Tava Çeşitleri: Çelik, Granit & Bakır

Tava Çeşitleri: Çelik, Granit & Bakır

10 September 2024

Tava Çeşitleri: Çelik, Granit & Bakır

Kullandığınız tavalar yiyeceklerin hem de kıvamını hem tadını önemli ölçüde etkiliyor. Seçeceğiniz farklı tava çeşitleri ile siz de yemeklerinizde en lezzetli tatları ve en doğru kıvamı yakalayabilirsiniz. Mutfaktaki pratik pişirme gereçlerinden olan tavalar, ana yemeklerden kızartmalara, kahvaltı lezzetlerinden pratik atıştırmalıklara kadar her tür yiyeceği hazırlamak için kullanılabiliyor. Bu ürünler, üretildikleri materyaller sebebiyle de pişirme sırasında farklı özellikler gösterebiliyor. Kimi tavalar yapışma özelliği gösterirken kimileri de sıcaklığı eşit olarak dağıtabiliyor. Fakat bu tava çeşitleri ve özellikleri arasından yalnızca birini öne çıkarmak pek de mümkün değil. Çünkü kolay ısınan ve yüksek sıcaklıklara çıkabilen tavalar, yumurtanızın yapışmasına neden olurken diğer yandan da mükemmel çıtırlıkta kızartmalar hazırlayabilmenizi sağlıyor. Siz de ihtiyaçlarınızı doğru belirledikten sonra bu ürünler arasından seçim yaparak parmak ısırtan lezzetler ortaya çıkarabilirsiniz. Bunun için dilerseniz tava çeşitleri isimlerini birlikte inceleyelim.

Mutfakların Yükselen Yıldızı: Granit Tava

Son yıllarda sağlıklı bir ürün alternatifi olduğu için mutfaklarda epeyce yaygınlaşan granit ürünler, doğal bir taş türü olan granitten üretiliyor. Son derece sağlam bir yapıya sahip olan granit tava çeşitleri de çizilmelere karşı uzun süre dayanıklılık gösterebiliyor. İçeriğindeki minerale göre rengi değişebilen bu ürünlerde beyaz, pembe ve gri renkleri yoğun olarak görebilirsiniz. Tanecikli yapılardan meydana gelen granit malzeme, bu doğal taş renkleri ile de son derece şık bir görünüme sahip. Granit tavaların avantajlı özelliklerini birkaç maddede sıralayacak olursak şunları söyleyebiliriz;

  • Granit tavalar, kolay temizlenebildiği ve deterjan türü kimyasalları gözeneklerinde hapsetmediği için bulaşık makinesinde rahatlıkla yıkanabiliyor.
  • Doğal ve dayanıklı bir malzemeden üretildiği için kolayca çizilmiyor.
  • Kütle ağırlığı sebebiyle ısıyı da her yere eşit bir şekilde dağıtıyor ve size mükemmel bir pişirme deneyimi yaşatıyor.
  • Granit tavaların yapışmaz özelliği, pişirme işlemini yağsız olarak yapabilmenize imkan tanıyor.

Granit Tava Alırken Dikkat Etmeniz Gerekenler

Gerçek granitten üretilen tavalar son derece avantajlı özellikler sunuyor fakat her tür üründe olduğu gibi bu tava çeşitlerinin de benzerleri yapılabiliyor. Doğru ürünü tercih edebilmeniz içinse seçim sırasında dikkat edebileceğiniz birkaç nokta bulunuyor. Bunlardan ilki yanmaz tava çeşitlerinden biri olan granit tavanın ağırlığı. Granit, bir tür taş olduğu için bu materyalden üretilen tavalar da diğer ürünlere göre daha ağır bir yapıya sahip oluyor. Eğer granit görünümüne sahip hafif bir tavayla karşılaşırsanız bu ürünün gerçek olup olmadığını kolayca anlayabilmeniz mümkün. Dikkat edebileceğiniz bir diğer unsur ise ürünün rengi. Doğal taş renklerinden uzak tavalar çoğunlukla granit görünümü verilmeye çalışılmış ürünler olabiliyor. Siz de hangi tavayı seçeceğinize bir türlü karar veremediğiniz noktada doğal granit renklerine sahip ürünleri seçerek doğru karara varabilirsiniz. Gerçek granit tavaları ayırt etmenizi sağlayacak bir diğer özellik ise sap yapısı. Ağır bir yapıda olan granit tavaları taşıyabilmesi ve rahatlıkla kullanılabilmesi için güçlü saplar kullanılıyor. Sağlam olmadığını düşündüğünüz bir sap yapısı da seçmeyi düşündüğünüz bu tavanın kalitesi hakkında size büyük bir ipucu olabilir.

Uzun Ömürlü Çelik Tavalar

Geçmiş yıllardan beri mutfaklardaki yerini koruyan çelik tavalar hem yemek pişirme aşamasında hem de saklama sırasında son derece kullanışlı. Siz de sürekli elinizin altında bulundurabileceğiniz bir tavaya ihtiyaç duyuyorsanız ve çelik tava çeşitlerini gönül rahatlığıyla tercih edebilirsiniz. Sürekli göz önünde bulunduğu için diğer çeşitler kadar popüler görünmese de çelik tavaların avantajlı özelliklerini şu şekilde sıralayabiliriz;

  • Çelik tavalar, çizilmelere ve aşınmalara karşı son derece dayanıklı. Bu özellik de servis veya pişirme sırasında rahatlıkla metal çatal ve kaşık kullanabilmenize imkan tanıyor.
  • Isı iletkenliği yüksek olan çelik materyal kolay ısınıyor ve yüksek sıcaklık derecelerine erişebiliyor. Bu da hızlı ve yoğun pişirme deneyimlerini size sunuyor.
  • Sahip olduğu ısıyı da uzun süre koruyabilen çelik tavalar, yemekleri sürekli olarak ısıtmanızı gerektirmediği için enerji tasarrufu açısından avantaj sağlıyor.

Çelik Tavalardaki İnatçı Lekeler Nasıl Temizlenir?

Bazı çelik tava çeşitleri yapışmaz özelliğe sahip olsa da çoğunlukla yiyecekler bu ürünlerin dibine yapışabiliyor. Bu gibi durumlarda tavanızı temizlemek zorlayıcı olabiliyor. Aslında doğru adımları takip ettiğinizde bu sorunun çözümü oldukça basit. Çelik tavanızın dibinde oluşan inatçı yemek lekelerini ve yanıkları şu adımları izleyerek siz de kolayca temizleyebilirsiniz.

  • Sıcak su, inatçı kirleri çözmeniz konusunda önemli yardımcılardan biri. Dibi tutan tavalarınıza sıcak su koyarak bir saat bekletebilirsiniz. Sonrasında ise bulaşık deterjanı ve sünger kullanarak tavanızı kolayca temizleyebilirsiniz.
  • Yanık lekeleri içinse kalıntıları çözmeye yardımcı olacak ürünlerden faydalanmanız gerekiyor. Bunun için sirke ve karbonat gibi iki doğal ürünü kullanabilirsiniz.
  • Ürünün tabanındaki tüm yanık bölümleri kaplayacak kadar sirke koyduktan sonra 1 tatlı kaşığı kadar da karbonat ekleyebilirsiniz.
  • Bu karışımı tavanızda 1 saat beklettikten sonra üzerini kaplayacak kadar su ekleyerek ocakta kaynatmanız gerekiyor.
  • Sıcak suyun etkisiyle kendini tamamen bırakacak olan inatçı lekeleri daha sonra bulaşık süngeri ile kolayca temizleyebilirsiniz.

Nostaljik Bir Pişirme Gereci: Bakır Tava

Mutfağınızda nostaljik bir hava estiren bakır ürünler popülaritesini yıllar geçse de kaybetmiyor. Sahan çeşitlerinde sık sık tercih edilen bakır, kahvaltı sunumlarında ve lezzetli yumurtaların hazırlanmasında da başarılı sonuçlar ortaya koyuyor. Siz de sofralarınızda çeşitlilik yaratmak ve misafirlerinize göz alıcı sunumlar hazırlamak için bu ürünlerden yardım alabilirsiniz. Bakır tava çeşitlerine bakış açınızı değiştirebilecek avantajlı özellikler ise şu şekilde sıralanabilir;

  • Bakır ürünler ısıyı çok hızlı ilettiği için kolayca ısınabiliyor.
  • Isı iletkenliği yüksek olan bu tava çeşitleri, kısık ateşte kullanıldığında yemeklerin çok daha lezzetli hale gelmesini sağlıyor. Bakır tavada ve düşük sıcaklıkta pişen yemekler, suyunu içinde hapsediyor ve lezzetine lezzet katıyor.
  • Ayrıca bakır pişirme gereçleri doğru şartlarda kullanıldığında son derece sağlıklı bir pişirme yöntemi sunuyor.

Bakır Tavalar Nasıl Kullanılmalı?

Bakır tavalar, gerek mutfakta iyi bir görüntü oluşturacağı için gerekse de sunum sırasında hoş görüneceği için tercih edilebiliyor. Fakat çoğu zaman yanlış kullanım sebebiyle bu ürünlerin ömrü kısalabiliyor veya kalitesi bozulabiliyor. Peki, bakır tavanızı ilk günkü kalitesiyle uzun süre kullanabilmek için ne yapmanız gerekiyor?

  • Öncelikle bakırın iç yüzeyinde bulunan sırrının zarar görmemesi için yüksek sıcaklıklara çıkmamaya özen göstermeniz gerekiyor. Bakır malzemesi çok hızlı bir şekilde ısındığı ve şekil alabildiği için yüksek sıcaklıklarda ürünlerin içerisindeki sırrı bozulup dökülmeye başlayabiliyor.
  • İlk kullanım öncesi bakır tava içerisinde süt kaynatmak oldukça tavsiye edilen bir yöntem. Böylece siz de sahip olduğunuz ürünün kullanım kalitesini artırabilirsiniz. Bunun için tavanın içerisine 2 cm olacak kadar süt koymanız yeterli. Daha sonra kısık ateşte süt kaynayana kadar ısıtabilirsiniz. Bu noktada tavanızı yuvarlak hareketler çevirerek sütün tüm iç yüzeye yayılmasını sağlamalısınız. Tavanın içerisindeki süt soğuduktan sonra deterjanlı su ile yıkayabilirsiniz.
  • Tavanızın sırrı çizildiğinde veya zarar gördüğünde mutlaka belli aralıklarla kalaylanması gerekiyor. Sağlığınızı koruyabilmek için kalaylama işlemi oldukça önemli.
  • Eğer bakır tavanızın sırrı zarar gördüyse içerisinde herhangi bir yiyecek bekletmemenizde fayda var. Uzun süre bakır ile temas eden yiyecekler tepkimeye girebiliyor.
  • Tavanızı uzun yıllar güvenle kullanabilmek için metallerle olan temasından da kaçınmanız gerekiyor. Tahta, plastik veya silikon kaşıklar bakır ürünlerde rahatlıkla kullanabileceğiniz seçenekler arasında yer alıyor.

Evladiyelik Döküm Tavalar

Çok yüksek sıcaklıklarda eritilen demirin kalıplar içerisinde tava şekline getirilmesiyle elde edilen döküm tavalar, adını bu üretim şeklinden alıyor. Sapından pişirme tabanına kadar tek parçadan meydana gelen bu ürünler, şimdiye kadar üretilen en dayanıklı pişirme gereçlerinden biri. Döküm tava çeşitleri, bu özellikleri sebebiyle diğer tavalara göre çok daha ağır ve kalın bir yapıda. Ayrıca bu ürünlerin iki farklı çeşidi bulunuyor. Bu çeşitlerden ilki ham döküm tavalar. İçerisinde koruyucu kaplama içermeyen ham ürünler hassas bir bakıma ihtiyaç duyuyor. Açık yapıdaki gözenekleri, deterjan ile yıkandığında dolabiliyor. Bu da tavanız ateşle buluştuğunda kimyasalların yemeğinize karışmasına sebep olabiliyor. Yapışmaz özellikteki döküm tavalar için özel bir temizleme yöntemi olan yağlama tekniği kullanılıyor. Siz de bu yöntem ile tavalarınızı uzun yıllar sağlıklı bir şekilde kullanabilirsiniz. Bu tavaların diğer bir çeşidi ise emaye kaplı olanlar. İçerisinde ince bir emaye kaplama bulunduran bu ürünler ham döküm tavalara göre daha farklı şekilde üretiliyor. Tavanızı paslanma sorununa karşı koruyan bu tabaka, ayrıca deterjan kullanılabilir hale de getiriyor. Üstelik bu artı özellik, ürünün ısıyı eşit yayma ve uzun süre içerisinde muhafaza etme gibi avantajlı özelliklerini de engellemiyor.

Mutfakların Demirbaşı Teflon Tava

Yanmaz ve yapışmaz özellikte tava denildiğinde akla ilk gelen ürünler teflon tava çeşitleri oluyor. Ekonomik ürün alternatiflerinden olan bu tava çeşitleri pratik kullanımı sebebiyle de sıklıkla tercih ediliyor. Kolay aşınabilen yapısı nedeniyle bakımının kolay olduğunu söyleyebilmek pek de mümkün olmasa da tahta, plastik veya silikon kaşık kullanımıyla ürün ömrünü uzatmak mümkün olabiliyor. Günümüzde gittikçe artan tava çeşitleri sebebiyle hangi tava kullanılmalı sorusu kafaları oldukça karıştırsa da teflon tavalar hala sıkça tercih edilen çeşitler arasında yer alıyor. Teflon tavanızı aşınmalardan koruyabilmeniz için bulaşık makinesinde yıkamaktan kaçınmanız gerekiyor. İyi korunan teflon tavalar, uzun süre yapışmaz özelliğini korumayı başarıyor. Böylece yağsız veya az yağlı olarak yemeklerinizi pişirebilmenize de imkan tanıyor.

Hangi Tavalar Hangi Yemek Çeşitleri İçin Kullanılır?

  • Mutfaklarda sevilen parçalardan biri olan granit tavalar yüksek sıcaklık gerektiren yemekler için birebir. Özellikle uzun kavurma işlemleri gerektiren yemekler için siz de bu tava çeşitlerini tercih edebilirsiniz. Ayrıca yapışmaz özelliği sayesinde krep, pancake veya omlet gibi çift tarafını da pişirmeniz gereken yiyecekleri granit tavalarda pratik bir şekilde pişirebilirsiniz.
  • Teflon tavaları ise kısa pişirme işlemleriniz için kullanabilirsiniz. Yüksek sıcaklıklara uygun olmayan bu tava çeşitleri, sebze sotelemek veya kahvaltıya pratik lezzetler hazırlamak için oldukça kullanışlı.
  • Daha çok et çeşitlerini pişirirken kullanılan döküm tavalar ise mühürleme işleminin en iyi şekilde yapılabilmenize imkan tanıyor. Ağır ağır ısınan bu tavalar her yöne eşit miktarda ısı yaydıkları için etlerinizin de lokum kıvamında pişmesini sağlıyor. Ayrıca fırına da girebilen döküm tava çeşitleri, birbirinden lezzetli sebze ve et yemekleri yapabilmeniz için ihtiyacınız olan tüm özellikleri sunuyor.
  • Tava çeşitleri ve kullanım alanları arasında en farklı yemek çeşitlerini yapabildiğiniz ürünlerin başında ise bakır tavalar geliyor. Geçmişten günümüze adeta bir miras olarak kalan bakır tavalar, kahvaltı sofralarına birbirinden leziz yemekler hazırlayabilmenizi sağlıyor. Çoğunlukla sağan olarak üretilen bakır tavalarda tereyağlı göz yumurta, menemen ve muhlama gibi birbirinden lezzetli seçenekler hazırlanabiliyor.
  • Çelik tavalar ise kızartmalar ve soteler için aranan ürünlerden biri. En çıtır kızartmaları ve ağız sulandıran soteleri hazırlamak için siz de bu ürünlerden yararlanabilirsiniz.

Hangi tava alınmalı sorusuna kolayca yanıt bulabilmenizi sağlayacak bilgileri bu yazımızda sizin için bir araya getirdik. Siz de tava alışverişiniz sırasında bu bilgilerden faydalanarak kendi ihtiyaçlarınıza en uygun ürünü rahatlıkla bulabilirsiniz. Sıkça pişirdiğiniz yemek çeşitlerinden tava kullanımını sizin için kolaylaştıran unsurlara kadar pek çok farklı noktanın etkili olduğu bu seçim artık çok daha kolay. Eğer tava çeşitleri nelerdir sorusunun yanıtlarını bir araya getirdiğimiz bu yazıyı beğendiyseniz çelik tencereler hakkındaki yazımıza da buradan göz atabilirsiniz.