Bol Köpüklü Türk Kahvesi Nasıl Yapılır?

Bol Köpüklü Türk Kahvesi Nasıl Yapılır?

11 September 2024

Bol Köpüklü Türk Kahvesi Nasıl Yapılır?

Sizi günlük hayatın stresinden uzaklaştıracak ve yorgunluğunuzu atmanıza yardımcı olacak en pratik çözümlerden biri de kahve içmek. Tadından önce, pişerken çıkardığı kokuyla da keyfinizi yerine getirmeyi başaran bu içecek uzun yıllardır mutfakların baş köşesinde yer alıyor. Kahvenin güzelliğini belli eden ölçütlerden biri de köpüğü olarak kabul ediliyor. Peki, bol köpüklü Türk kahvesi nasıl yapılır merak ediyor musunuz? Farklı yöntemleri bulunan köpüklü Türk kahvesi yapımını sizin için araştırdık ve en pratik köpüklü kahve pişirme yöntemlerini derledik. Siz de her seferinde iltifat alacağınız lezzeti ve köpüğü bol kahveler pişirmek istiyorsanız işinize yarayacak ipuçlarını hadi hep beraber inceleyelim.

Kahvenin Lezzeti Çekirdeğinden Gelir

Türk kahvesinin sunumunu güzelleştiren köpüğü, beynimizde lezzet ile de doğrudan bir ilişki kuruyor. Köpüğü diğerlerinden daha bol bir fincan gördüğünüzde sizin de aklınızdan en lezzetli kahvenin o fincanda olduğu geçiyor. Fakat iyi seçilmemiş bir kahve hem kahvenin kıvamını hem de tadını etkileyeceğinden kahve yapımında ilk olarak kullanacağınız ürüne dikkat etmeniz gerekiyor. Doğru Türk kahvesini seçebilmek için işe önce markalara bakmaktan başlayabilirsiniz. Kaliteli markaların ürünleri arasından seçeceğiniz kahvenizin yakın bir tarihte öğütülmüş olması da son derece önemli. Çünkü zaman içerisinde kahve hem aromasını hem de kokusunu kaybedebiliyor. Bu nedenle paketlerin üzerinde yer alan tarihlere dikkat etmenizde fayda var. İsterseniz kahve çekirdeğini direkt olarak öğüten yerlerden de en taze ürünü temin edebilirsiniz. Fakat dışarıdan çekirdek alarak evinizde taze kahve öğütmeyi önermiyoruz. Çünkü Türk kahvesinin lezzetini tamamen salabilmesi için çok ince bir şekilde öğütülmesi gerekiyor. Filtre kahve ve türevleri için kullanılan bu ev tipi kahve öğütücüler ise çoğu zaman Türk kahvesi için yetersiz kalabiliyor.

Önce Kahveyi mi Koyacağım Yoksa Suyu mu?

Tarifler arasında en çok değişkenlik gösteren konulardan biri de kahve ve su sıralaması. Kafa karışıklığına sebep olan bu konu aslında sanıldığı gibi çok da önemli bir ayrıntı değil. İster suyunuzu önce koyun isterseniz de kahvenizi, köpüklü Türk kahvesi yapımında esas olan iyice karıştırmak. Ocağın altını yakmadan önce tercihinize göre şekeri de su ve kahveye ekleyerek iyice karıştırmanız gerekiyor. Birbirine işleyen tatlar, kahvenin su içerisine tüm aromasını bırakabilmesini sağlıyor. Böylece su ısındıkça kahve ile tepkimeye girerek birbirinden lezzetli tatları ortaya çıkarıyor.

Bol Köpüklü Türk Kahvesi için Oranlar Ne Olmalı?

Kimi zaman Türk kahvesi yapımında “ne kadar çok kahve o kadar çok köpük” diye düşünülebiliyor. Fakat kahvenin azlığı kadar çokluğu da hem lezzetini hem de köpüğünü etkiliyor. Burada önemli olan nokta kararında ürün kullanmak. Türk kahvesini az koyduğunuzda aroması az ve çoğunlukla su tadı veren bir içecek hazırlamış oluyorsunuz. Fazla koydunuz durumlarda ise hem halihazırda küçük olan bardağın yarısı telve doluyor ve size içecek çok az kahve çıkıyor hem de üst kısımdaki köpüğün büyük bir kısmı telveden oluşuyor. Köpüğü içmeye çalıştığınızda ağzınıza gelen telveler ise son derece tatsız bir his uyandırıyor. Bu nedenle tam kıvamında bol köpüklü Türk kahvesi yapımında her bir fincan için 1 tatlı kaşığı kahve koymanız yeterli olacaktır. Su ayarını da fincan ile rahatlıkla yapabilirsiniz. Kişi sayısı kadar fincan su koyarak ideal su ve kahve ölçüsünü ayarlayabilirsiniz. Suyu çeşmeden veya içme suyundan kullanmak da lezzeti konusunda etkili oluyor. Çeşme suyunun içerisindeki klor ve kireç kahvenin daha sert olmasına sebep olurken arıtılmış sular daha yumuşak bir kahve tadı yakalayabilmenizi sağlıyor.

Şeker Konusu Biraz Karışık

Köpüklü Türk kahvesi yaparken iki farklı inanış bulunuyor. Halk arasında şekerin Türk kahvesini daha köpüklü hale getirdiğine inanılıyor fakat diğer bir kısım da şekerin bir fark yaratmadığını düşünüyor. Bu konuda net bir karara varılamamış olsa da şeker, tercihe bağlı olarak kahvelerde yer alıyor. Köpüklü sade Türk kahvesi nasıl yapılır sorusunun cevabı oldukça basit fakat şekerli kahvelerde kullanılan miktarlar değişiklik gösteriyor. İdeal oranlarda bir Türk kahvesini az şekerli hazırlamak için yarım çay kaşığı, orta şekerli hazırlamak için 1 çay kaşığı ve şekerli hazırlamak içinse 2 çay kaşığı ölçü kullanmanız gerekiyor. Siz de kendi zevkinize göre Türk kahvenize şeker ekleyerek kolayca hazırlayabilirsiniz.

Ağır Ateş Türk Kahvesine Lezzet Katıyor

En lezzetli kahveyi seçtiniz ve kahvenizi uzun uzun karıştırarak pişirmeye hazırladınız. Kahvenin köpüklü olabilmesi için tüm şartlar hazır fakat ocağın altını hızlıca açıp kısa sürede kahveyi pişirmeye çalışırsanız istediğiniz sonuçlara ulaşamayabilirsiniz. Köpüklü Türk kahvesi nasıl yapılır sorunun en doğru cevabı, kısık ateş. Öncelikle kahveyi pişirirken soğuk su kullanmaya özen göstermeniz gerekiyor. Ilık veya sıcak su, kahvenin ağır ağır pişmesini engelleyeceği için yeterince köpük oluşmasına da izin vermiyor. Soğuk su ile hazırlanan Türk kahvesi, ağır ateşte ısınırken hem aromasını yavaş yavaş salıyor hem de minik kabarcıklar oluşturarak güzel bir köpük meydana getiriyor. Bu esnadan kahveyi kesinlikle karıştırmamanız gerekiyor. Başlangıçta yeterince karıştırdığınız için pişme süresince köpüklerin sönmemesi adına müdahale etmemeniz oldukça önemli.

Türk Kahvesi Kaynamadan Köpükleri Bölüştürün

Köpüklü kahve yapmanın püf noktalarından biri de kaynamasını beklemeden köpükleri bölüştürmek. Tabii ki en ufak bir köpük çıktığında hemen bunu toplamaktan bahsetmiyoruz. Kahveniz kaynamaya yaklaştığında üzerinde güzel bir köpük birikiyor. İşte tam bu sırada cezvenizi ocağın üzerinden alarak nazik hareketlerle kahve köpüğünü fincanlara bölüştürebilirsiniz. Sonrasında ise kahveyi tekrar ocağın üzerine bırakarak yeni köpükler oluşmasını beklemeniz gerekiyor. Bu aşamada ilk baştaki kadar çok köpük oluşmayabilir fakat ilk köpükleri sönmeden bölüştürdüğünüz için sorun olmayacaktır.

Kahvenizi Fincanın Yanından Dökün

Kahveniz ilk kabarcıklarını gösterdiğinde kaynamaya başlamadan ocaktan almanız gerekiyor. Eğer fokurdamaya başlarsa köpükleri kolayca dağılıp sönebilir. Cezvenizi bu aşamada ocağın üzerinden alarak kahveyi fincanlara servis edebilirsiniz. Türk kahvesini direkt olarak fincana dökmek yerine hem daha önceden ayırmış olduğunuz köpükleri söndürmemek hem de cezvedeki köpükleri dağıtmamak için fincanın yanından yavaşça doldurabilirsiniz. Bu şekilde hem lezzeti yüksek hem de sunumu şık bir Türk kahvesi hazırlayabilirsiniz. Ayrıca çikolata ve tatlı ikramları kahve sunumunu tamamlayan unsurlardan. Siz de fincanlarınızla uyumlu olacak birbirinden şık Jumbo lokumluk çeşitleri ile kahvenizin sunumunu zenginleştirebilirsiniz.

Kahvesini Yumuşak İçimli Tercih Edenlere Sütlü Türk Kahvesi

Türk kahvesine bayılsak da sert bir tadı olduğunu kabul etmek gerekiyor. Peki sert kahve içemeyenler Türk kahvesinden vazgeçebiliyor mu? Tabii ki hayır. Çok daha yumuşak içimli bir Türk kahvesi hazırlayabilmek için yardımcı malzeme olarak süt kullanılıyor. Daha yoğun kıvamlı ve lezzeti yüksek bir tarif olan sütlü Türk kahvesinin köpüğü de oldukça bol. Ancak Türk kahvenizi lezzetli bir sütlü içeceğe çevirecek bu tarifin hazırlık aşamasında dikkat emeniz gereken birkaç küçük nokta bulunuyor.

Sütlü Köpüklü Türk Kahvesi Hazırlarken Nelere Dikkat Edilmeli?

Sütlü kahveyi hazırlarken dikkat etmeniz gereken en önemli konu tabii ki de kullanacağınız sütün çeşidi. Tam yağlı veya yarım yağlı süt çeşitleri kahveye farklı kıvamlar kazandırabiliyor. Bunun yanı sıra lezzetinde de bazı farklar bulunuyor. Siz de daha yoğun kıvamlı kahveleri tercih ediyorsanız tam yağlı sütleri, biraz daha hafif kıvamlı bir Türk kahvesi içinse yarım yağlı sütleri tercih edebilirsiniz. Ayrıca sütlü kahvenin tadı size fazla yoğun geliyorsa kullanacağınız sütü yarı yarıya su ile karıştırmakta da özgürsünüz. İçeriğinin yanı sıra sütlü Türk kahvesinin servisinde de farklılıklar mevcut. Bu tür kahveler, standart Türk kahvesine göre daha büyük fincanlarda hazırlanıyor. Sütlü Türk kahvesi için genellikle çay fincanları tercih ediliyor. Siz de tercihinize göre ister büyük fincanlarda isterseniz de küçük fincanlarda kahvenizi servis edebilirsiniz.

Sütlü Türk Kahvesi Hazırlanışı

Klasik Türk kahvesi tariflerinde şeker kullanımı dört farklı çeşide ayrılırken sütlü tarifler genellikle sade veya şekerli içiliyor. Şeker tercih etmeyenler direkt olarak süt ve kahveyi karıştırıyor fakat şekerli tariflerde her bir fincana 1 tatlı kaşığı şeker koyuluyor. Tabii ki siz kendi zevkinize göre şeker miktarını artırıp azaltabilirsiniz. Dikkat etmeniz gereken nokta, sütün suya göre çok daha tatlı bir yapıya sahip olması. Bu nedenle şeker miktarını ayarlarken dikkatli olmanızda fayda var. Kahveyi ise her bir fincan için 1 tatlı kaşığı olarak ayarlayabilirsiniz. Sütünüzü ocağın üzerine aldığınızda altını açmadan önce tüm malzemeleri iyice karıştırmanız önemli. Sonrasında ise kısık ateşle birlikte iyice ısınıp köpürene kadar pişirmeniz gerekiyor. Sütlü Türk kahvesinin köpüğü tamamen oluştuğunda kaynamadan ocaktan alıp köpüklerini bölüştürebilirsiniz. Daha sonra ise tekrar ocağın üzerine yerleştirerek bir taşım daha kaynatabilirsiniz. Son aşamada tıpkı klasik Türk kahvesinde olduğu gibi fincanın yanından yavaşça dökerek kahvenizi servis edebilirsiniz.

Sütlü Türk Kahvesine French Press Dokunuşu

Artık sütlü köpüklü Türk kahvesi nasıl yapılır temel olarak biliyorsunuz. Peki bu tarife misafirlerinizi şaşırtacak farklı bir dokunuş eklemek ister misiniz? Cevabınız evetse bunun için bir french press'e ihtiyacınız olacak. Kahvenizin üzerine ekstra köpük eklemek için bu yöntemden yararlanabilirsiniz. Bunun için bir yandan sütlü Türk kahveniz ocakta pişerken farklı bir kapta ısıttığınız yarım su bardağı sütü de french press'e almanız gerekiyor. Daha sonra üst bölümdeki tutma kulpu yardımıyla presinizi aşağı yukarı hareket ettirerek sütü köpürtebilirsiniz. French press'in içerisindeki tüm sütün köpürdüğüne emin olana kadar birkaç dakika boyunca bu işleme devam etmeniz gerekiyor. Sonrasında ise fincanlara bölüştürdüğünüz kahvelerinizin üzerine bu süt köpüğünü bölüştürmeniz yeterli. Farklı soslarla da bu sunumu çeşitlendirebilirsiniz. Örneğin akışkan kıvamdaki bir hazır çikolata veya karamel sosunu bu köpüğün üzerine çok az miktarda sıktıktan sonra bir kürdan yardımıyla dağıtarak şekillendirebilirsiniz. Bunun yanı sıra sütlü köpüklü kahvenizin üzerine küçük bir süzgeçle kakao da serpebilirsiniz. Tamamen hayal gücünüzle farklılaştırabileceğiniz bu tarifler sayesinde siz de kahve sunumlarınıza kolayca renk katabilirsiniz.

Bu yazımızda cezvede köpüklü Türk kahvesi nasıl yapılır sizin için inceledik. Türk kahvesi için klasik bir pişirme gereci olan cezvenin yanı sıra günümüzde çeşitleri artan kahve makineleri ve elektronik cezveler de köpüklü kahve hazırlayabilmenizi sağlıyor. Fakat siz de ocakta pişen kahvenin yerini hiçbir şeyin tutmadığını düşünenlerdenseniz Türk kahvenizin köpüğünü artıracak bu ipuçlarından faydalanabilirsiniz. Kahvenin en büyük rakiplerinden biri olan çayın püf noktalarını öğrenmek içinse Çay Nasıl Demlenir? yazımıza da göz atabilirsiniz.