<built-in method title of str object at 0x7fbd0563f2f0>

Kahve Demleme Yöntemleri

Yorucu bir günün ardından, sabah uyanır uyanmaz, yemeğin hemen sonrasında ya da canınız ne zaman çekerse mis gibi bir kahve yudumlamak istemez misiniz? Kahve, insanların konfora ulaşmasıyla serüvenine başlıyor ve günümüzde farklı şekillerde hazırlanarak servis ediliyor. Bazen bir French Press, bazen bir moka pot bazen otomatik bir kahve makinesi bazense bir cezvede hazırlanan çeşit çeşit kahve ile güne başlamak ya da günü sonlandırmak mümkün. Eğer siz de farklı kahve demleme yöntemleri hakkında fikir sahibi olmak istiyorsanız bu yazı tam size göre. Türk kahvesinden filtre kahveye, Americano'dan espressoya sayısız türde demleme kahve nasıl yapılır, gelin, birlikte öğrenelim.

Gelelim işin detaylarına.

French Press ile Kahve Demleme

Kahve demleme teknikleri arasında en çok uygulananlardan biri olan French Press kullanımı, basitliği ve güvenli oluşuyla sıklıkla tercih ediliyor. Öğütülmüş kahve çekirdeklerinin kullanıldığı bu yöntem, son derece basit. French Press'in büyüklüğüne göre birkaç tatlı kaşığı öğütülmüş kahveyi kaba alın. Üzerine kaynama noktasından bir tık daha soğuk suyu kahvenin üzerine yavaşça ekleyin. Burada suyun kaynar olmaması, kahve çekirdeklerinin yanmaması için oldukça önemli. Demleme esnasında French Press'in pistonu yukarıda olmalı. Yaklaşık 4-5 dakikanın sonunda pistonu aşağı çekip kahveyi fincanlara bölüştürebilirsiniz. En sık tercih edilen demleme yöntemleri arasındaki French Press'i henüz denemediyseniz vakit kaybetmeden harekete geçin!

Cezve ile Kahve Demleme

Bildiğiniz üzere cezve, Türk kahvesinin en yakın arkadaşı. Kırk yıl hatırı sayılır bir Türk kahvesi içmek için öncelikle klasik bir cezveye ihtiyacınız var. Cezveyi bulduktan sonra demlemeye geçebilirsiniz. Bu kahve, herhangi bir tatlandırıcı kullanılmadığında oldukça sert ve acı bir aromaya sahip olduğu için az miktarda kahve ile demlenmekte. İlk adım, kişi sayısına göre eklenen öğütülmüş Türk kahvesini cezveye eklemek. Sonrasında Türk kahvesi fincanları ölçü olarak kullanıp cezveye kişi sayısına göre su eklemeniz gerekiyor. Şekerli ya da şekersiz tercihine göre kahveyi pişirmeye başlayabilirsiniz. Cezveyi ocağa koyduktan sonra kahve demlenene kadar başından ayrılmamanızda yarar var. Zira Türk kahvesinin, pişme noktasına geldiğinde taşmak gibi kötü bir huyu vardır. Dolayısıyla pişer pişmez alacak şekilde Türk kahvesinin başında nöbet tutmalısınız. Sonuç olarak cezve, kahve demleme metotları arasındaki yerini, Türk kahvesi pişirme yöntemi olarak alıyor.

Türk Kahvesi Makinesi ile Kahve Demleme

Cezvenin yanı sıra Türk kahvesi makineleri de bir kahve demleme yöntemi sunuyor. Pratik ve hızlı olan bu yöntem ile dilediğiniz kişi sayısına dilediğiniz şekilde Türk kahveleri ikram etmeniz mümkün. Bu makineler iki ana grupta incelenebilir. Birinci grupta su hazneliler ikinci grupta ise su haznesizler yer alıyor. Su hazneli Türk kahvesi makinelerine, demleme esnasında sadece kahve eklemeniz yeterli. Suyu daha önce toptan eklediğiniz için işlemi tekrar etmenize gerek kalmıyor. Su haznesiz olanlarda ise suyu ve kahveyi ekledikten sonra düğmeye basmanız yeterli. Her iki şekilde de Türk kahvesini zahmetsiz hazırlamanıza olanak veren bu makinelerden edinerek konuklarınıza şipşak Türk kahvesi demleyebilirsiniz.

Moka Pot ile Kahve Demleme

Çoğunlukla espresso yapmaya uygun olan Moka Pot çeşitleri, kahve pişirme yöntemleri olarak uzun yıllardır kullanılmakta. Orijinal tasarımı ve kendine has bir tekniği bulunan Moka Pot'lar, sert ve yoğun kahve sevenler için ideal. Metal ya da alüminyum malzemeden yapılan bu ürünler, bakıldığında bir cezveyi andırsa da tam olarak bir cezve değildir. Bir moka pot ile demleme yapmak için ürünün alt haznesine, emniyet valfi seviyesine kadar içme suyu koyarak başlayın. Emniyet valfini kapattıktan sonra bu kısma içine 21 ila 24 gram kahve ekleyin. Kahvenin üzerine hiçbir suretle baskı uygulamamaya dikkat edin. Şimdi sırada üst filtre haznesi var. Bu hazneyi de alt haznenin üzerine yerleştirin ve çevirerek sıkılaştırın. Artık Moka Pot'u ocağa koyabilirsiniz. Ocağı yakın ve kahvenizi pişmeye bırakın. Fokurtu sesleri duyulduğunda kahveniz hazır demektir. Afiyet olsun!

Pour Over ile Kahve Demleme

 

İngilizce bir tabir olan “pour over”, Türkçede “üzerine dökmek” anlamına geliyor. Dolayısıyla bu teknikte sıcak su kahve çekirdeklerinin üzerine doğrudan döküldüğü için yöntem, bu ismi almış. Pour Over yönteminde kahve, öğütülmüş halde filtre kağıdı içine yerleştirilir ve sıcak su yavaşça kahve üzerine dökülerek demleme süreci başlatılır. Bu yöntemde suyun akışının, kahvenin aroma ve tat özelliklerini belirlemede rolü büyüktür. Daha yavaş su akışı, daha hafif ve tatlı bir kahve yaparken daha hızlı akış daha yoğun ve güçlü bir kahve elde etmenizi sağlar. Pour Over demleme aparatları; genellikle cam, seramik veya plastikten yapılmış ve konik veya düz tabanlı olabilir. Ayrıca bu yöntemde, öncelikle suyu kahvenin üzerine dökmek için kullanılan bir demleme çubuğu veya kaşık da kullanılır. Pour Over kahve demleme yöntemi, kahvenin daha temiz bir lezzet profili ve daha yumuşak bir dokusu olmasına da yardımcı olur. Bu yöntem aynı zamanda, kahve çekirdeklerinin kendine özgü tat ve aromalarının daha net bir şekilde hissedilmesine izin vermesi bakımından kahveseverler tarafından çok sevilir.

Cold Brew ile Kahve Demleme

Yine İngilizce bir tabir olan cold brew'un Türkçe karşılığı soğuk demleme. Bu yöntemde, kahve çekirdekleri soğuk suda (genellikle buzdolabında) 12-24 saat boyunca bekletilir. Daha sonra, demleme çubuğu veya filtre gibi bir cihaz kullanarak kahve çekirdekleri sudan ayırılır ve kahve hazır hale gelir. Görüldüğü üzere cold brew yöntemi ile daha düşük asitlik oranı ve daha yumuşak bir içimli bir kahve yapmak mümkün. Çünkü sıcak su, kahve çekirdeklerinin asitliğini artırırken, soğuk su daha az asitli kahve yapar. Ayrıca, kahvenin bu yöntemle hazırlanması, kahvenin acılığını da azaltır. Çoğunlukla buz ve süt ile servis edilebilen cold brew kahve, özellikle yaz aylarında tercih edilir ve kahvenin yazın sıcaklığı hafifletmesi için mükemmel bir seçenek olarak görülür.

Chemex ile Kahve Demleme

Kahve pişirme teknikleri arasında adı pek duyulmamış olan chemex yönteminde özel bir karaf ve filtre bulunur. Cam malzemeden üretilmiş olan bu filtre ve karaf, daha temiz bir lezzet profili ve özellikle filtre kahve sevenler için tercih edilir. Bakalım chemex kahve demleme yöntemi adımları nelermiş:

 
                  
  • Chemex filtre kağıdı, öncelikle sıcak su ile yıkanır ve karafın içine yerleştirilir.
  •               
  • Kahve çekirdekleri, orta kalınlıkta öğütülür ve filtre kağıdının içine konulur.
  •               
  • Sıcak su, kahve üzerine yavaşça dökülür ve kahve demlenmeye bırakılır.
  •               
  • Chemex karafının altındaki çıkıntı, demleme işlemi sırasında sızan kahve damlalarını yakalamak için tasarlanmıştır.
  •               
  • Demleme işlemi tamamlandıktan sonra chemex filtre kağıdı ve kahve çekirdekleri atılır ve kahve servis edilir.

Kısacası chemex kahve demleme yöntemi, kahvenin daha berrak bir tadı ve ince bir doku ile daha düşük asit oranına sahip olmasını sağlar. Chemex demleme süreci ayrıca, kahvenin aromasını daha net bir şekilde ortaya çıkarmasına izin verir. Bu yöntem, özellikle kaliteli bir kahve ve daha özel bir demleme deneyimi arayan kahve severler için tavsiye edilir.

Paylaş