<built-in method title of str object at 0x7f5f781f72f0>

Yemek Yaparken İşinizi Kolaylaştıracak 10 Püf Nokta

Evin kalbi olarak kabul edilen mutfaklar, gün içerisinde en çok kullanılan alanlar arasında yer alıyor. Özellikle yemek yaparken uzun saatler vakit geçirebilen bu alan lezzetli yemeklerin de çıkış noktalarından. Ancak yemek yapmak kimi zaman zorlu bir süreç olabiliyor. Her gün yemek pişirmek veya özel günler için yemek hazırlamak istendiğinde hazırlama rutini ve belirli bir zamana kadar hazırlamaya çalışmak sıkışıklık yaratabiliyor. Bu gibi durumlarda yemek yapma sürecinizi daha verimli ve keyifli bir hale getirecek yöntemler olduğunu söylemek yanlış olmayacaktır. Birkaç basit mutfak ipuçları ile yemek yaparken işinizi kolaylaştırabilir, yemek yapmayı daha keyifli bir hale getirebilirsiniz. Peki bu ipuçları nelerdir? Haydi gelin mutfakta yemek yaparken işinizi kolaylaştıracak 10 püf nokta.

 

1. Malzemelerinizi Önceden Hazırlayın

Pek çok kişi tarafından yapılıyor olsa da yapmayanlar için hatırlatmakta fayda var. Yemek yapmaya başlamadan önce yemek için gerekli olan malzemeler ve ihtiyaç duyabileceğiniz mutfak gereçlerini hazırlamalısınız. Sebzeleri doğrayabilir, baharatları ölçebilir ve etleri keserek tüm malzemelerinizi hazır bir hale getirebilirsiniz. Böylece yeme yapma sürecinizi daha hızlı ve pratik bir hale getirebilirsiniz.

 

2. Mutfak Ekipmanlarınızı Doğru Seçin

Yapacağınız yemeğe uygun mutfak ekipmanı kullanmak dikkat edeceğiniz bir diğer noktayı oluşturuyor. Örneğin kızartma yapacaksanız derin bir kızartma tavası veya fritöz kullanmak kızarttığınız ürünün daha çabuk hazır olması sağlayabilir. Keskin bıçaklar kullanmak, uygun boyutta tencere tercih etmek veya kaliteli tavalar kullanmak yemek yaparken işinizi hızlandırarak daha iyi ve hızlı sonuçlar elde edebilmenize yardımcı olur.

 

3. Hazır Gıdalar Kullanmaktan Çekinmeyin

İşten yeni gelmiş veya son dakika akşama misafirlerinizin geleceğinizi öğrendiyseniz endişe etmenize gerek yok. Kısıtlı zamanlarınızda da dilediğiniz yemeği rahatça hazırlayabilirsiniz. Fakat bunun için hazır ürünleri kullanmaktan çekinmememiz gerekiyor. Sınırlı zamanlarda hızlı yemek yapabilmek için kullanabileceğiniz hazır malzemeler, yemek yapma sürenizi kısaltarak kısa sürede dilediğiniz yemekleri hazırlayabilmenize ortam hazırlıyor. Konserve sebzeler, dondurulmuş ve doğranmış gıdalar, hazır soslar gibi daha pek çok yemek yapmanızı pratikleştirebilecek malzemeler ile yemeklerinizi hazırlayabilirsiniz.

4. Hazır Torbalar İle Sos Elde Edebilirsiniz

Mutfakta harikalar yaratabilmenize yardımcı olacak o püf noktalarından biri de hazır çorbalar. Fakat bu sefer çorba olarak değil sos olarak yemeklerinize eşlik etmesi için hazırlayabilirsiniz. Hazır çorbalar bilindiği üzere genellikle 5 su bardağı su ile hazırlanıyor. Fakat bu 2 ila 3 su bardağı ile de bu çorbaları hazırlayabilir ve daha koyu bir kıvam elde ederek sos hazırlayabilirsiniz. Hazırladığınız bu karışımı ister makarna sosu olarak isterseniz de yakışacağını düşündüğünüz farklı lezzetler ile birleştirebilirsiniz. Böylece farklı tatları sofralarınıza getirebilirsiniz.

 

5. Makarna Hazırlarken Bu Detaylara Dikkat Edin

Yapılışı kolay ve mutfakların vazgeçilmez olan yemeklerinden olan makarnayı yaparken doğru bilinen yanlışlardan kaçınmalısınız. Bunlardan ilki makarnayı sudan geçirmeyi bırakmanız. Özellikle de soslu bir makarna yapacaksanız. Makarnayı sudan geçirmek sosların ideal bir şekilde harmanlanmasını engeller. Bunun için suyunu süzdükten sonra sudan geçirmeden kullanmak. Bir diğer dikkat edilmesi gereken husus ise makarna pişirirken suya yağ atmamalısınız. Suya atışan yağ makarnanın yapışmamasına yönelik hiçbir etkisi bulunmuyor olup yapışmayı engellemek için suya bol tuz atmalısınız.

 

6. Balık Kokusunu Engelleyebilirsiniz

Mutfak sırları arasında yer alabilecek bilgilerden biri de balık kokusunu önlemek. Balık kokusundan rahatsız oluyorsanız tencere içerisinde sirke ve suyu kaynatarak kokunun önüne geçebilirsiniz. Dilerseniz içerisine karanfil ve tarçın da ekleyerek kokuyu daha iyi baskılayabilirsiniz. Böylece kokunun mutfağa sinmesinin önüne geçerken hazırlık ve pişirme esnasında da kokunun sizi rahatsız etmesinin önüne geçebilirsiniz.

 

7. Tereyağının Kullanımı Erimesini Beklemenize Gerek Yok

Kimi yemek tariflerinde oda sıcaklığında belletilmiş tereyağı ya da katı yağ ifade bulunur. Bu şekilde tarife uyulması gerekir. Fakat tereyağını oda sıcaklığında bekletecek zamanınız olmayabilir. Bunun için tereyağının erimesini beklemenize gerek yok. Yağı bekletmeden de tariflerinizde kullanabilirsiniz. Bunun için mutfak ürünlerinden rende en büyük yardımcınız. Tereyağını rendeleyerek tereyağını hazır hale getirebilir ve tarifinize uygun bir şekilde malzemelerini kullanabilirsiniz. Bunun yanında tavaya attığınız tereyağının yanmasını engellemek için de tavaya birkaç damla Ayçiçek yağı damlatmalısınız. Böylece tereyağı tava içerisinde erirken yanmasının da önüne geçmiş olursunuz.

8. Zeytinyağlı Yemeklerde Buna Dikkat Edin

Zeytinyağlı yemek yaparken salça yerine domates kullanabilirsiniz. İkisi de aynı işe yarıyor olup lezzet açısından farklılıkları bulunuyor. Domates ile yapılan zeytinyağlı yemekler, daha lezzetli oluyor. Özellikle soğuk zeytinyağlılarda salça ile yapıldığında yemeğin tadı bozulabiliyor. Dolayısıyla soğuk tüketeceğiniz zeytinyağlıları domates ile yapmaya özen gösterebilirsiniz.

 

9. Kabartma Tozu Yerine Karbonat

Hamur işlerinin olmaz olmaz malzemelerinden bir olan kabartma tozu, kimi zaman elimizin altında olamayabiliyor. Fakat bunun için kullanabileceğiniz alternatifler mevcut. Bunlardan biri karbonat kullanmak. Karbonat hamurunuzun kabarabilmesi için ihtiyacınız olan maddelere sahi bir ürün olarak bulunuyor. Eğer tuzlu bir yiyecek yapıyorsanız karbonatın belirtilen miktarda ekleyebilirsiniz. Ancak tatlı bir yiyecek hazırlıyorsanız karbonatın etkileşime girebilmesi ve hamuru kabartması için limon, yoğurt, portakal gibi asitli ürünler gerekiyor. Dolayısıyla tatlı yapımında karbonatı kullanırken tarif içerisinde bu malzemelerin olup olmadığına dikkat edebilirsiniz.

 

10. Düzenli Temizliği Unutmayın

Mutfak temizliği ipuçlarında ise yemek yaparken düzenli olabilmenizin sırrını veriyoruz. Yemek yaparken tezgâhın ve etrafın dazla dağılmasını istemiyorsanız kullandığınız ürünü yıkayarak yerine koyabilir ya da anında toplayıp bulaşık makinesine yerleştirebilirsiniz. Böylece mutfakta daha fazla alan kazanabilir, eşyaların birbiri arasına karışmasının önüne geçebilirsiniz.

Yemek Yaparken Dikkat Etmeniz Gereken Minik Detaylar

Yemek yaparken küçük detaylara dikkat etmek yemeğin daha lezzetli olmasını ve farklı bir lezzeti ortaya koyabilir. Dolayısıyla yemek yaparken küçük gibi görülen detaylara dikkat etmek önemlidir. Peki bu detaylar nelerdir? Sizin için tüm bunları şu şekilde sıraladık:

               
  • Sahanda yumurta pişirirken sarının az pişmiş olması için kısık ateşte yavaşça pişirilmesi gerekiyor. Yavaş pişen yumurta dinlenerek pişeceği için daha lezzetli ve kusursuz bir tat sizlere sunacaktır.
  •            
  • Tavuk göğsü ile bir yemek yapacaksanız, göğsün kurumamasına dikkat etmelisiniz. Bunun için de tavuk göğüslerini pişirmeden önce 20 dakika boyunca tuzlu suda bekletip ardından pişirmeniz gerekiyor.
  •            
  • Unun nemlenmesinin ve böceklenmesinin önüne geçmek için buzdolabında saklayabilirsiniz.
  •            
  • Türk mutfağının vazgeçilmez bir yemeği olan pilav tane tane olmasını pirinçlerin daha parlak görünmesini sağlayabilirsiniz. Bunun için pilav suyuna 1 ila 2 damla olacak şekilde limon damlatabilir ve göz alıcı bir pilava sahip olabilirsiniz.
  •            
  • Bir parçasını kullandığınız sucuğun kalan kısmının küflenmemesi için uygulayabileceğiniz yöntemlerden biri limon kullanmak. Kesilmiş olan kısmın üzerine limon sürerek buzdolabında muhafaza ederseniz sucuğunuz küflenmeyecektir.
  •            
  • Sos ve çorba yaparken az miktarda un ekleyebilirsiniz. Böylece yaptığınız çorba ve unlar daha kıvamlı bir hal alacaktır.
  •            
  • Eğer yapmış olduğunuz yemeğe fazla tuz eklediyseniz üzülmeyin çözümü mevcut. Yemeğin içerisine kabukları soyulmuş patates eklerseniz patates fazla tuzu çekecektir böylece yemek fazla tuzdan arınmış olacaktır.
Paylaş

Yemek Yaparken İşinizi Kolaylaştıracak 10 Püf Nokta