<built-in method title of str object at 0x7f577785d2f0>

Ekmek Yapma Makinesi Tarifleri

Özellikle son yıllarda revaçta olmaya başlasa da ekmek yapmak, eskiden beri sıklıkla denenen bir uğraş. Evde kendi ekmeğini yapan sayısız insan varken ekmek yapma makinesi çeşitlerinden bahsetmemek olmazdı. Hem sağlıklı hem lezzetli ekmekler yemenin en güzel ve kolay yolu olan ekmek yapma makineleri sayesinde siz de evinizde istediğiniz ekmek çeşidini kolaylıkla pişirebilirsiniz. Çavdarlı ekmekten klasik beyaz ekmeğe, dereotlu peynirli ekmekten glütensiz ekmeğe sayısız ekmek türünü bu akıllı makinelerde yapmak mümkün. Gelin, ekmek yapma makinelerinin çalışma prensibini anlatarak leziz tarifler verdiğimiz bu yazıya başlayalım. Homend, Arçelik, Philips ve Tefal ekmek yapma makinesi tarifleri karşınızda!

 

Ekmek Yapma Makinesi Nasıl Çalışır?

 

Annelerimizin el lezzetine sahip olmasa da ekmek yapma makineleri de bu konuda son derece başarılı. Zahmetsiz ve lezzetli ekmekleri evde yapmanın en kolay yolunu sunan bu pişirme aletleri nasıl çalışır, merak ediyorsanız sizi fazla bekletmeden cevabı verelim. Ekmek yapma makinelerinin kompakt tasarımı, bir iç ısıtma sistemi ile gelir. Siz gerekli malzemeleri, ilgili hazneye yerleştirir ve kenara çekilirsiniz. Karıştırma, yoğruma ve pişirme işlemlerinin tümünü akıllı ekmek yapma makineniz halleder. Aslında çok amaçlı bir mini fırın gibi çalışan bu cihazlardaki küçük metal bir kürek, hamuru yoğururken su geçirmez iç hazne ise hamurun motora ulaşmasını engeller.

 

Kısacası hamur, su, tuz, maya ve diğer gerekli malzemeleri makinenin haznesine ekleyin, dilediğiniz pişirme programın seçin ve beklemeye geçin. Akıllı ekmekçiniz en sevdiğiniz ekmeği tam kıvamında pişirerek size sunacaktır.

 

Bu kısa açıklamayı yaptığımıza göre sırada leziz mi leziz tarifler var. Bakalım, ekmek yapma makinesi kullanarak kurutulmuş domatesli ekmekten cevizli haşhaşlı ekmeğe sayısız tarif nasıl yapılır.

Kurutulmuş Domatesli Ekmek

 

En çok denenen ekmek yapma makinesi tariflerinden biri olan kurutulmuş domatesli ekmek gerek kolay yapımı gerekse harika tadıyla seviliyor. Mesela kahvaltıya misafiriniz var ve farklı lezzetlerle onları büyülemek istiyorsunuz. Soğanlı patates kavurması, börek tadında omlet, muffin kalıbında göz yumurta ve diğer eşsiz tariflerin yanında misafirlerinize bir de kurutulmuş domatesli ekmek sundunuz mu, şöhretinize diyecek yok. Kurutulmuş domates gibi farklı tatlar sevenler için harika bir seçenek olan bu ekmeğin yapımı ise son derece kolay. Kurutulmuş domatesli ekmek için gereken malzemeler ise şöyle:

 
                  
  • 210 ml ılık su
  •               
  • 100 ml ılık süt
  •               
  • Zeytinyağı
  •               
  • 1,5 küçük ölçü kaşığı tuz
  •               
  • 1 küçük ölçü kaşığı şeker
  •               
  • 450 gr beyaz un
  •               
  • 150 gr tahıllı un
  •               
  • 1 yemek kaşığı sirke
  •               
  • küçük ölçü kaşığının yarısını dolduracak kadar instant maya
  •               
  • 12 ila 15 adet kurutulmuş domates
  •               
  • Kekik
  •               
  • Nane
  •               
  • Kırmızı pul biber

Yapıma geçmeden önce kurutulmuş domatesleri kaynamış suda biraz bekleterek yumuşamalarını sağlayabilirsiniz. Böylece ekmeğin içinde daha bir homojen hal alabilecektir. Ekmek kızartma makinesiyle gelen ölçü kaplarını ve kaşıklarını kullanarak yukarıda belirtilen ölçülerdeki suyu, sütü, zeytinyağını ve 1 yemek kaşığı sirkeyi makinenin haznesine ekleyin. Başka bir kapta her iki unu da ele ve birbirine karıştırın. Daha sonra bu unların yarısını makinenin haznesindeki ıslak karışma ilave edin. Onun da üzerine su ve şekeri ekleyerek biraz karıştırabilirsiniz. En son aşamada, kalan unu da karışıma kat ve ortaya mayayı ekleyebileceğin kadar bir çukur açarak mayayı da ekleyin. Makinenin kapağını artık kapatabilirsiniz. Standart pişirme seçeneğini seçerek süreci başlatmanız yeterli. Yaklaşık 10 dakikalık bir süre sonra hamurunun kıvamını kontrol etmenizde yarar var. Zira ekmek hamurun kulak memesinden daha yumuşak olmalı. Eğer böyle değilse bu kıvama gelmesi için su ya da un ekleyebilirsiniz. Tüm pişirme işlemi bittikten 10 dakika sonra ekmeğini makineden çıkarın. Makine sıcak olacağı için bu işlemi eldivenle yapmayı ihmal etmeyin!

 

Dereotlu Ekmek

 

Sırada bir başka leziz ve sağlıklı ekmek tarifi var: Dereotlu ekmek. Bunun için gerekecek olan malzemeler ise hemen aşağıda:

 
                  
  • 200 ml ılık süt
  •               
  • 100 ml ılık süt
  •               
  • Zeytinyağı
  •               
  • 1 küçük ölçü kaşığı tuz
  •               
  • 1 küçük ölçü kaşığı şeker
  •               
  • 450 gr un
  •               
  • 150 gr çavdar unu
  •               
  • 1 yemek kaşığı sirke
  •               
  • Küçük ölçü kaşığının yarısı kadar instant maya
  •               
  • 1 demet dereotu ve istenirse 1 su bardağı lor peyniri

Yapıma başlamadan önce dereotlarını ince ince kıymalısınız. Tıpkı yukarıdaki örnekte olduğu gibi önce sıvıları, sonra katıları olacak şekilde malzemeleri ekmek yapma makinesi haznesine yerleştirebilirsiniz. En son aşamada unun ortasına bir çukur aç ve mayayı o çukura ekleyin. Makinenin kapağını kapatıp standart pişirme programını seçtikten sonra mis gibi ekmeğiniz pişmeye başlayacak. Ekmek yapma makinesinin yardımıyla pişen dereotlu ekmeğin tadı bir başka güzel oluyor. Besin değeri yüksek bu ekmeği, kahvaltılıkların yanında tüketerek karnını doyurmanız mümkün. Şimdiden afiyet olsun!

 

Cevizli Haşhaşlı Ekmek

 

Ceviz ve haşhaş bir araya geldiğinde anneannelerin çörekleri akla gelse de ekmek yapma makinesi kullanarak harika bir ekmek yapma fikri de kulağa son derece güzel geliyor. Cevizli haşhaşlı ekmek tarifi için malzemeler:

 
                  
  • 200 ml ılık su
  •               
  • 100 ml süt
  •               
  • 1 büyük ölçü kaşığı sirke
  •               
  • Zeytinyağı
  •               
  • Yarım ölçü kabı ceviz içi
  •               
  • 1 küçük ölçü kaşığı tuz
  •               
  • 1 küçük ölçü kaşığı şeker
  •               
  • 300 gr çavdar unu
  •               
  • 300 gr beyaz un
  •               
  • Yarım ölçü kaşığı instant maya
  •               
  • Yaş haşhaş
 

Yapıma geçmeden önce 5 yemek kaşığı haşhaşı, yarım su bardağından biraz fazla zeytinyağıyla açmanız gerekiyor. Haşhaş, sürme kıvamına geldiğinde hazır demektir. İlk olarak, makineyle birlikte gelen ölçü kap ve kaşıklarını kullanarak ıslak malzemeleri birer birer ekmek yapma makinesinin haznesine ekleyin. Unları da ekledikten sonra ortaya mayanı ve haşhaşını da ilave et ve makineyi çalıştırın. Makine hamuru yoğuracak ve ardından istediğin programda pişirecektir. Gerisi eve yayılan mis gibi ekmek kokusundan anlaşılacağı üzere leziz mi leziz bir cevizli ve haşhaşlı ekmek!

 

Sütlü Ballı Köy Ekmeği

 

Ekmek yapma makinesi tarifleri arasında çok da karşılaşılmayan bir örnek var sırada. Sütlü ballı köy ekmeği, herkesin sofrasında olmayan, özgün bir lezzet. Sütün ekmek hamuruna kattığı lezzet, balın ağzı dolduran tadıyla harmanlanıyor ve ortaya harikulade bir ekmek çıkıyor. Gelin, malzemelere göz atalım.

 
                  
  • 200 ml ılık su
  •               
  • 100 ml ılık süt
  •               
  • 1 yumurta
  •               
  • 3 yemek kaşığı tereyağı
  •               
  • 1,5 küçük ölçü kaşığı tuz
  •               
  • 1 küçük ölçü kaşığı şeker
  •               
  • 450 gr beyaz un
  •               
  • 150 gr tahıllı un
  •               
  • 1 tatlı kaşığı bal
  •               
  • Küçük ölçü kaşığının yarısını dolduracak kadar instant maya
 

Ekmek yapma makinesine malzemelerin koyuluş sırasını artık biliyoruz. Ölçü kaplarını ve kaşıklarını kullanarak önce ıslak, sonra kuru malzemeleri sırasıyla hazneye ilave etmekle başlayabilirsiniz. Makinenin kapağını kapatın ve hamurun yoğrulurken çıkarttığı sesleri dinleyin. Köy ekmeği seçeneğini seçerek sütlü ballı bu ekmeği ideal kıvamda pişirmeniz mümkün. Yine 10 dakika sonra hamurun kıvamının kulak memesinden daha yumuşak olup olmadığını kontrol etmenizde yarar var. Eğer olması gereken kıvamdan cıvıksa un, katıysa su ekleyerek hamurunu kıvama getirmeyi deneyin. Pişme sinyalinden 10 dakika sonra ekmeğinizi hazneden çıkarıp afiyetle yiyebilirsiniz. Bu kadar!

Paylaş