Wok Tava Nedir?
Mutfakların fazla bilinmeyen cevherlerinden biri olan wok tava, kolaylıkla yemek yapabilmenizi sağlıyor. Peki bu wok tava nedir? Wok tava, yerel tatların ve klasikleşen lezzetlerin basit ve hızlı bir şekilde pişirilmesine yardımcı olan pişirme grubu ürünleri arasında yer alan tavalardan bir tanesi. Çoğunlukla sote tarzı yemeklerin yapımında kullanılan bu tavanın var oluşu geçmiş zamanlara dayanıyor. Asya kültüründe sıklıkla kullanılan tavalar arasında bulunuyor. Farklı yemek çeşitlerini mükemmel bir şekilde pişirmeye yardımcı olan bu özel tava ile siz de lezzetli sote yemekleri ve daha fazlasını yapabilirsiniz. Kırmızı et, tavuk, sebze, diğer et çeşitleri, mantar gibi yiyecekleri pişirebilmek için ideal bir tercih olan wok tavalar, farklı boyut ve kullanım özellikleri ile karşınıza çıkabiliyor. Tavanın içine yağ eklenerek yüksek ateşte pişirilen yiyeceklerin tadı da muazzam oluyor. Peki bu wok tava nasıl kullanılır, ne gibi avantajları bulunur, nereden gelmiştir? Duymaya alışık olduğumuz tavalardan farklı olan bu tava hakkında merak ettiklerinize yazımızın devamında yer verdik. İşte wok tava hakkında merak edilenler o soruların yanıtları.
Wok Tavanın Kökeni
Asya mutfağının vazgeçilmez tavaları arasında yer alan wok tava, "wohk" tava olarak da ifade ediliyor. Özellikle Çin'de kullanılan temel mutfak gereçleri arasında bulunan bu tava, Çin yemeklerini yapma konusunda büyük bir kolaylık sağlıyor. Geniş ve çukur bir yapıya sahip olan wok tavalar, ters dönmüş hasır bir şapka görünümü ile karşınıza çıkıyor. Yüksek ateşte yemeğin dibinin tutmasını engelleyici materyallerden yapılıyor. İlk wok tava demir dökümden yapılmış olup yıllar içerisinde farklı materyaller kullanılarak da üretilmeye başlanıyor. Asya ülkelerinde kullanımı yaygın olsa da Batı'da, Avrupa ve Amerika gibi bölgelere bu tavanın varlığı sonradan geliyor. Zaman içerisinde de batılı ülkelerden wok tavanın kullanımı yaygınlaşıyor. Günümüzde ise en çok kullanılan tavalar arasında yer alıyor.
Wok Tava Ne İşe Yarar?
Wok tavalar hızlı, pratik ve sağlıklı pişirme yöntemleri için mutfaklarda tercih edilen tavalar arasında yer alıyor. İdeal bir pişirme tercihi olan bu tavalar, sote, kızartma, pirinç, et ürünlerinin pişirilmesi gibi daha pek çok yemeğin yapımında kolaylık sağlıyor. Derin yüksek kenarlı yapıları sayesinde içerisinde pişirdiğiniz yiyeceğin dışarıya çıkmasını önlüyor. Wok tavlar çoğunlukla yüksek ateşte hızlı pişirme yöntemleri için kullanılması ile ön plana çıkıyor. Profesyonel kullanımlarda sıklıkla görülen bu tavalar ev ortamında da kullanıma uygun olan modeller arasında yer alıyor. Siz de pratik, hızlı bir şekilde yemek yaparken kendinizi bir şef gibi hissetmek istiyorsanız wok tavaları tercih edebilirsiniz.
Wok Tavanın Özellikleri
Pek çok yemek çeşidinde kullanılan wok tavanın geniş bir özellik listesi bulunuyor. İşte bahsi geçen wok tava özelliklileri aşağıda verildiği gibi sıralanabilir:
- Wok tavalar, yanmaz ve yapışmaz bir tabana sahip olduğu için yiyeceklerinizi pişirirken altı yapışacak mı derdinden kurtulursunuz. En önemli ve ön plana çıkan yapışmaz tabanı oluyor.
- Yemekleri az yağda ve yüksek ateşte pişirebilmenizi sağlıyor.
- Sote yemekleri için ideal bir tercih olarak seçenekler arasında yer alıyor.
- Tabanları genellikle yuvarlak ve küçük olan bu tavaların kenarları yüksek yapıya sahip. Böylece pişirme esnasında yiyeceklerin dışarı çıkmasını ve yağın dışarı sıçramasını engelliyor.
- Oldukça fonksiyonel bir özelliğe sahip olan wok tavalar, diğer mutfak gereçleri yerine de kullanılabiliyor. Bu kullanımdan kasıt farklı tava modelleri yerine de kullanılabilir özelliğe sahip olması yer alıyor.
- Kullanım konusunda oldukça rahat ve pratik bir tava çeşidi biliniyor.
- Kolay temizlenebilir özelliğe sahip.
- Yüksek ısıya karşı dayanıklı bir materyalden üretildiği için ısıya karşı dayanıklı olup uzun ömürlü bir kullanım alanı oluşturuyor.
- Özel olarak tasarlanan bu tavalar, kulpundan tutma sırasında elinizin yanmasının önüne geçiyor. Böylece tavayı dilediğinizce hareket ettirebilmenize imkan tanıyor.
- Paslanmaz özelliği sayesinde uzun yıllar size eşlik edebiliyor.
Wok Tava Çeşitleri
Pek çok tava çeşidi olduğu gibi wok tavalar da kendi içerisinde farklı çeşitlere ayrılıyor. Farklı boyut, materyal ve tasarım gibi pek çok çeşidi yer alıyor. Bunlar arasında dökme demir, paslanmaz çelik, karbon çelik gibi malzemeler ön planda yer alıyor. Farklı yemek pişirme yöntemleri için ideal bir seçenek sunan wok tava çeşitlerine gelin daha yakından bakalım:
- Döküm Wok Tava: Dökme demirden üretilen bu tavalar, dayanıklı yapısı ile karşınıza çıkıyor. Ağır yapıları bulunan bu wok tavaları hareket ettirirken biraz güç kullanmanız gerekebiliyor. Fakat ısıyı eşit miktarda dağıtmaları sayesinde yiyeceklerinizi homojen bir şekilde ısıtabilmenize yardım ediyor. Demir döküm kalın bir yapıya sahip olduğu için döküm wok tavaların ısınma süresi uzun sürebilir. Dolayısıyla yavaş pişirme ve kızartma gibi işlemler uygun olduğu için rahatlıkla kullanabilirsiniz.
- Çelik Wok Tava: Paslanmaz çelikten üretilen bu wok tavalar, kullanımı yaygın modeller arasında yer alıyor. Döküm tavada olduğu gibi paslanmaz çelik wok tavalar da ısıyı eşit oranda iletiyor. Malzemesinin vermiş olduğu özelliğe bağlı olarak hafif yapıda olan bu tavalar kolay bir hareket ortamı sunuyor. Kolay temizlenebilir özelliğe de sahip olan bu tavalar sizi zorlamaz. Modern mutfakların tercih ettiği bir model olarak yer alıyor.
- Karbon Çelik Wok Tava: Wok tava modelleri arasında ısıyı en hızlı ileten tava modelleri olarak bulunuyor. Bu tavalar da hafif yapıda olup kolay hareket etme imkanı sağlıyor. Güzel bakıldığı takdirde uzun yıllar kullanılabilen bu tavalar mutfaklarınızda farklı yemekleri pişirebilmenize yardımcı oluyor.
- Teflon Wok Tava: Teflon wok tavalar en sık karşılaşılan tava çeşitleri olarak yer alıyor. Yapışmaz yüzeyleri ile ön plana çıkan teflon wok tavalar, diğer modellerden farklı olarak yüksek sıcaklıklarda kullanılmaması gerekiyor. Kolay temizlenebilir olması ile de kullanırken zorluk yaratmıyor.
Verilen bu wok tava modelleri, geniş yüzeylere sahip olup yemekleri karıştırarak pişirmek, sebzeleri sotelemek veya çok yağda kızartma yapmak için birçok seçenek sunuyor. Siz de kullanımınıza uygun olan modele sahip olabilirsiniz.
Wok Tava Nasıl Kullanılır?
Wok tava nasıl kullanılır, sorusu bu işlevsel tava modeli için en çok sorulan sorular arasında yer alıyor. Kullanım açısından oldukça basit olan bu tavalar birkaç adımda kullanıma hazır oluyor. Wok tavaları kullanırken aşağıdaki adımları takip edebilirsiniz:
- İlk olarak wok tavayı ocağın üzerine koyun ve ateşin altını açın. Tavayı yüksek ateşte hızlı pişirmeye hazır olacak şekilde ısıtın.
- Ardından tava ısınmış tava üzerine az miktarda yağ ekleyin. Yüksek sıcaklıkta pişirme işlemi yapacağınız için ısıya dayanıklı yağlar kullanmaya dikkat etmelisiniz. Ayçiçek yağı veya susam yağı tercih edebileceğiniz yağlara örnek olabilir.
- Tavayı ısıtıp, yağı ekledikten sonra sıra malzemeleri eklemeye geldi. Tavaya yaptığınız yemeğin malzemelerini ekleyebilirsiniz. Malzemeleri sürekli karıştırarak homojen bir pişirme sağlayabilirsiniz.
- Ardından baharat, sos ne kullanmak istiyorsanız ekleyebilir, piştikten sonra servis edebilirsiniz.
- Yemeğinizin pişme süresi tercih ettiğiniz wok tavanın çeşidine göre değişebildiğini unutmayın.
Wok Tavanın Avantajları
Lezzetli sonuçlar elde etmek için ideal hazırlama ve pişirme gereci olan wok tavalar, birden fazla kullanım avantajı ile karşınıza çıkıyor. Bu avantajları şu şekilde söyleyebilmek mümkün:
- En bilinen özelliklerinden biri olan hızlı pişirme, bu tavaların en avantajlı yanlarından biri. Yüksek ısıda pişirme özelliği sayesinde yiyecekleri hızlı bir şekilde pişiren wok tavalar, sebze ve etlerin besin değerlerini koruyabilmesini de sağlıyor.
- Yapışmaz özelliği sayesinde az yağda bile yemekleri ideal düzeyde pişirebilmenize yardımcı oluyor. Böylece daha sağlıklı yemekler hazırlayarak sağlığınıza da katkı sağlıyor.
- Wok tavalar homojen ısı dağılımı ile sıcaklığın tavanın her yerine eşit miktarda yayılmasını sağlıyor. Böylece yiyeceklere de eşit miktarda ısı vererek daha hızlı ve eşit miktarda pişmesine yardımcı oluyor.
- Wok tavalar, çok yönlü kullanım alanları ile de size avantaj sağlıyor. Farklı pişirme tekniklerini deneyimleyebileceğiniz bu tavalar ile ister kızartma, sote, haşama isterseniz de buharda haşlama gibi pek çok pişirme tekniğini deneyimleyebilirsiniz.
- Son olarak da rahat bir şekilde temizlenebilmesi sayesinde fazla vakit kaybetmemenizin önüne geçebiliyor.
Wok Tavada Ne Pişirilir?
Wok tava farklı pişirme yöntemlerinin kullanılabildiği bir tava olması açısından birden fazla ürünün pişirilmesi için uygun. Çin tavası olarak da bilinen bu tavada Asya mutfağının lezzetli yemeklerini rahatlıkla pişirebilirsiniz. Sebze, et, bakliyat fark etmeksizin her türlü gıdaya uygun bir pişirme ortamı sağlayan bu tavalarda farklı lezzetleri de deneyebilirsiniz. Ev veya restoran fark etmeksizin her alanda kullanımı da uygun olan wok tavalar sokak yemekçilerinde de oldukça sık kullanılıyor. Yemek kurslarında da tercih edilen ve katılımcılara öğretilen bir mutfak gereci olan wok tavalar profesyonel acemi fark etmeden herkesin kullanımına uygun olarak üretiliyor. Wok tavada ne pişirilir sorusuna özel olarak wok tava ile yapılacak yemeklerden biri olan körili tavuk tarifine göz atabilirsiniz.
Köri Soslu Tavuk Tarifi
Malzemeler
- 500 gr tavuk göğsü
- 1 adet soğan
- 2 diş sarımsak
- 1 çorba kaşığı salça
- 1 su bardağı yoğurt
- 3 yemek kaşığı köri
- 1 çay kaşığı tarçın
- 1 çay kaşığı kırmızı toz biber
- 1 adet defne yaprağı
- 1 tatlı kaşığı tuz
- Yarım limonun suyu
Yapılışı
- İlk olarak wok tavanızı ocağa koyun ve altını açın. Ardından bir miktar yağ ekleyerek kızdırın.
- Kızmış tava içerisine soğan ve sarımsağı ekleyin. Renk değiştirinceye kadar soteleyin.
- Ardından köri, tarçın ve tuzu ekleyerek karıştırmaya devam edin.
- Tüm malzemeler kıvama girmeye başladığında küp küp doğranmış tavuk, salça ve yoğurdu ekleyerek karıştırın.
- Baharatlar ile harmanlanan tavukların altını kısarak yumuşayana kadar pişirin.
- Tavuklar pişerken limon suyu, defne yaprağı ve kırmızı biberi ilave edin ve yaklaşık 5-6 dk. kadar daha pişirin.
- Tavuklar yumuşayıp iyice piştiğinden emin olduktan sonra servis edebilirsiniz. Afiyet olsun!