Silikon Kek Kalıbı Nasıl Kullanılır?
Son yıllarda mutfakta sıkça görmeye başladığımız silikon kek kalıbı nasıl kullanılır biliyor musunuz? Pek çok kişinin merak ettiği bu sorunun temizlik, pişirme ve muhafaza etme noktasında farklı ayrıntıları bulunuyor. Göz alıcı ve canlı renk seçenekleriyle hemen dikkat çeken bu kek kalıplarına karşı koyabilmek mümkün değil. Üstelik silikon kek kalıbı modelleri, birbirinden güzel şekillerle inanılmaz sunumlar hazırlayabilmenize imkan tanıyor. Bu kalıp çeşitlerinde; hayvan, meyve ve çiçek figürleri en çok karşılaşılan seçeneklerden oluyor. Diğer yandan silikon malzemeden üretilen kek kalıplarının popüler hale gelmesinin en önemli nedeni kullanışlılık. Özellikle kekleriniz piştikten sonra kek kalıbından sorunsuz bir şekilde çıkarmakta zorlanıyorsanız bu tür silikon kalıplar tam size göre. Esneyebilen ve kolayca bükülebilen silikon malzeme, şekli bozulmadan sabit kalabilecek kadar da sert bir yapıya sahip. Siz de mutfağınızda silikon kek kalıbı kullanmak istiyorsanız dikkat etmeniz gereken püf noktalarını öğrenmek için okumaya devam edin.
Silikon Kek Kalıbı Nasıl Temizlenir?
Yumuşak bir yapıya sahip olan silikon kek kalıplarını uzun süre güvenle kullanmak istiyorsanız temizlik noktasına özen göstermelisiniz. İlk kullanımda silikon kek kalıbı nasıl temizlenir diye düşünüyor olabilirsiniz. Bunun için tek ihtiyacınız olan ılık su ve bulaşık deterjanı. Yumuşak bir bulaşık süngeri ile kek kalıbınızı kolayca yıkayabilirsiniz. Sonrasında bol su ile duruladığınızda kalıbınız kullanıma hazır. Silikon ürünler, yapısı itibariyle kekten kolayca ayrılabiliyor ve üzerinde lekeleri tutmuyor. Fakat keki pişirdikten sonra uzun süre bekletirseniz kalıntılar kalıbın üzerinde kuruyabiliyor ve sonrasında temizleme noktasında zorluk yaratıyor. Bu sebeple kekinizi servis tabağına aldıktan sonra kek kalıbını hemen yıkamanızda fayda var. Uzun süreli ve sağlıklı kullanım için bu kalıbı bulaşık makinesinde yıkamamaya da özen göstermelisiniz. Kalıba zarar vermemek adına temizlik sırasında dikkat edebileceğiniz bir diğer nokta ise bulaşık teli ve aşındırıcı temizleyiciler kullanmamak. Bu konulara dikkat ederek son derece konforlu bir kullanım sağlayabilirsiniz.
Silikon Kek Kalıbı Fırında Kullanılır mı?
Sıradan plastiklere benzese de son derece güçlü olan silikon malzeme, ortalama 260 derece sıcaklığa kadar dayanıklılık gösterebiliyor. Bu sebeple silikon kek kalıbı fırında yanar mı gibi soruları düşünmeniz gerekmiyor. Özellikle fırın kullanımı için geliştirilen silikon fırın kalıplarının ocak üzerinde veya direkt olarak ateş ile temas edebilecek şekilde kullanılmaması önemli. Sağlıklı bir kullanım için 200 dereceyi geçmeyen sıcaklıklarda kek kalıbınızı rahatlıkla kullanabilirsiniz. Yapısı itibariyle ısıyı kekin her tarafına eşit dağıtan bu tür ürünlerle son derece başarılı kek tarifleri hazırlayabilirsiniz. Ayrıca kek dışındaki tarifler için de silikon kalıplardan yararlanabilmeniz mümkün. Dondurucuda ortalama -25, fırında ise 200 derecenin üzerindeki sıcaklıklara kadar dayanabilen bu ürünü ister buzdolabında ister mikrodalga fırında isterseniz de dolabınızın dondurucu kısmında kullanabilirsiniz. Uzun yıllar formunu kaybetmeden sorunsuz bir şekilde kullanabileceğiniz silikon kek kalıbında birbirinden lezzetli tarifler hazırlayabilirsiniz.
Silikon Kalıpta Kek Nasıl Yapılır?
Silikon kek kalıbı fırında nasıl kullanılır diye merak ediyorsanız birkaç basit ipucuyla son derece etkileyici sonuçlar elde edebilmeniz mümkün. Kekinizin bu kalıp içerisinde düzgün pişmesini istiyorsanız fırını pişirme öncesinde ısıtmayı unutmamalısınız. Sonrasında ise tıpkı diğer kek kalıplarında olduğu gibi silikon kabınızı yağlamalısınız. Silikon malzeme halihazırda yapışmayı önleyen bir yapıya sahip olsa da zaman zaman kekin kıvamı, silikon kalitesi veya sıcaklık seviyesi gibi nedenlerden dolayı yapışmalar olabiliyor. Bu sebeple de silikon kek kalıbı yağlanır mı gibi sorular kullanıcıların aklına gelebiliyor. İster tereyağı ister margarin isterseniz de sıvıyağ kullanarak silikon kek kalıbınızın içini yağlayabilirsiniz. Eğer karmaşık ve girintili forma sahip bir kalıp kullanıyorsanız daha kolay bir uygulama için sprey formdaki yağları da tercih edebilirsiniz. Kabın pişme esnasında sabit kalabilmesi için bir fırın tepsisine oturtmanız önemli. Silikon cupcake kalıbı nasıl kullanılır diye merak ediyorsanız da aynı süreçleri takip edebilirsiniz. Ardından tepsiyi fırına yerleştirip tarifte belirtilen sıcaklık ve süreye göre pişirebilirsiniz.
Silikon Kalıptan Kek Nasıl Çıkarılır?
Silikon kek kalıpları nasıl kullanılır diye merak edenlerin en çok sorduğu sorulardan biri de kekin kalıptan çıkarılma aşaması. Bu aşama aslında oldukça basit adımlara sahip. Kekin kaptan bir bütün halinde ve parçalanmadan çıkmasını istiyorsanız mutlaka soğumasını beklemeniz gerekiyor. Sıcakken yapacağınız her bir hamle, kekin formunu kaybetmesine, çatlamasına veya parçalanmasına sebep olabilir. Bir nihale veya tahtanın üzerine nemli bez sererek kekin taban noktasının kendini daha kolay salmasını sağlayabilirsiniz. Kalıbı bu bezin üzerinde en az 15-20 dakika bekletmelisiniz. Tamamen soğumasını da beklemeden ılıdıktan sonra kalıptan çıkarabilirsiniz. Kalıba zarar vermemek için bıçak veya kesici aletleri kesinlikle kullanmamalısınız. Silikon kalıbın yanlarını yavaş ve hafifçe esneterek kekin kalıptan ayrılmasını sağlayabilirsiniz. Sonrasında tek yapmanız gereken servis yapacağınız tabağı üzerine kapatıp ters çevirmeniz. Eğer kekinizin tepesi kalıptan ayrılmadıysa bir tahta kaşık yardımıyla üst taraftan minik minik darbelerle vurarak ayrılmasını sağlayabilirsiniz. Yan tarafların tamamen ayrılmadığını fark ederseniz de kek kalıbını tekrar düz hale getirip ince bir tahta spatula veya tahta kaşık sapıyla yan bölümleri gevşetebilirsiniz. Silikon kalıp nasıl kullanılır öğrendikten sonra bu püf noktaları geliştirip kendinize en kolay gelen yanlarını keşfetmek size kalıyor. Böylece birbirinden güzel tariflerle hem midenizi hem de gözlerinizi şenlendirebilirsiniz.