{ "type": "identify", "data": { "id":"None", "user": { "email": "d41d8cd98f00b204e9800998ecf8427e", "signupDate": "", "gender": "", "permission": "no" } } }
{ "type": "pageViewed", "data": "Homepage" }
{ "type": "gtmStart" }
<built-in method title of str object at 0x7fdb2ede23b0>

Mutfak Ürünlerinde

Çelik ile İlgili Bilmeniz Gereken Her Şey

23.11.2021

Paylaş

Mutfak Ürünlerinde Çelik ile İlgili Bilmeniz Gereken Her Şey

Mutfak malzemelerinde kullanılan diğer materyallerinin aksine çelik, gastronomi dünyasına giriş yaptığı andan itibaren kalıcı olmayı ve birinciliği eline almayı başardı. Kullanılan ilk çelik mutfak eşyalarının akabinde piyasayı domine eden bu mucizevi malzeme, yakın bir gelecekte dev mutfak malzemeleri listesindeki ilk sırayı elden bırakmaya hiç niyetli görünmüyor. Peki mutfakta neden çelik kullanılıyor? Çelik mutfak malzemeleri kullanmanın avantajları neler? Neden çelik mutfak ürünleri hem amatör hem profesyonel mutfaklarda en çok tercih edilen ürünler oluyor? Hepsi ve daha fazlası, mutfak ürünlerinde çelik ile ilgili bilmeniz gereken her şeyi derlediğimiz bu blog yazımızda. Gelin, şimdi hep birlikte mutfakta çelik kullanmanın faydalarına ve birbirinden geçerli nedenlerine bakalım.

Bunları Bilelim: Paslanmaz Çelik Nedir, Nasıl Elde Edilir?

Elbette mutfakta paslanmaz çelik malzeme kullanımına ve yararlarına değinmeden önce işin temeline inmek ve çelik malzemenin endüstriyel sektörlerde tam olarak ne ifade ettiğini bilmek gerekiyor. Bilimsel olarak en basite indirgenmiş hali ile paslanmaz çelik, tam olarak isminin gerektirdiği şekilde davranıyor ve - doğru bildiniz - paslanmıyor! Zaman içerisinde paslanma ve lekelenme yapmayan bu özel malzeme, demir ve karbon alaşımı bir kombinasyondan üretiliyor.

Çeliğin zaman içerisinde paslanmasının sebebi ise aslında tam olarak da içerisinde yer alan temel elementlerden demir. Özellikle doğada bulunan oksijen ile temas haline geçtiğinde bir etkileşime uğrayan demir, çelik malzemenin zaman içerisinde paslanarak kararmasına ve işlevini kaybetmesine sebep olabiliyor. Paslanmaz çeliği diğer tüm çelik ve metal formlarından ayıran en önemli özellik ise içerisinde barındırdığı nikel ve krom elementleri. Korozyon karşıtı bir malzeme ortaya çıkartmakta mucizevi görevi üstlenen bu elementler, kullandığınız paslanmaz çelik mutfak eşyalarının size bir ömür hizmet etmesine olanak sunuyor.

Paslanmaz Çelikten Üretilen Mutfak Gereçlerinin Özellikleri Nelerdir?

Günümüzde paslanmaz çelik, konu uzun ömürlü mutfak araç gereçlerine geldiğinde en iyi malzeme olarak kabul ediliyor. Paslanmaz çelik global markaların ve üreticilerin mutfak gereçleri üretiminde en çok kullandığı materyal olmakla birlikte profesyonel mutfakların ve dünyaca ünlü şeflerin de en çok tercih ettiği malzeme olarak biliniyor. Siz de mutfağınız için tencere, çatal kaşık bıçak, servis seti ya da tava bakarken en çok karşılaştığınız malzemenin çelik olduğunu fark etmişsinizdir. Ömürlük kullanım imkanı, kusursuz kullanıcı deneyimi ve elbette zamansız tasarım, paslanmaz çelikten üretilen mutfak gereçlerinin öne çıkan özelliklerinden sadece birkaç tanesi. Bu ve bunun gibi daha pek çok nitelik, paslanmaz çelik mutfak eşyalarının hem profesyonel alanlarda hem de ev tipi kullanımı uygun üretimlerde ön plana çıkmasını sağlıyor. Şimdi gelin, hep birlikte neden mutfakta paslanmaz çelik tercih etmeniz gerektiğine yakından bakalım.

Herkesin Aklındaki Soru: Neden Mutfakta Çelik Tercih Etmeliyim?

Özellikle son zamanlarda herkesin çoğunlukla evden çalışması ve evde daha çok vakit geçirme zorunluluğuna tabi olması sebebiyle kaliteli mutfak gereçlerine olan eğilim ve talep de ister istemez artıyor. Kaliteli mutfak eşyaları dendiğinde akla gelen ilk malzeme olan paslanmaz çelik, mutfağınızı yenilerken ve yemek yapma deneyiminizi bir üst seviyeye taşırken tercih etmeniz gereken öncelikli malzemeler arasındaki yerini alıyor. Neden mi? İşte sizi paslanmaz çelikten şaşmamanız gerektiğine fazlasıyla ikna edecek sebeplerden birkaç tanesi:

Yüksek Dayanıklılık

Paslanmaz çelik oldukça sert bir metal olmakla birlikte mutfak gereçleri kullanımı için en ideal malzemelerden biri niteliği taşıyor. Bu malzeme, her gün düzenli olarak maruz kaldığı ısı, ısı değişimi, sıvı ve diğer tüm etmenlere karşı olağanüstü bir direnç gösterme kapasitesine sahip. İçerisinde yüzde 10.5 krom ve nikel barındıran paslanmaz çelik, bu sayede korozyona ve kararmaya karşı inanılmaz bir tepki gösterebiliyor. Bu da tabii ki mutfağınız için tercih ettiğiniz paslanmaz çelik çatal bıçak takımının ve paslanmaz çelik tencerelerin yüksek dayanıklılık sergilemesini sağlıyor.

Sağlıklı Kullanım

Mutfakta kullanmaz üzere tencere seçimi yaparken tüketicilerin en merak ettiği konuların başında "Çelik tencere sağlıklı mı?" sorusu geliyor. Bu soruya coşkulu bir "Evet!" cevabı vermek, işten bile değil. Yapılan sayısız araştırmaya göre paslanmaz çelik, mutfak eşyaları için tercih edilebilecek en sağlıklı materyallerden biri - elbette doğru bakım ve muhafaza şartları uygulandığı takdirde. Paslanmama özelliği temelde tencerenin içerisinde barındırdığınız yiyeceklerin bozulmaması ve kontamine olmamasını işaret ettiği için bu tarz ürünler sağlık açısından yüksek verimlilik sunuyor.

Yapışmaz Taban

Paslanmaz çelik mutfak gereçlerinin çoğunda içerisinde pişirilen gıdanın pişirme esnasında yüzeye yapışmaması için özel olarak geliştirilmiş bir kaygan ve pürüzsüz bir kaplama bulunuyor. Bu kaplama sadece yiyeceklerin yapışmasını önlemekle kalmıyor, aynı zamanda pişirme işlemi sonrası tencerelerin çok daha kolay temizlenmesini de garanti altına alıyor. Bununla birlikte bu yapışmazlık özelliğine sahip çelik mutfak gereçleri ile yumuşak gıdaları pişirmek de daha kolay hale geliyor. Söz konusu yüksek ısılar olduğu zaman sağlık açısından özellikle sebzelerin mineral ve vitamin değerlerini en iyi şekilde muhafaza edebilen gereçler de yine paslanmaz çelikten üretilenler oluyor.

Kimyasal Reaksiyonlara Karşı Direnç

Alüminyum gibi asidik ve alkalin içerikli maddelere karşı reaksiyon gösterebilen materyallerle kıyaslandığında paslanmaz çelik oldukça etkisiz ve tesirsiz kalıyor. Bu, özellikle çelik tencerenin içerisinde pişirdiğiniz yemeğin orijinal tadını ve lezzetini koruyabilmesi için kritik bir özellik. Kimyasal olarak reaksiyon göstermeye meyilli mutfak gereçlerinde insan sağlığını tehdit eden zehirlenmeler çok daha fazla meydana gelebiliyor. Bu nedenle de ailenizin ve sevdiklerinizin sağlığını üst düzeyde koruyabilmek için çelik tencere mi granit mi ikileminde kaldığınız zaman tercihinizi daima çelikten yana kullanmanız tavsiye ediliyor.

Mükemmel Isı Dağılımı ve Direnci

Bu özellik, spesifik olarak çok katmanlı paslanmaz çelik tencerelerde ve ürünlerde ön plana çıkıyor. Mutfak gereçlerinde kullanılan diğer pek çok malzeme, yüksek ısıya karşı dayanıklılık konusunda maalesef sınıfta kalabiliyor, bu da lezzetli, sağlıklı ve damağınıza layık yemekler pişirebilmek için oldukça tatsız bir dezavantaj oluşturuyor. Paslanmaz çelik mutfak malzemeleri ise bu alanda bir çığır açarak uzun süreli yüksek ısıda yemek pişirme işlemlerinde dahi maksimum direnç göstererek ısıyı eşit bir biçimde tencerenin tamamına yayıyor, bu da hem zaman hem de enerji kaybını önlüyor. Özellikle otel ve restoran gibi işletmelerin endüstriyel mutfakları için bu, vazgeçilemez bir nitelik haline dönüşüyor. Kaliteli bir çelik tencere en iyi şekilde ısıya yayarak, dağıtarak ve dengeleyerek kusursuz lezzette öğünler yaratmanıza olanak sunuyor.

Zarif ve Zamansız Tasarımlar

Piyasada zamanın trendlerine, moda akımlarına ve popüler kültürün geçici yükselişlerine ayak uyduran pek çok cezbedici mutfak eşyası tasarımına rastlamak mümkün. Her ne kadar ilk bakışta bu ürünler oldukça trend ve albenili gözükse de, uzun vadede hem tasarım hem de kullanılabilirlik bakımından adeta vadesini doldurmayı bekliyor. Paslanmaz çelik mutfak gereçleri ise bunların aksine zamansız tasarımları ve zarif dizayn seçenekleriyle mutfağınıza asla modası geçmeyecek bir ekleme yapmanıza şans tanıyor. Bıçak yapımı için çelik kullanan markalar, bir yandan üstün kaliteli bir kesme deneyimi sunmayı amaçlarken diğer yandan da klasik tasarımlar sunarak mutfaklarda eskimeyen bir görüntü oluşmasına katkıda bulunuyor. Siz de mutfak gereçleriniz için başta paslanmaz çelik çatal bıçak takımı ve paslanmaz çelik tencere önerilerine kulak vererek bu zamansız şıklıktan ve sayısız getirisinden faydalanabilirsiniz. Bunlara ek olarak paslanmaz çelik mutfak eşyaları, retrodan klasiğe, vintage'dan moderne pek çok farklı dekorasyon tarzı ile de kusursuz bir uyum sergiliyor. Mutfağınız ister tamamen ahşap mutfak dolaplarından ister metal ağırlıklı modern unsurlardan oluşuyor olsun; paslanmaz çeliğin her şekilde mutfağınızın genel görünümü ile mükemmel bir ahenk oluşturacağı kesin!

Kolay Saklanabilir

Paslanmaz çelik tencere seti ya da paslanmaz çelik çatal bıçak takımı satın aldıktan sonra açıkçası üzerinde çok da fazla düşünmenizi gerektirecek bir unsur kalmıyor. Oldukça kolay bir biçimde muhafaza edilebilen bu ürünler, herhangi ekstra bir bakım ya da önlem gerektirmeden uzun yıllar aynı kusursuz performansı gösterebiliyor. Temizlik esnasında yalnızca standart bir bulaşık deterjanı, yumuşak bir ovalama süngeri ve ılık suya ihtiyaç bulunuyor. Elbette modern teknolojiler eşliğinde üretilen çelik mutfak gereçlerinin çoğu, bulaşık makinesinde de yıkanabiliyor. Yinelemekte fayda var ki korozyona karşı dirençli yapısı sayesinde paslanmaz çelik mutfak ürünlerini uzun süre su içerisinde bırakmak bile onlara zarar veremiyor.

Hafiflik

Adı üstünde "paslanmaz" olduğu için paslanmaz çelik malzemenin muhafazası ve korunması da oldukça kolay oluyor. İçerisinde karbon, krom, nikel, silikon, alüminyum ve molibdenum gibi pek çok farklı element barındırdığı için bu malzeme, oldukça hafif bir alaşımdan oluşuyor. Hem kullanım hem de saklama aşısından tüketicisine büyük kolaylık sağlayan paslanmaz çelik mutfak gereçleri, onları mutfağınızın dilediğiniz yerinde gönül rahatlığıyla saklamanıza olanak sunuyor.

Etkileyici Fiyat Avantajları

Mutfak alışverişinde ister yüksek ister düşük bir bütçeniz olsun; her ihtiyaca ve bütçeye uygun paslanmaz çelik ürünler bulmak mümkün oluyor. Benzer fiyat aralığındaki muadilleriyle kıyaslandığında paslanmaz çelik, aynı fiyata çok daha yüksek performanslı ve verimli bir kullanım vadediyor.

Geri Dönüştürülebilir

Paslanmaz çeliğin belki de en doğa ve çevre dostu özelliklerinden bir tanesi, geri dönüştürülebilir bir malzeme olması oluyor. İnsanların mutfak gereçlerini geri dönüştürmesi için pek çok farklı sebep bulunabiliyor. Örneğin yeni bir tencere seti almış olabilir ya da halihazırda kullandığınız mutfak gereçleri miadını doldurmuş olabilir. Bu tarz durumlarda çelik mutfak gereçlerinizi çöpe atmak yerine onları geri dönüştürerek doğaya katkıda bulunabilirsiniz. Elbette paslanmaz çelik bir tencerenin eskimesi ve kullanılamaz hale gelmesi için çok ama çok uzun süreler beklemeniz gerekebilir, bizden söylemesi!

Paslanmaz Çelik Hakkında Sıkça Sorulan Sorular

18/10 paslanmaz çelik ne demek?

Paslanmaz çelik dünyasında 18/10, 18/8 ve 18/0 olmak üzere farklı çelik türleri bulunuyor. Bu rakamların her biri çeliğin içerisindeki krom ve nikel oranını ifade ediyor. 18/10 paslanmaz çelik, yüzde 18 oranında krom, yüzde 10 oranında ise nikel barındırıyor.

18/10 paslanmaz çelik sağlıklı mı ve neden tercih edilmeli?

Çeliğin içerisindeki nikel oranı arttıkça korozyon direnci de artıyor. Yukarıda bahsi geçen üç çelik türünden korozyona ve paslanmaya karşı en dirençli olan, dolayısıyla da en sağlıklı olan tür 18/10 paslanmaz çelik oluyor.

18/10 çelik 304 kalite ifadesi tencerede kullanıldığında en anlam ifade ediyor?

18/10 paslanmaz çelik, çeliğin içerisinde yüzde 18 oranında krom, yüzde 10 oranında ise nikel olduğunu ifade ederken 304 kalite ibaresi, bu özelliklere ek olarak malzeme içerisinde en fazla yüzde 0.8 karbon ve en az yüzde 50 demir kullanıldığı anlamına geliyor. Bu oranlar, piyasada bulabileceğiniz en kaliteli ve en sağlıklı paslanmaz çelik tencerelerin adeta tanımı oluyor.

Paslanmaz çelik tencere çizilirse ne yapmalı?

Oldukça dayanıklı ve sert bir materyal olmasına rağmen sert ovma teli ya da metal bulaşık teli ile ovalanarak temizlenen paslanmaz çelik tencerelerde çizilme problemi meydana gelebiliyor. Bu gibi durumlarda özelliğini yitiren ve sağlığınız için ciddi tehditler oluşturmaya başlayan tencereler zamanla kararmaya başlayabiliyor. Bu nedenle temizlik esnasında sadece yumuşak bulaşık süngerleri kullanımı önerildiği gibi çizilme meydana gelmesi durumunda ürünün artık kullanılmaması tavsiye ediliyor.

Özetle paslanmaz çelik, kaliteli, uzun ömürlü ve dayanıklı mutfak gereçleri söz konusu olduğu zaman kullanıcısını açık ara en iyi biçimde tatmin eden malzeme oluyor. Yemek yapmayı daha keyifli hale getiren ve muhafaza bakımından da büyük kolaylık sağlayan paslanmaz çelik ürünler, her mutfağın vazgeçilmezi haline geliyor. Siz de mutfağınızda üstün kaliteli paslanmaz çelik ürünlere yer açarak mutfağınızda geçirdiğiniz vakti bir üst seviyeye taşıyabilir, konforlu kullanım ve yüksek performans dengesinin tadını çıkarmaya başlayabilirsiniz.