<built-in method title of str object at 0x7f577785d2f0>

Çatal Bıçak Parlatma: Pırıl Pırıl Sofralar İçin Etkili Çözümler

Çatal Kaşık Bıçaklardaki İnatçı Lekeleri ve Birikintileri Çıkarma

 

1. Temizleme solüsyonunuzu oluşturun: Çatal bıçak parlatma yöntemleri arasında en çok tercih edilen malzemeler elbette doğal malzemeler oluyor; bu yöntemde doğal malzememiz olan karbonata bir miktar destekleyici ilave ederek bulaşık deterjanından yardım alacağız. Küçük bir tabak, kase veya kapta kabartma tozu ve sıvı bulaşık deterjanını macun kıvamına gelene kadar karıştırın. Bu kombinasyon, zorlu kirleri ve inatçı lekeleri parçalamak için mükemmeldir. Karışımınıza her zaman yol üzerinde daha fazla ekleme yapabilirsiniz, bu nedenle israfı önlemek için önce küçük bir miktar hazırlamayı tercih etmelisiniz. Parmağınızı veya kaşık gibi bir karıştırma aletini kullanarak karbonat ve sabunu macun kıvamına gelene kadar iyice karıştırın.

 

2. Temizleme macununu çatal bıçak takımınıza uygulayın: Hiçbir şeyin atlanmadığından emin olmak için çatal bıçaklarınızı teker teker temizlemek isteyebilir veya zaman kazanmak için hepsini birden yıkamak isteyebilirsiniz. Macunu kirli alanlara naylon bir yıkayıcı veya yumuşak kıllı bir fırçayla hafifçe ovarak yapışkanları ve pisliği ayırın. Çatal bıçaklarınızı büyük bir parti halinde temizleyerek zaman kazanmaya çalışıyorsanız, takımları tutmak ve temizleme macununuzu koymak için bir küvet veya kova kullanmayı deneyebilirsiniz. Bu özel temizleme macununu kullanmak, özellikle çatal bıçak takımınızdaki yanık izlerini ve koyu lekeleri gidermek için kullanışlıdır. Ancak, özellikle pas lekelerinin ortadan kaldırılması biraz zaman ve çaba gerektirebilir.

 

3. Kalan lekeleri temizleyin: Kabartma tozu & bulaşık deterjanı macununuzla iyice temizledikten sonra bile çatal bıçaklarınızda bazı lekeler kalabilir. Sizin için de temizlik sonrası durum buysa, bunları seyreltilmemiş beyaz sirke ile temizlemek için temiz bir naylon temizleyici veya yumuşak kıllı bir fırça kullanın. Paslanmaz çelik mutfak eşyalarınızın yüzeyi zamanla aşındırıcı temizleme araçlarıyla çizilebilir ve buğulanabilir. Naylon temizleyici veya yumuşak kıllı fırça kullanırken bile kirli alanları daha nazikçe, sert ovalama hareketlerine başvurmadan temizleyin.

 

4. Temizlenmiş çatal bıçaklarınızı durulayın ve kurulayın: Tüm yiyecek kalıntıları, lekeler ve diğer kirler temizlendikten sonra neredeyse işiniz bitti! Çatal bıçağınızı su altında durulayın ve ardından fazla nemi silmek için yumuşak, kuru bir bulaşık bezi kullanın, zira elle kurutma leke oluşumunu önlemeye yardımcı olacaktır. Kurutma işleminiz sırasında havlunuz özellikle ıslanırsa, bunu temiz ve kuru bir yenisiyle değiştirin.

İster misafir bekliyor olun, ister çatal kaşık bıçak takımlarınızı dekorasyon olarak kullanın, isterseniz de sadece kendiniz ve sevdikleriniz için mümkün olduğunca keyifli yemekler yapmak isteyin, çatal bıçak takımınızın lekesiz olmasını sağlamak, ev temizliğinizin çok önemli bir parçası olmalıdır. Çatal kaşık bıçak takımı temizliği önemlidir çünkü duvarlarınızı temiz tutmanın ve perdelerinizi yıkamanın aksine, çatal bıçak takımı yediğiniz yiyecekle doğrudan temas eder. Sisli çatal bıçak takımı sadece kötü görünmekle kalmaz, aynı zamanda sağlığınızı tehlikeye atabilecek küçük kir parçalarını da saklıyor olabilir. Neyse ki yardım etmek için buradayız! Bu yazımızda çatal bıçak takımınızı bir profesyonel gibi nasıl yenileyeceğinizi ve temizleyeceğinizi açıklayacak, en etkili biçimde çatal bıçak nasıl parlatılır, üzerinde duracağız.

 

Çatal Bıçak Takımı Nasıl Parlatılır?

 

Çatal bıçak takımınız halihazırda kirli ve bulanıksa bu yazımızda kaşık çatal parlatmaya dair pek çok ipucu bulacağınız kesin. Bununla birlikte mutfağınızın en çok kullanılan bu gereçlerinin bulanıklaşmasını ve kirlenmesini önlemek de en az bu durumu düzeltmek kadar önemlidir. Standart bir ev temizliği sırasında çatal kaşık bıçak parlatma işine biraz daha fazla zaman ayırmanız, takımınızın yeni parlaklığını onlarca yıl boyunca korumasını sağlayacaktır.

 

Evdeki Malzemelerle Çatal Bıçak Takımı Parlatma

 

1. Malzemelerinizi bir araya getirerek hazırlık yapın: Paslanmaz çelik ve gümüş eşyalarınızı temizlemek için pahalı (ve muhtemelen kimyasal ve zehirli) ürünler satın almak yerine, şimdi sayacağımız ve yüksek olasılıkla evinizde zaten bulunan bu cengaverlerin çok daha iyi bir iş yaptığını hemen kavrayacaksınız: Alüminyum folyo, karbonat, beyaz sirke, kaynar su. Yapılacak ilk şey, bir su ısıtıcısını suyla doldurmak ve kaynatmaya başlamaktır. Su ısıtıcınız yoksa, büyük bir tencereyi ocakta suyla doldurabilirsiniz ve suyunuzu orada kaynatabilirsiniz. Lavabonuzun içine parlak tarafı yukarı gelecek şekilde bir tabaka alüminyum folyo yerleştirin. Tek seferde tek bir gereç kullanmak en mantıklısıdır - tek seferde tüm çay kaşıkları gibi- bu yüzden de onları ön tarafı yukarı gelecek şekilde alüminyum folyoya yayın. Biraz kalabalık olursa sorun olmaz ama tek kat halini vermeye ve onları üst üste gelmeyecek şekilde yerleştirmeye çalışın.

 

2. Karbonat ve sirkenin gücüne tanıklık edin: Ardından, kirli noktaları kapladığınızdan emin olacak şekilde çatal kaşık bıçaklarınızın üzerine cömertçe kabartma tozu serpin. Sonrasında üstüne yaklaşık 1/4 bardak beyaz sirke dökün ve bu iki mucizevi ve en önemlisi de doğal ürün tüm kiri temizlerken köpürmesini izleyin. Köpürme durduktan sonra üzerine bir bardak kaynar su dökün. Bu, kabartma tozu ve sirke temizleme işlemini yeniden etkinleştiriyor gibi görünüyor ve işe ek bir destek sağlıyor. Takımınız gerçekten çok kirliyse, birkaç dakika bu temizleme solüsyonunda ıslanmalarına izin verin. Sonra bulaşık deterjanı ve yumuşak bir temizleyici kullanarak bulaşıkları elde yıkayın. İyice durulayın ve ardından da kurutun.

Bulaşık Makinesi Kullanarak Çatal Bıçak Parlatma

 

1. Çatal bıçaklarınızı önceden temizleyin: Çatal bıçaklarınızı doğrudan bulaşık makinesine atmak bazen inatçı yiyecek parçalarının veya sosların üzerinde kekleşmesine neden olabilir. Paslanmaz çelik mutfak eşyaları bulaşık makinesine koymadan önce hafifçe temizleyerek bunun olmasını önleyebilirsiniz.

 

2. Çatal bıçak takımını iyice temizleyin: Aşındırıcı temizleyiciler veya fırçalar kullanmaktan kaçının çünkü bunlar paslanmaz çeliğinizin yüzeyini çizebilir. Bununla birlikte, yumuşak bir bulaşık bezi veya sünger sizin için gayet yeterli olacaktır. Çatal dişleri ve kaşık oyuntuları dahil olmak üzere, temizlik sırasında yiyeceklerin kolaylıkla birikebileceği çatlaklara, yarıklara ve diğer yerlere özellikle dikkat edin.

 

3. Çatal bıçaklarınızı bulaşık makinesine yerleştirin: Bulaşık makinenizde çatal bıçak takımınızın durumunu en iyi yansıtan ayarı seçin. Çoğu durumda, normal bir döngü yeterli olmalıdır, ancak özellikle kirli sofra takımları, ağır bir döngü gerektirebilir. Yapabiliyorsanız, kurutma döngüsünü kapatın. Ardından bulaşık makinenize uygun bir deterjan ekleyin, kapağını kapatın ve yıkama programını başlatın. Mutfağınızdaki çatal bıçakları makineyi boşaltırken daha kolay yerine koymak için bulaşık makinenizde kaşık, çatal ve bıçaklarınızı grup grup ayırmak isteyebilirsiniz. Bazı çatal-bıçak takımları, özellikle belirli kaşık türleri, bulaşık makinenizde iç içe geçerek cihazın temizlemesini zorlaştırabilir. Bulaşık makinenizin en verimli şekilde çalışabilmesi için bu tür mutfak gereçlerini yaymayı deneyebilirsiniz.

 

4. Gerekirse bulaşık makinenizi ek döngülerde tekrar çalıştırın: Paslanmaz çelik bazen tamamen temizlenmeden önce birkaç yıkama döngüsü gerektirebilir. Özellikle eski bulaşık makineleri ve çok kirli çatal bıçak takımları, bulaşık makinesinin ikinci kez yıkanmasını isteyebilir. Her döngüden sonra çatal bıçak takımınızda kalan yiyecek, leke veya kirlilik olup olmadığını kontrol edin. Herhangi birini tespit ederseniz, mutfak eşyalarınızın muhtemelen ikinci bir döngüye ihtiyacı vardır. Kontrol etmek için bulaşık makinenizden çatal bıçakları çıkarırken dikkatli olun. Temizlikten hemen sonra mutfak eşyaları çok sıcak olabilir.

 

5. En iyi sonuçlar için elde kurulayın: Bulaşık makinenizin temizleme döngüsü tamamlandıktan sonra çatal bıçaklarınızı makineden çıkarın. Çatal-bıçak çoğunlukla kuru olsa bile, her bir aleti yumuşak, kuru bir bezle veya bir parça kağıt havluyla iyice silin. Elle kurutma, çatal bıçak takımınızda kalan lekeleri azaltır.

6. Oluşabilecek ısı çizgilerini ve kalan lekeleri çıkarın: Paslanmaz çelik çatal bıçaklar, yiyecek lekeleri veya aşırı ısıya maruz kalma nedeniyle izlenebilir. Çoğu durumda, bu tür lekeler yumuşak bir bulaşık havlusu veya cilalama bezi ile parlatılabilir. Son cilayı iyileştirmek için bir cilalama maddesi ekleyebilirsiniz; çatal bıçaktaki çizgilerin giderilmesine yardımcı olacak zeytinyağı gibi. Çizgileri gidermek için çatal bıçak takımınızı hafifçe ovmak için zeytinyağıyla nemlendirilmiş yumuşak bir bulaşık bezi, bez veya kağıt havlu kullanabilirsiniz. Unutmayın ki zeytinyağı gibi diğer bitkisel ve mineral yağlar da çizgileri azaltmaya yardımcı olur. Yumuşak bir bulaşık bezini veya kağıt havluyu yağla nemlendirin, ardından çatal bıçak takımını çizgiler gidene kadar nazikçe ovun.

 

Çatal Kaşık Bıçak Takımınızın Parıltısını Ortaya Çıkartma

 

1. Özel formüle edilmiş bir cila kullanın: Paslanmaz çeliğin parlatılması için özel olarak tasarlanmış pek çok farklı türde parlatıcı vardır. Bu tür ürünleri genellikle yerel marketinizin temizlik bölümünde, hırdavatçılarda, genel perakendecilerde ve online alışveriş sitelerinde bulabilirsiniz. En iyi sonuçlar için cilanızın üzerindeki etiket talimatlarını takip etmelisiniz. Genel olarak bu ürünler, yumuşak bir beze biraz parlatıcı püskürterek ve çatal bıçak takımınızı metal parlak olana kadar ovalayarak sonuç veriyor. Paslanmaz çelik parlatıcıların üzerindeki uyarıya çok dikkat edin. Bazı formüller mutfak gereçlerinde kullanılmak üzere tasarlanmamış olabiliyor.

 

2. Çatal bıçaklarınızı dönüşümlü olarak limon yağıyla parlatın: Limon yağı sadece paslanmaz çelik mutfak eşyalarınızın parlaklığını ortaya çıkarmakla kalmayacak, aynı zamanda limonun hoş ve canlandırıcı kokusunu da mutfağınıza yayacaktır. Bu yaygın cilalama maddesini de tıpkı parlatıcı cilalar gibi neredeyse her yerde kolaylıkla bulabilirsiniz. Çatal bıçaklarınızı cilalamak için limon yağı kullanırken bulaşık bezi veya temiz bez gibi yumuşak, kuru bir beze az miktarda yağ uygulayabilir ve hemen sonuç alabilirsiniz. Gerektiğinde, kağıt havlu da cilalama için iş görecektir.

 

3. Metalin dokusunu parlatın: Ahşap damarlarının ahşabın aktığı yönü göstermesi gibi, paslanmaz çelik çatal bıçak takımınızda da bir damar olacaktır. Genellikle paslanmaz çeliğin damarlarının dikey (yukarı ve aşağı) veya yatay (soldan sağa) olduğunu görürüz. Herhangi bir cilalama maddesiyle metali damar yönünde cilalama da çatal bıçak takımınızın genel son görünümünü iyileştirecektir.

Paylaş