<built-in method title of str object at 0x7f10c16122f0>

Blender Nasıl Kullanılır

Blender 101: Blender Ne Demek?

Elbette blender nasıl kullanılır sorusunun cevabına derinlemesine dalmadan önce blender ne demek, ne işe yarar ve ne için kullanılır, bilmek gerekir. İşin aslına bakarsanız 1920'lerden beri hayatlarımızda ve en önemlisi de mutfaklarımızda yer alan blenderlar, bugün istisnasız her mutfağın olmazsa olmazı niteliğini taşıyacak popülerliğe erişmiş durumda. Küçük ancak güçlü olan bu alet, tatlıdan tuzluya pek çok farklı tarif için kullanılabilir cinsten.

Blender ne işe yarar diye baktığımızda temel olarak bu cihazın katı gıdaları sıvıya dönüştürme teknolojisi ile çalıştığını söylememiz mümkün. Sabah kahvaltısı için enerji veren ve kolay tüketilebilen bir içecek, ferahlatıcı ve serinletici bir kokteyl, şifa dolu bir çorba... Pişirmek istediğiniz yemek her ne olursa olsun, bir blender kullanarak bu işlemi çok daha kolay ve hızlı bir biçimde gerçekleştirebileceğiniz kesin. Ev hanımlarından profesyonel şeflere geniş bir kitle tarafından kullanımına başvurulan blender, bugün sadece amatör ya da profesyonel mutfaklarda değil, aynı zamanda çeşitli sektörlere ait işletmelerde ve laboratuvarlarda da sıklıkla kullanılıyor.

Blender Nasıl Çalışır?

Her ne kadar komplike bir cihaz gibi görünse de blenderın çalışma prensipleri oldukça basittir. Her bir blender parçası, ürün anatomisinde ayrı bir göreve sahip olmakla ve modelden modele değişebilmekle birlikte genellikle şu şekilde sıralanabiliyor:

  • Üst kapak: Girdap kuvveti, sıvıyı kenarlarından iterek yukarı kaldırırken bu üst kapak, sıkıca kapandığında blender içeriğinin dışarıya taşmasını önlüyor.
  • Besleme kapağı: Üst kapağın içinde yer alan ve daha küçük ebatlara sahip olan bu kapak, merkezdeki boşluktan blender çalışırken içerisine malzeme eklemesi yapmanıza olanak sunuyor.
  • Kavanoz: Blendera attığınız malzemelerin birleştiği ve katıdan sıvıya dönüştüğü bu huni şeklindeki hazne, sıvının aşağıdan yukarıya doğru bir engele takılmadan yükselmesine yardımcı oluyor.
  • Dönme bıçakları: Blenderın motoruna bağlı olarak çalışan döner bıçaklar, sıvıyı kendisiyle birlikte çevirerek bir merkezkaç kuvveti oluşturuyor ve sıvıyı kenarlara doğru iterek yukarıya yolluyor. Bıçak ağızlarının bazıları yukarıya, bazıları ise aşağıya bakacak şekilde tasarlanıyor. Bu sayede tabanda daha geniş bir kesme alanı yaratılabiliyor.
  • Eşleşme mekanizması: Bıçaklar ve kavanoz, bu çark dişlisi ile birbirine bağlanıyor.
  • Motor: Elbette blenderın beyni niteliğini taşıyan motor, en sert yiyecekler başta olmak üzere pek çok farklı maddeyi kesmek için yeterli güce sahiptir ve aynı zamanda ağır olduğu için de blenderın sabit durmasını sağlıyor. Bir blender kaç Watt olmalı sorusunun cevabını motor gücüne bakarak anlayabilirsiniz. Tek kişilik kapasiteye sahip blenderlar çoğunlukla 350W ile 500W arası değişirken daha geniş hazneli ve daha profesyonel amaçlı kullanılan blenderlar, 750W, 900W, hatta 1000W gibi farklı motor güçleriyle ön plana çıkabiliyor. Bu noktada Watt seçimi çoğunlukla blender kullanım amaçlarına ve sıklığına göre yapılıyor.
     

Yemek Pişirirken En Büyük Yardımcınız Olan Blender Nasıl Kullanılır?

Şüphesiz ki blender, bir mutfağın en fonksiyonel ve en kullanışlı elektrikli ev aletlerinden bir tanesi. Smoothie'den çorbaya, protein içeceklerinden humusa pek çok farklı ürün yapabileceğiniz blenderlar, aynı zamanda yeni teknikler ve pişirme yöntemleriyle de deneme yapmanıza olanak sunuyor. Peki bu mucizevi aletten en iyi verimi alabilmek için blender nasıl kullanılır, biliyor muyuz? Bir blenderla neler yapılır ve hangi yiyeceklerin yapımında ondan yardım alınır? Hepsi ve daha fazlası, blendera ve blender kullanımına dair harika bir rehber niteliği taşıyan bu yazımızda! 

Çorbadan Smoothie'ye: Blender Nasıl Kullanılır?

Blender çalışma prensiplerine dair teknik detaylara göz attıktan sonra şimdi gelin blender nedir, nasıl kullanılır sorularının cevaplarına odaklanalım. Blenderlar, mutfakta yemek hazırlarken çoğu zaman elimiz kolumuz niteliği taşıyabiliyor. Yemek hazırlamayı daha pratik ve kolay hale getirerek büyük yardımı dokunan blenderlar ve blender setleri, ayrıca bize hız kazandırarak zamandan tasarruf etmemize ve ailemize, sevdiklerimize daha fazla vakit ayırmamıza olanak sunuyor. Hal böyleyken bir blender nasıl kullanılır ve kendisinden en iyi randıman nasıl alınır, bilmek gerekiyor.

Çoğu yemek tarifinde farklı malzemeleri karıştırmak ve ideal kıvamı tutturmak için kullanılan blenderlar, keskin bıçakları yardımıyla malzemeleri tamamen püre haline gelene kadar parçalıyor, güçlü motoruyla da hızlı bir şekilde bıçakların dönmesini sağlayarak karıştırma işlemini gerçekleştiriyor. Bütün bunları yaparken aynı zamanda en ufak bir iri parça bırakmadan gıdaların pürüzsüz bir kıvama gelmesini sağlayan bu mucizevi alet, dökme, saçma ve sızıntı olmadan, muazzam bir temizlik içerisinde yemeğinizi tamamlamanıza olanak sunuyor. Siz de on parmağında on marifet olan bu cihazı çorbalarınız, soslarınız, tatlılarınız ve püreleriniz için rahatlıkla kullanabilirsiniz.

Blenderla Çorba Yapımı

En sık çorba tariflerinde kullanılan blender, lezzetli, pürüzsüz ve tam kıvamında çorbalar elde etmenize yarıyor. Blenderla çorba yaparken uygulanan mantık, aslında çorbanın türünden bağımsız olarak aynı işliyor. Blenderla çorba yaparken en çok dikkat etmeniz gereken noktaların başında malzemelerinizi doğru sürede kavurmanız, yumuşak hale gelene kadar haşlamanız ve her iki işlemden sonra da ideal kıvama gelen malzemelerinizi güzelce blenderdan geçirmeniz oluyor.

Blenderdan mercimek çorbası tarifini ele alalım. Mercimek çorbası için kullanacağınız malzemeleri kaliteli bir düdüklü tencerede haşlayarak zaman kazanabilirsiniz. Çorbanız için hazırladığınız soğanı, salça ve yağda kavurduktan sonra üzerine patates, havuç ve mercimeği ekleyerek üzerini geçecek şekilde 2-3 bardak su ekleyebilirsiniz. Düdüklü tencerede 10 dakika içerisinde yumuşak kıvama gelecek olan bu malzemeleri ardından bir blender kullanarak hiç topak kalmayacak şekilde ezebilir ve çorba kıvamına getirebilirsiniz. İşte bu kadar basit!

Blenderla Smoothie Yapımı

Blender çeşitlerinin en sık kullanıldığı bir diğer tarif de elbette smoothie. Yoğurtlu, çilekli, muzlu ya da bol yeşillikli... Tercihiniz her ne olursa olsun, doğru ölçü ve miktarlarda malzemeler ile adeta restorandan çıkmışçasına lezzetli bir smoothie yapmanız mümkün.

Ortalama kalori değerleri 150 ile 300 arasında değişen smoothie'ler, normal şartlarda tüketmesi zaman olacak pek çok farklı meyveyi tek seferde ve bir içimde hızlıca tüketmenize olanak sunuyor. Çilekli smoothie için yoğurt, bal ve süt kullanabilir, muzlu smoothie'niz için ise 1 adet muz ile birlikte 1 dilim ananas ve bolca süt ekleyebilirsiniz. Besleyici ve detoks etkisi yaratan bir yeşil smoothie için ise kivi, ıspanak, salatalık ve keten tohumu dörtlüsünden faydalanabilirsiniz. Blenderla smoothie yapımında tek yapmanız gereken, malzemelerin tamamını blender haznesine yerleştirmek ve çalıştır butonuna basmak!

Blenderla Püre Yapımı

Özellikle patates püresi yaparken patates ezici yerine blender kullanmak, daha pürüzsüz ve akışkan bir ürün elde etmenize olanak sunuyor. Eğer siz de patates püresini bu şekilde tercih edenlerdenseniz, patateslerinizi haşladıktan sonra manuel ezici yerine bir el blenderı kullanabilirsiniz. El blenderı çeşitleri, sabit kullanım imkanı sunan sürahi blender çeşitlerinin aksine taşınabilir ve mobil bir blender deneyimi sunuyor. Stick şeklinde olan bu blenderlar, doğrudan tencerenizin içindeki malzemeleri hedef alarak onları dilediğiniz kıvamda ve sürede püre haline getirmenize olanak sağlıyor. Bu tarz ürünleri püre yapımında kullanabileceğiniz gibi pasta kreması ya da kek harcı için de gönül rahatlığıyla tercih edebilirsiniz.

Blenderla Kokteyl Yapımı

Smoothie ile benzer yapım aşamalarına sahip olan blenderla kokteyl yapımı, size alkollü ya da alkolsüz kokteyller elde etme fırsatı sunuyor. Evden dışarı çıkmak zorunda kalmadan birbirinden lezzetli ve keyifli kokteyller hazırlayabilir, sevdikleriniz, aileniz ve dostlarınızla birlikte hafta sonunun tadını çıkarabilirsiniz.

Blenderla kokteyl yaparken muzdan çileğe, dondurmadan süte, şuruptan çikolataya pek çok farklı ve lezzetli üründen yararlanmanız mümkün. Damak tadınıza uygun malzemeleri seçerek her gün kendinize farklı bir kokteyl hazırlayabilir ve lezzet deneyleri yapabilirsiniz. Soğuk ananas suyu, ezilmiş buz, Hindistan cevizi sütü, süt kreması ve bir adet taze ananas dilimi, harika bir Pina Colada kokteyli için yeter de artar bile! 

Çorbadan Smoothie'ye: Blender Nasıl Kullanılır?

Blender çalışma prensiplerine dair teknik detaylara göz attıktan sonra şimdi gelin blender nedir, nasıl kullanılır sorularının cevaplarına odaklanalım. Blenderlar, mutfakta yemek hazırlarken çoğu zaman elimiz kolumuz niteliği taşıyabiliyor. Yemek hazırlamayı daha pratik ve kolay hale getirerek büyük yardımı dokunan blenderlar ve blender setleri, ayrıca bize hız kazandırarak zamandan tasarruf etmemize ve ailemize, sevdiklerimize daha fazla vakit ayırmamıza olanak sunuyor. Hal böyleyken bir blender nasıl kullanılır ve kendisinden en iyi randıman nasıl alınır, bilmek gerekiyor.

Çoğu yemek tarifinde farklı malzemeleri karıştırmak ve ideal kıvamı tutturmak için kullanılan blenderlar, keskin bıçakları yardımıyla malzemeleri tamamen püre haline gelene kadar parçalıyor, güçlü motoruyla da hızlı bir şekilde bıçakların dönmesini sağlayarak karıştırma işlemini gerçekleştiriyor. Bütün bunları yaparken aynı zamanda en ufak bir iri parça bırakmadan gıdaların pürüzsüz bir kıvama gelmesini sağlayan bu mucizevi alet, dökme, saçma ve sızıntı olmadan, muazzam bir temizlik içerisinde yemeğinizi tamamlamanıza olanak sunuyor. Siz de on parmağında on marifet olan bu cihazı çorbalarınız, soslarınız, tatlılarınız ve püreleriniz için rahatlıkla kullanabilirsiniz.

Blenderla Çorba Yapımı

En sık çorba tariflerinde kullanılan blender, lezzetli, pürüzsüz ve tam kıvamında çorbalar elde etmenize yarıyor. Blenderla çorba yaparken uygulanan mantık, aslında çorbanın türünden bağımsız olarak aynı işliyor. Blenderla çorba yaparken en çok dikkat etmeniz gereken noktaların başında malzemelerinizi doğru sürede kavurmanız, yumuşak hale gelene kadar haşlamanız ve her iki işlemden sonra da ideal kıvama gelen malzemelerinizi güzelce blenderdan geçirmeniz oluyor.

Blenderdan mercimek çorbası tarifini ele alalım. Mercimek çorbası için kullanacağınız malzemeleri kaliteli bir düdüklü tencerede haşlayarak zaman kazanabilirsiniz. Çorbanız için hazırladığınız soğanı, salça ve yağda kavurduktan sonra üzerine patates, havuç ve mercimeği ekleyerek üzerini geçecek şekilde 2-3 bardak su ekleyebilirsiniz. Düdüklü tencerede 10 dakika içerisinde yumuşak kıvama gelecek olan bu malzemeleri ardından bir blender kullanarak hiç topak kalmayacak şekilde ezebilir ve çorba kıvamına getirebilirsiniz. İşte bu kadar basit!

Blenderla Smoothie Yapımı

Blender çeşitlerinin en sık kullanıldığı bir diğer tarif de elbette smoothie. Yoğurtlu, çilekli, muzlu ya da bol yeşillikli... Tercihiniz her ne olursa olsun, doğru ölçü ve miktarlarda malzemeler ile adeta restorandan çıkmışçasına lezzetli bir smoothie yapmanız mümkün.

Ortalama kalori değerleri 150 ile 300 arasında değişen smoothie'ler, normal şartlarda tüketmesi zaman olacak pek çok farklı meyveyi tek seferde ve bir içimde hızlıca tüketmenize olanak sunuyor. Çilekli smoothie için yoğurt, bal ve süt kullanabilir, muzlu smoothie'niz için ise 1 adet muz ile birlikte 1 dilim ananas ve bolca süt ekleyebilirsiniz. Besleyici ve detoks etkisi yaratan bir yeşil smoothie için ise kivi, ıspanak, salatalık ve keten tohumu dörtlüsünden faydalanabilirsiniz. Blenderla smoothie yapımında tek yapmanız gereken, malzemelerin tamamını blender haznesine yerleştirmek ve çalıştır butonuna basmak!

Blenderla Püre Yapımı

Özellikle patates püresi yaparken patates ezici yerine blender kullanmak, daha pürüzsüz ve akışkan bir ürün elde etmenize olanak sunuyor. Eğer siz de patates püresini bu şekilde tercih edenlerdenseniz, patateslerinizi haşladıktan sonra manuel ezici yerine bir el blenderı kullanabilirsiniz. El blenderı çeşitleri, sabit kullanım imkanı sunan sürahi blender çeşitlerinin aksine taşınabilir ve mobil bir blender deneyimi sunuyor. Stick şeklinde olan bu blenderlar, doğrudan tencerenizin içindeki malzemeleri hedef alarak onları dilediğiniz kıvamda ve sürede püre haline getirmenize olanak sağlıyor. Bu tarz ürünleri püre yapımında kullanabileceğiniz gibi pasta kreması ya da kek harcı için de gönül rahatlığıyla tercih edebilirsiniz.

Blenderla Kokteyl Yapımı

Smoothie ile benzer yapım aşamalarına sahip olan blenderla kokteyl yapımı, size alkollü ya da alkolsüz kokteyller elde etme fırsatı sunuyor. Evden dışarı çıkmak zorunda kalmadan birbirinden lezzetli ve keyifli kokteyller hazırlayabilir, sevdikleriniz, aileniz ve dostlarınızla birlikte hafta sonunun tadını çıkarabilirsiniz.

Blenderla kokteyl yaparken muzdan çileğe, dondurmadan süte, şuruptan çikolataya pek çok farklı ve lezzetli üründen yararlanmanız mümkün. Damak tadınıza uygun malzemeleri seçerek her gün kendinize farklı bir kokteyl hazırlayabilir ve lezzet deneyleri yapabilirsiniz. Soğuk ananas suyu, ezilmiş buz, Hindistan cevizi sütü, süt kreması ve bir adet taze ananas dilimi, harika bir Pina Colada kokteyli için yeter de artar bile! 

Paylaş

Diğer Yazılar