Şarap Nasıl Muhafaza Edilir?
Üzüm bağlarından keyif dolu sofralara konuk olan şarabı doğru bir şekilde muhafaza ederek lezzetine lezzet katabilirsiniz. Canlı bir içecek olan şarabı saklamanın farklı yöntemleri bulunuyor. Şarabınızı doğru yöntemlerle saklayarak bozulmadan aylarca hatta bazı şarapları yıllarca saklayabilirsiniz. Elbette her şarabı uzun yıllarca saklamak mümkün değil. Örneğin yıllandırılabilecek yapıda üretilmemiş olan sofra şarabı uzun süreler saklanmaya uygun değil. Ancak yıllandırılabilecek yapıdaki şarapları olması gereken şekilde muhafaza ederek olgunlaşmasını ve daha lezzetli hale gelmesini sağlayabilirsiniz. Şarap nasıl saklanır sorusuna verilebilecek tüm yanıtları ve en doğru yöntemleri sizler için derledik. Keyifli okumalar!
Şarap Nasıl Yıllandırılır?
Doğru yöntemlerle evde de şarap yıllandırabileceğinizi biliyor muydunuz? Şarap yıllandırmak için öncelikle yıllandırılabilecek yapıdaki şarapları tercih etmeniz gerekiyor. Tüm dünyada üretilen şarapların %90’ının 1 yıl içerisinde tüketime uygun olarak üretildiği düşünülürse, piyasada yıllandırılacak şarap bulmanın zor olduğunu söyleyebiliriz. Dünya genelinde üretilen şarapların sadece %1’i 10 yıldan fazla yıllandırmaya uygundur. Dolayısıyla eğer şarap yıllandırmayla ilgileniyorsanız senelerce olgunlaştırabileceğiniz yapıda bir şarap tercihi yapmanız gerekiyor. Şarapların yıllandırılabilmesi için ideal ortamlar her ne kadar mahzenler olsa da uygun şarap yıllandırma koşulları ve şarap soğutucuları ile evde de şarap olgunlaştırabilirsiniz. Evde şarap yıllandırmak için şarap dolabı kullanabilirsiniz. Böylece hem şarabınızı uygun koşullarda saklayabilirsiniz hem de yaşam alanlarınıza şık bir dekorasyon dokunuşunda bulunabilirsiniz. Bu dolaplarda şaraplar, olması gerektiği gibi yani yatay bir şekilde muhafaza edilebiliyor. Yıllandırılmış ya da yıllandırılmaya uygun şarapların bozulma ihtimalini tümüyle ortadan kaldırmak için bu dolaplar doğru bir tercih olarak öne çıkıyor. Üzüm suyunun fermente edilmesi sonucu elde edilen şarap, diğer tüm fermente içecekler gibi canlı bir yapıya sahip. Bu yüzden şaraplar da tıpkı canlılar gibi doğup, büyüyüp ömrünü tamamlıyor. Ortalama 2 sene içerisinde ideal lezzetine ulaşan şarapların yıllandırılması şarabın lezzetinde %5 oranında bir değişiklik yaratabiliyor. İşte bu %5’lik daha fazla lezzet ancak yıllandırma ile yani bekleme ile mümkün olabiliyor. Şarap yıllandırılırken kimyasal tepkimeleri devam ediyor ve haliyle şarabın tadında, kokusunda ve renginde birtakım değişiklikler meydana geliyor. Yıllandırılmış şaraplar her ne kadar daha lezzetli olsa da şarap yıllandırma riskli de bir süreç. Örneğin şarabı yıllandırırken gereğinden daha fazla bekletirseniz veya doğru koşullarda şarap muhafazası sağlayamazsanız elinizdeki şaraptan olabilirsiniz.
Şarap Nasıl Saklanır?
Şarap saklama ile ilgili sorulara verilebilecek yanıtlar şarabı ne kadar süre saklamak istediğinize, şarabınızın açık mı yoksa kapalı durumda mı olduğuna, şarabınızın türüne göre farklılık gösterir. Bu yüzden şarap saklama konusunda spesifik yanıtlar sunmak daha faydalı olacaktır. İşte şarap saklamayla alakalı en çok merak edilen sorular ve yanıtları şu şekilde:
Kırmızı Şarap Nasıl Saklanır?
Eğer elinizdeki kırmızı şarabı birkaç ay içerisinde tüketecekseniz 15- 20˚C sıcaklık koşullarında muhafaza etmelisiniz. Ayrıca şarabı saklayacağınız ortam muhakkak güneş ışınlarından uzak bir ortam olmalı. Son olarak şarabı tüketim aşamasına kadar yatay vaziyette, hareket ettirmeden, uygun sıcaklık ve nem koşullarında saklamaya da özen göstermenizi tavsiye ederiz. Kırmızı ya da beyaz şarap olması fark etmeksizin saklama için önerilen ideal nem oranı ise yüzde 75 civarındadır.
Beyaz Şarap Nasıl Saklanır?
Kırmızı şarabı muhafaza ederken dikkat etmeniz gereken noktaların pek çoğu beyaz şarap için de geçerli. Bunların yanı sıra titreşimsiz, kokusuz ve izole ortamlar beyaz şarabın muhafazası için uygun ambiyansı ifade eder. Tüketim aşamasına gelindiğinde ise beyaz şarabın 5-10 derece sıcaklıkta tüketilmesi öneriliyor. Eğer şarabı ikram ederken tat, aroma ve asidite dengesini korumak istiyorsanız soğutma için şarap kovası tercih etmelisiniz. Buzdolabında ya da benzeri şekilde hızla soğutulan beyaz şarap maalesef aroma ve lezzetini yitirebiliyor.
Açılmış Şarap Nasıl Saklanır?
Bir şarabın açıldıktan sonra hemen tüketilmesi gerektiği ya da açılsa bile bir süre de daha saklanabileceği alkol ve tanen miktarına bağlı olarak değişiklik gösteriyor. Düşük alkol ve tanen miktarı içeren kırmızı şarapları açtığınız günden itibaren 2-3 gün saklayabilir ve aynı tazelikte tüketebilirsiniz. Şarabın tanen ve alkol süresi arttıkça ise bu süre uzuyor. Daha yüksek alkol oranı ve tanen miktarı olan şarapları 1 haftaya kadar saklayabilirsiniz. Açılmış şarabı saklarken dikkat etmeniz gereken önemli noktalar ise şu şekilde:
- Açılmış şişenin ağzını sıkı bir şekilde kapatın, bunun için vakumlu bir şarap tıpası tercih edebilirsiniz. Bu yöntem sayesinde şarabın oksijenle temasını azaltmış olursunuz ve bu da şarabınızın bozulmasını engeller.
- Açılmış şarabı yatay değil dikey şekilde saklamak önerilir. Bu yöntem, şişenin iç yüzeyine daha az oksijenin temas etmesine yardımcı olabilir. Şarap standı ve şarap aksesuarlarına Jumbo ayrıcalığıyla hemen sahip olabilirsiniz.
- Açılmış şarapları 15-20 derecelik oda sıcaklığında saklayabilirsiniz.
- Açılmış şarabı güneş ışığından uzak tutmaya, karanlık ve serin bir ortamda muhafaza etmeye özen göstermelisiniz.
- Eğer açtığınız şarap köpüklüyse, saklamak yerine açıldığı gün tüketmek daha iyi olacaktır.
Şarap Saklamada Bilmeniz Gereken Önemli Püf Noktalar
Şarap saklarken şu püf noktaları bilmenizde yarar var: Şarap muhafazası için önerilen ideal sıcaklık 15-20 °C’dir. Şarabın türüne bakılmaksızın tüm şarapların bu ideal saklama koşullarında muhafaza edilmesi gerekir. Özellikle daha yüksek sıcaklıklar, şarabın tadının ve aromasının kaybolmasına neden olabilir. Yukarıda da bahsettiğimiz gibi şaraplar “canlı” olduğu için sıcaklık değişimlerine bağlı olarak gelişimi hızlanabilir veya yavaşlayabilir. Şarap şişelerini yatık durumda muhafaza etmek gerekir. Şarap nasıl saklanmalı sorusuna yine tür fark etmeksizin verilebilecek bir yanıt da “yatık durumda saklanmalı” olabilir. Şarapların yatık şekilde saklanmasının önemi mantarın zarar görmemesine dayanır. Eğer şaraplarınızı dikey şekilde muhafaza ederseniz, zamanla tıpa durumundaki mantar kuruyabilir, çatlayabilir. Bunun sonucunda da şarap havayla temas eder ve okside olur; sonucunda da bozulur. Ancak şişenin yatık kaldığı durumda mantarın kuruması engellenmiş olur ve böylece dolaylı olarak şarabın bozulması da önlenebilir. Şarap saklama için ideal nem oranı %75 civarıdır. Şarap saklarken uygun nem koşullarını sağlayabilmek önemlidir. Çünkü kuru hava da yine mantarın kuruyup, çatlamasına; şarabına hava almasına ve bozulmasına neden olabilir. Çok fazla nem ise mantarın çürümesine sebep olur. Bu yüzden ideal nem oranı yani %75 oranında nemi sağlayabilmek gerekir. Kuvvetli aydınlatma ve güneş ışığı şarabın gelişimini olumsuz etkiler. İdeal şarap saklama koşulunun sağlanabilmesi için şarabın çok fazla aydınlatmaya ve güneş ışığına maruz kalmaması gerekir. Çünkü ışık da şarapta çeşitli reaksiyonlar başlatır ve şarabın gelişme sürecini negatif yönde etkileyebilir. Şarabı saklayacağınız ortamın mümkünse güneş ışığı görmemesi, fazla aydınlatmaya maruz kalmamasına dikkat edebilirsiniz. Eğer evde bu koşulu sağlayamayacağınızı düşünüyorsanız şarap saklama dolabı tercih edebilirsiniz. Şarabın hareketsiz bir şekilde muhafaza edilmesi önemlidir. Sürekli sarsıntıya ve harekete maruz kalmak da şarabın yapısını olumsuz etkileyecektir. Bu yüzden şarabı mümkün olduğunca harekete maruz bırakmamaya dikkat etmek gerekir. Şarap saklama ve olgunlaştırma ile ilgili bilinmesi gerekenlerin tümünü sizlerle paylaştık. Şarap sofralarına lezzet katmak için evde kendi ekmeğinizi yapabilirsiniz.