<built-in method title of str object at 0x7fda4d7e22f0>

Unutulmaz Bir Davet Sofrası Hazırlamak İçin Bilmeniz Gereken Her Şey

Davet Sofrasında Ne Tür Yemekler Olmalı?

Önemli davet sofralarına yemek seçerken ekstra dikkatli olmanız gerekiyor. Eğer akraba ve yakın arkadaş gibi iyi tanıdığınız kişileri yemeğe davet ediyorsanız sevmedikleri yiyecekleri göz önünde bulundurarak bir menü hazırlayabilirsiniz. Konuklarınızın ne tür yemekleri sevip sevmediğini bilmiyorsanız davet sofrası yemeklerini hazırlamadan önce arayıp bilgi isteyebilirsiniz. Konukların yemek hassasiyetlerine dikkat etmek son derece önemli bir konu. Bazı konukların, yer fıstığı alerjisi gibi bünyelerine rahatsızlık veren hassasiyetleri de olabilir. Bu tür ürünleri bilip yemeklerde kullanmamak hem konukların rahat hissetmesini sağlar hem de misafirperverlik puanınızı artırır. Genel beğeniye uyabilmek içinse aşırı yağlı veya aşırı baharatlı yiyeceklerden uzak durmanızda fayda var. Bunun yanı sıra sarımsak kullanımı kişiden kişiye değişebildiği için özellikle çiğ sarımsak tadının baskın olduğu yiyeceklerden de uzak durabilirsiniz. Ağırladığınız insanlarla olan bağınız güçlü ise tabii ki davet sofrasında hangi yemekler olmalı sorusuna biraz daha esnek cevaplar verebilirsiniz. Fakat aranızda çok fazla yakınlık bulunmuyorsa garanti olarak görünen risksiz yemekleri tercih etmenizde fayda var. 

Unutulmaz Bir Davet Sofrası Hazırlamak İçin Bilmeniz Gereken Her Şey

Dostlarınıza, akrabalarınıza ve eve ilk kez davet ettiğiniz konuklara göz kamaştıran bir davet sofrası hazırlamak için dikkat edebileceğiniz pek çok nokta bulunuyor. Masa düzeninden yemek seçimine, dekoratif ürünlerden yemek sunumuna kadar uzanan bu listeyi elbette kendi zevklerinize göre filtreleyebilirsiniz. Küçük ve mütevazi sofralar her zaman sevilse de sofra hazırlığına gösterdiğiniz bu seviyedeki bir özen, misafirlerinizin de kendini önemli hissetmesini sağlıyor. Üzerinden yıllar geçse de sofralarının güzelliğiyle ve o sofrada edilen keyifli sohbetlerle anılmayı kim istemez ki? Siz de göz kamaştırıcı bir davet sofrası nasıl olmalı diye merak ediyorsanız işte yararlanabileceğiniz birkaç faydalı ipucu. 

Akşam Yemeği Daveti

Davet yemeği denildiğinde çoğunlukla ilk akla gelen akşam davet sofrası oluyor. Bu sofralarda sunabileceğiniz pek çok yemek çeşidi bulunuyor. Nereden başlayacağınızı bilmiyorsanız davet sofralarınızı şu sıralamaya sadık kalarak hazırlayıp sunabilirsiniz;

  • Çorba servisi
  • Ara sıcaklar
  • Ana yemek
  • Tatlı
  • Meyve
  • Çay ve kahve ikramı

Davet yemeğine çorba ile başlanacaksa servis esnasında yemeğin sıcak olması önemli. Bu sebeple herkes masanın etrafına toplandıktan sonra çorba servisine başlayabilirsiniz. Davetlileriniz çorbalarını içerken siz de bir yandan ana yemek tabaklarını hazırlayabilirsiniz. Böylece çorbası biten kişilerin kaselerini toplayarak ana yemek tabaklarını servis edebilirsiniz. Ana yemeklerde misafirinizin tercihine göre vejetaryen/vegan menüler veya et menüleri hazırlayabilirsiniz. Et menülerinde genellikle kolay yenilebilen ve şık görünen çeşitleri tercih etmenizde fayda var. Örneğin tavuk servis edecekseniz elle yenilmesi gereken kanat gibi çeşitler yerine sunumu da oldukça şık görünen fırında tüm tavuk yapabilirsiniz. Tavuğu bütün halde masanın ortasında sunabilir ve kendiniz dilimleyerek misafirlerinizin tabağına servis edebilirsiniz. Bunun yanı sıra üzeri kaşarlı tavuk güveç, tavuklu sultan kebabı ve tavuk kapama gibi farklı lezzetleri de deneyebilirsiniz. Tercihinizi kırmızı etten yana yapacaksanız burada da köfte veya parça etin kullanıldığı tarifler arasından seçim yapmalısınız. Hünkar beğendi, dalyan köfte, orman kebabı, patlıcan kebabı, rosto köfte ve patates püresiyle servis edebileceğiniz kuzu gerdan sevilen kırmızı etli tarifler arasında yer alıyor. Balık davet sofrasında ise tercihinizi fırında somon, tahin soslu levrek, çipura ve uskumru gibi büyük balıklardan yana kullanabilirsiniz. Vejetaryen davet sofrasında neler olmalı konusu kafanızı karıştırıyorsa zeytinyağlı tariflere her zaman güvenebilirsiniz. Zeytinyağlı enginar, barbunya, kuru patlıcan dolması, istiridye mantarı güveci ve fırında patlıcan gibi deneyebileceğiniz ve herkesin zevkine uyabilecek lezzetli vejetaryen tarifleri mevcut.

Kahvaltı Daveti

Kültürümüzde önemli bir yere sahip olduğu için kahvaltı davetleri oldukça seviliyor. Davet kahvaltı sofrası olduğunda ise işin rengi tamamen değişiyor. Sürekli yenilenen tabaklar ve gidip gelen yemek servisleri yerine çeşitlerin tümü sofrada yer alıyor. Bu sebeple midelerden önce gözü doyuran kahvaltı sofrasında en önemli nokta çeşitlilik. Siz de etkileyici bir kahvaltı daveti hazırlamak istiyorsanız masaya koyacağınız ürünlerde renklerin gücünden faydalanabilirsiniz. Öncelikle masanın kalbine güzel bir peynir tabağı koyabilirsiniz. Sonrasında domates, salatalık ve diğer yeşillikleri farklı kesim teknikleriyle göz alıcı hale getirebilirsiniz. Tadına doyum olmayan zeytin çeşitlerini de unutmak olmaz. Bununla birlikte tatlı konusu da kahvaltıda büyük öneme sahip. Birbirinden lezzetli reçel ve marmelatları küçük kaselerde sunarak siz de davet sofranızda güzel bir görünüm yakalayabilirsiniz. Gelelim davet sofrası hazırlama konusunda masaya renk katacak iştah kabartan ekstralara. Kahvaltı sofrasında herkesin bayılarak yediği patates kızartması ve hamur işlerini unutmamalısınız. Pratik bir tava böreği, kıyır kıyır poğaçalar veya simit kahvaltı sofranızı şenlendirecek ürünlerin arasında. Tüm bu çeşitlere ek olarak şarküteri ürünlerinden de faydalanabilirsiniz. Ayrıca bakır sahanda sunacağınız kuymak ile kahvaltı sofranıza yöresel bir dokunuş da katabilirsiniz. Bu sofraların olmazsa olmazı yumurtayı da atlamamak gerek. İster omlet şeklinde ister haşlama olarak isterseniz de menemen gibi lezzetli tariflerle yumurta servisini yapabilirsiniz. Son dokunuşta ise dilimlenmiş meyveler ve kuruyemişler ile masanızı renklendirebilirsiniz.

Çay Daveti

Çay davetleri atıştırmalıklar olmadan eksik kalır. Oturma odasında sehpalara servis edilen ve tüm çeşitlerin azar azar tabaklara alındığı çay davetleri için davet sofrası düzeni oluşturmanıza gerek yok fakat dilerseniz ikramlıklarınızı masada da yemeyi tercih edebilirsiniz. Çaya eşlik eden davet tabağında genellikle hazırlaması son derece kolay olan küçük atıştırmalıklar yer alıyor. En çok sevilen lezzetlerin arasında poğaça, tuzlu pasta, mini pizza, tartolet ve mini kanepeler yer alıyor. Siz de farklı lezzetlerle bu tabakları çeşitlendirebilirsiniz. Bu tür davetlerde misafir sayısına uygun olarak pasta servisi de yapabilirsiniz. Çay sohbetlerinize eşlik edecek bu tarz atıştırmalıkları hazırlarken baharat, sarımsak ve tuz kullanımına da dikkat etmenizde fayda var. Ayrıca kolay yenebilen ve sohbet esnasında sizi zorlamayacak çeşitleri seçmeniz de bu noktada önemli. Siz de birbirinden lezzetli çeşitlerle misafirlerinizi şaşırtabilir ve başarılı bir şekilde ağırlayabilirsiniz. 

Davet Sofrasında Masa Düzeni

Davet sofrası masa düzeni son derece önemli bir konu. Hazırladığınız çeşitleri en iyi şekilde sunabilmek için masanızın da göze hitap etmesi gerekiyor. Bu noktada dikkat edebileceğiniz pek çok nokta bulunuyor. İlk dikkat etmeniz gereken nokta doğru masa örtüsü seçimi. Eğer misafirleriniz çok kalabalıksa ve davetliler arasında çocuklar da varsa leke tutmayan masa örtülerini kullanabilirsiniz. Daha küçük davetlerde, masanızın boyutlarına uygun bir örtü ile yemeklerinize başarılı bir zemin oluşturabilirsiniz. Seçeceğiniz renklerin yemek takımıylave sunum aksesuarlarıyla uyumlu olmasına dikkat edebilirsiniz. Davet sofrası nasıl hazırlanır sorusunda kafaları karıştıran bir başka taraf da çatal bıçak dizimi. Çatal, bıçak ve kaşığı kullanım sırasına göre dizmeniz gerekiyor.

  • Çatal kaşık bıçak takımı dizilimine en iç taraftan yani tabağın iki yanından başlamanız gerekiyor.
  • İlk olarak ana yemek bıçağını tabağın sağına, çatalı ise soluna yerleştirebilirsiniz.
  • Daha sonra koyacağınız çatal, bıçak ve kaşıkları da bu ürünlerin yanından başlayarak dışa doğru dizmelisiniz.
  • Yemek çatal bıçağından sonra salata çatalını sola, bıçağı da sapa yerleştirebilirsiniz.
  • Eğer çorba servisi yapacaksanız en sağa da çorba kaşığını koymanız gerekiyor.
  • Tatlı çatalı ve bıçağı tabağın üst tarafına diziliyor.
  • Tüm bıçakların keskin tarafının tabağı gösterecek şekilde konumlandırılması gerekiyor.
  • Çatalları ise uçları yukarıyı gösterecek şekilde dizebilirsiniz.

Bu sıralamayı tamamladıktan sonra tabakların sağ üst köşesine denk gelecek şekilde bardakları sıralayabilirsiniz. Tabak diziliminde de küçükten büyüğe doğru ilerleyen bir sıralama mevcut. Doğru bir tabak sıralaması için ilk olarak düz servis tabağı, onun üzerine çukur yemek tabağı ve en üste de çorba kasesini koymanız gerekiyor. Ekmek servisi içinse tabağın sol üst köşesine minik birer ekmek tabağı yerleştirebilirsiniz. Eğer kabuklu veya kemikli yemekler servis ediyorsanız ekmek tabağının yanına bir kemik tabağı da koymanızda fayda var. 

Paylaş

Diğer Yazılar