefir gibi içinde pek çok yararlı bakteriyi barındırması bakımından oldukça önemli bir besin. Bu bilgiyi aklımızda tutarken ev yoğurdunun faydalarını sıralamaya başlayabiliriz:

  • Evinizde yaptığınız yoğurt, tabi ki zengin bir probiyotik kaynağı. Probiyotikler ise ikinci beyin olarak bilinen bağırsaklarımızın ideal çalışmasına yardımcı olmakla görevli. Bağırsaklarda doğal olarak bulunan ve insan sağlığı için faydalı olan probiyotiklerin, aynı zamanda bağırsak sağlığını iyileştirmek, buradaki enfeksiyonlarını önlemek, bağışıklık sistemini güçlendirmek ve bazı alerjik reaksiyonları hafifletmek gibi birçok etkisi de bulunmakta. Ayrıca özellikle laktobasiller ve bifidobakteriler gibi bazı probiyotik türlerinin, sindirim sisteminin sağlıklı işleyişini korumaya yardımcı olduğu da biliniyor. Yani evde yoğurdu kendiniz yaparak aile bireylerinin sağlığına büyük katkılar sağlayabilirsiniz.
  • Kemik erimesinin önüne geçmek için de tüketilir. Zira ev yapımı yoğurtta bol miktarda kalsiyum var. Diş ve kemik sağlığı için önemi büyük olan kalsiyumu, günde belli miktarlarda yoğurt ve diğer süt ürünlerini tüketerek vücudumuza kazandırabiliriz.
  • Tansiyonu dengeler. Evet, yanlış duymadınız. Ev yapımı yoğurdun, düzenli olarak tüketildiğinde, içindeki yararlı bakteriler sayesinde kişilerdeki tansiyonu dengelediği iddia edilmekte.
  • Bağışıklık sistemini güçlendirir. Ev yapımı yoğurtta bulunan yararlı içerikler, vücudumuzdaki savaşçı askerlerden biri olan T hücrelerinin işini kolaylaştırır. Bu sayede direnç kazanan vücudumuz, hastalıklarla karşılaştığında daha güçlü durabilir.
  • Kolesterolü düşürmede destekleyicidir. Özellikle de kaymaksız ev yoğurtları bu konuda uzman. Zira ev yapımı yoğurdun içinde, bağırsak villuslarının sağlığını korumasına yardımcı olan yararlı bakteriler bulunur. Bu bakteriler, bağırsakların emilim işlevini desteklediği için fazla yağın vücuttan atılmasında da rol oynar. Böylece vücuttaki kolesterol seviyesi dengelenir.

Sıra geldi ev yapımı yoğurt nasıl yapılır, sorusunun cevabını vermeye. Okumaya devam ederek bu konu hakkında detaylı bilgilere ulaşmanız mümkün.

Evde Yoğurt Nasıl Yapılır?

Evde yoğurt yapmak, bu işi daha önce deneyimlememiş olanlara zahmetli bir süreç gibi gelebilir; ancak iyi haber şu ki durum hiç de sandığınız gibi değil. Gerekli malzemelere sahip olunduktan sonra ev yapımı yoğurt, aslında son derece kolay bir süreçten meydana geliyor. Peki, ama nasıl? Hadi gelin, evde yoğurt nasıl yapılır, sorusunun yanıtına daha yakından bakalım. Öncelikle malzemeler:

  • 1 litre süt (Miktarı istediğiniz şekilde artırıp azaltabilirsiniz.)
  • 1 yemek kaşığı yoğurt mayası (Daha önce mayalanan bir miktar yoğurt ya da marketten alacağınız hazır yoğurt mayaları)

Yapılışı

Öncelikle 1 litre sütü bir tencereye koyup kaynatıyoruz. Kıvamı yoğun bir ev yoğurdu elde etmek için sütün iyice kaynaması gerekir ki süt yoğunlaşsın. Kaynama işlemi sırasında yoğurt mayanızı bir kaseye koyun ve oda sıcaklığında olmasına dikkat edin. Süt kaynadığında onun 38 ila 45 santigrat dereceye kadar inmesini beklemeniz gerekir. Bu sıcaklıkların dışında mayalanan yoğurtlar ya biraz kekremsi olacak ya da tam anlamıyla mayalanamayacaktır. Dolayısıyla süt sıcaklığının iyi ayarlanması önemli. Eğer bir gıda termometresi kullanmıyorsanız bunu anlamanın bir başka yolu daha var. Serçe parmağınızı süte biraz batırıp bir tur döndürün. Eğer parmağınız bu esnada sütün sıcaklığına dayanıyor ama hafif cızırdıyorsa süt doğru sıcaklıkta demektir. Bu yöntem, çoğu kişiye zor geldiği için gıda termometresi kullanmak yararlı olabilir. Süt istenilen sıcaklığa geldiğinde kasede bekleyen mayaya, bu sütten biraz karıştırıp mayanın sıcaklığını dengelemek gerekiyor. Bir iki kaşık ilave ettiğiniz mayanızı hafifçe karıştırın ve sütün içine ekleyin. Maya eklenen sütü de karıştırdıktan sonra sıra geldi mayalanma sürecini başlatmaya. Bu aşamada tencerenizin sıcaklığını muhafaza etmeniz, işin püf noktası. Bunu sağlamak içinse tencerenizi sıcak tutacak havlu ya da benzeri bir örtüyle sarabilirsiniz. En az 6-8 saat bu şekilde beklemesi gereken süt, bu sürenin sonunda ev yoğurdu kıvamına gelecektir. Dilerseniz yoğurt mayalama işlemini tencere yerine kavanozda da yapmanız mümkün. Eğer bu yöntemi uygulayacaksanız tencerede mayaladığınız sütü, kavanoza boşaltın ve kavanozu sararak oda sıcaklığının biraz üzerinde beklemeye alın. İyice sardığınız tencereyi ya da kavanozu, belirtilen süre kadar bekletmenizin ardından, buzdolabına alın ve bir gün de buzdolabında bekletin. Ertesi gün ev yapımı yoğurdunuz hazır. Afiyet olsun!

Evde Çilekli Yoğurt Yapımı

Özellikle çocuklu ailelerde, çocuklara katkı maddeli meyveli yoğurtlar yerine sağlıklı alternatifler sunmak isteyenlerin imdadına ev yapımı çilekli yoğurt koşuyor. Bu süreç de oldukça basit. Evde mayaladığınız mis gibi yoğurda, minik minik doğradığınız çilekleri ekleyerek evde çilekli yoğurt yapımını tamamlayabilirsiniz. Hatta dilerseniz çilekleri blender'dan geçirip yoğurda eklemeniz de mümkün. Belki bir miktar bal ya da pekmez eklemek, bu sağlıklı besini miniklerimiz için daha da tatlandırmak adına tercih edilebilir. Her iki şekilde de çocuklarınıza lezzetli ve sağlıklı bir ev yapımı meyveli yoğurt hazırlamış olacaksınız.

Evde Yoğurt Mayası Yoksa Ne Kullanılır?

Evde yoğurt mayası yoksa nasıl ev yapımı yoğurt yapabilirim, sorusu, bu konu hakkında en çok merak edilenlerden. Yukarıda anlattığımız yoğurt mayalama süreci, daha önce mayalanan yoğurtların ya da piyasada bulunan yoğurt mayalarının kullanılmasını içeriyor. Ancak evde yoğurt yapmanın püf noktaları arasında sadece bu yöntem yok elbette. Tereyağı ile yoğurt mayalamak da son derece yaygın kullanılan bir diğer metot. Bunun için de yapmanız gerekenler hemen hemen aynı. Şöyle ki

Yoğurdu mayalarken kullandığınız maya yerine bu kez tereyağı kullanacaksınız. 1 kilo süte iki tatlı kaşığı tereyağı yeterli olacaktır. Detaylar ise hemen aşağıda:

  • Kaynatıp 38-45 santigrat derece aralığına getirdiğiniz sütten bir miktar alıp onu, iki yemek kaşığı tereyağı koyduğunuz kaba ekleyin. Sütün ısısıyla tereyağı eridiğinde sütü, hangi tencerede ya da kavanozda mayalayacaksanız oraya aktarın ve kabı iyice sarıp 6-8 saat kadar bu şekilde bekletin. Süre sonunda kabı açıp buzdolabına koyun. Bu aşamada kabın kapağının kapalı olmasında sorun yok. Yaklaşık bir gün de buzdolabında bekleyen ev yapımı yoğurdunuz hazır.

Yoğurt Mayası Tutmazsa Ne Yapılır?

Evde probiyotik yoğurt yapımı yukarıda da gördüğünüz gibi son derece pratik bir süreç. Ancak bazı durumlarda maya tutmayabiliyor. Bunun, ortam sıcaklığının istenilen seviyede olmaması, kullanılan mayanın bozuk olması ya da maya miktarının ayarlanamaması gibi farklı sebepleri olabilir. Peki, yoğurt mayası tutmazsa ne yapılır? İşte, cevabı!

Mayası tutmayan yoğurt, yeterince sıcak bir ortamda bekletilmemiş demektir. Bu sebeple yoğurdu mayalamaya çalıştığınız kabın sıcaklığını ona geri kazandırmanız gerek. Bunun için de kabınızı, içi kaynar su dolu olan bir başka kaba oturtmalısınız. Sıcak suyun, kabın yarısına kadar gelmesi yeterli. Bu şekilde 1-2 saat beklettiğiniz tenceredeki yoğurt, bu süre sonunda mayalanacaktır.

Ev Yapımı Yoğurt Neden Süner?

Ev yapımı yoğurt neden süner, sorusunun en yaygın cevabı kullanılan mayada saklı. Zira eğer sütü mayalamak için kullandığınız yoğurt mayası eskimişse ortaya çıkan yoğurdun sünme ihtimali çok yüksek. Dolayısıyla böyle bir durumla karşılaşmamak için yoğurt mayanızı belli aralıklarla yenilemeniz tavsiye edilir. Sünmenin ikinci bir olağan sebebi de mayalama sıcaklığı olarak karşımıza çıkıyor. Normalde 38-45 santigrat derecelerde mayalanması gereken süt, daha düşük sıcaklıklarda mayalandıysa ortaya çıkan yoğurt sünebilir. Sünmesi halinde herhangi bir sağlık problemine yol açmadığı iddia edilen ev yapımı yoğurdunuzu, sadece kötü koktuğu ya da küflendiği durumlarda tüketmemeye özen gösterin.