<built-in method title of str object at 0x7f184d2b12f0>

Evde Pizza Yapımı

Evde Pizza Yapımı

Sevilen lezzetler arasında yer alan pizzanın evde de kolaylıkla yapılabileceğini biliyor muydunuz? Evde pizza yapımı, yemesi lezzetli olduğu kadar yapımı da bir o kadar eğlenceli aktiviteler arasında. Pizza yapımı ile mutfağınızda lezzetli bir maceraya kapı aralayabilirsiniz. Yoğun bir günün stresini atmak, sevdiklerinizle keyifli bir şekilde vakit geçirmek için evde pizza yapmak harika bir seçenek. Hem lezzetli hem de eğlenceli bu aktivitede kendi damak zevkinize uygun özgün tatları pizzanıza ekleyebilir, kişiselleştirilmiş ve belki de hiç denenmemiş bir lezzete sahip olan pizza ortaya koyabilirsiniz. Hangi malzemeleri seçeceğiniz tamamıyla size kalmış durumda. Sos ve malzemeleri damak zevkinize uygun tercih edebilirsiniz. Peki evde pizza nasıl yapılır? İşte en merak edilen sorulardan ilki pizzanın nasıl yapıldığı. Klasik İtalyan lezzetini mutfağınıza taşımak için işte evde pizza yapımı ve püf noktaları.

Evde Pizza Tarifi

Mükemmel lezzetiyle klasikleşmiş İtalyan kültürünün vazgeçilmez lezzetini evinizde kendiniz yapabilirsiniz. Yapımı uğraştırıcı olduğu kadar eğlenceli de olan pizza, çocuğunuz veya sevdiklerinizle mutfakta kaliteli bir zaman geçirmenize de imkan tanıyor. Hamuru, sosu, malzeme hazırlığı, pişmesi gibi farklı aşamalardan oluşan pizza yapımı için öncelikle malzemelerinizi tamamlamalısınız. Evde pizza tarifi için ihtiyacınız olan malzemeler şu şekilde verilmektedir.

Malzemeler

Pizza Hamuru İçin Gerekli Malzemeler:

  • 5 su bardağı un
  • 1,5 su bardağı ılık su (isteğe bağlı olarak su yerine süt de ekleyebilirsiniz)
  • 4 yemek kaşığı zeytinyağı
  • Yarım çay kaşığı tuz
  • 1 çay kaşığı şeker
  • 1 paket kuru maya

Pizza Sosu İçin Gerekli Malzemeler:

  • 2 su bardağı domates sosu
  • 2 yemek kaşığı zeytinyağı
  • 2 diş sarımsak
  • 1 çay kaşığı kekik
  • Tuz
  • 1 çay kaşığı fesleğen

Üzeri İçin Gerekli Malzemeler:

  • Rendelenmiş kaşar peyniri
  • Rendelenmiş mozarella peyniri
  • Sucuk
  • Konserve mısır
  • Dilimlenmiş zeytin (yeşil ve siyah)
  • Biber
  • Sosis

Üzeri için olan malzemeleri kendi damak zevkinize uygun olacak şekilde düzenleyebilirsiniz.

Yapılışı

Sıra geldi evde pizza yapmanın en önemli aşaması olan yapılış aşamasına. Bunun için ilk olarak ile pizzanın hamurunu hazırlayarak başlamanız gerekiyor. Böylece pizza hamuru olana kadar siz de pizza sosu ve üzeri için tercih ettiğiniz malzemeleri hazırlayabilirsiniz. Evde pizza yapımı için aşağıdaki adımları takip edebilirsiniz.

  • İlk olarak pizza hamurunu yapmak için derin bir kap alın. Kabın içerisine 1 paket kuru mayayı koyun ve üzerine ılık su ve toz şekeri ekleyerek karıştırın. Bu noktada mayayı iyice çözdürmeniz önemli.
  • Maya, su ve şekeri iyice karıştırdıktan sonra zeytinyağı ve tuzu ekleyip karıştırmaya devam edin. Mümkünse tahta kaşıkla karıştırmanız özen gösterin.
  • Ardından 5 su bardağı unu da ekleyerek hamur kıvamına gelinceye kadar yoğurun. Hamur ele yapışmayacak yumuşak bir kıvama gelene kadar yoğurmaya devam edin.
  • İstenilen kıvama geldikten sonra kabın üzerini örtün ve yaklaşık olarak yarım saat kadar hamuru dinlendirin.
  • Yarım saat sonra dinlenen hamurunuzu tezgâha alın ama öncesinde tezgâha yapışmaması için unlayın. Ardından hamuru tezgâh üzerinden bir kez daha yoğurarak havasını alın ve hamuru ortadan ikiye bölün. Böylece iki adet orta boy pizza elde edebilirsiniz.
  • İki beze halinde ayırdığın hamurların tekini un septiğiniz tezgâhın üzerine alarak merdane yardımıyla açın. Bu aşamada boyutu ve kalındığı tamamen sizin tercihinize bağlı.
  • Dilediğiniz inceliğe ulaştıktan sonra tepsiyi alın ve içerisine yağlı kağıt serin. Ardından açtığınız hamuru üzerine yerleştirin. Daha sonra çatalı hamur üzerinde ufak ufak gezdirerek delikler açın. Böylece hamurun pişerken kabarmasını önleyerek ideal kıvamda pişmesini sağlayabilirsiniz.
  • Ardından önceden 200 derecede ısıttığınız fırına hamurunuzu atın. 10 dk. kadar hafif düzeyde pişmesini bekleyin.
  • Hamur pişerken dilerseniz pizza sosunu hazırlayabilirsiniz. Bunun için tekrardan derin bir kap alın.
  • Ardınsan domates sosu, fesleğen, kekik, zeytin yağını ekleyin. Bir sarımsak ezici yardımıyla bir diş sarımsağı da ezerek sosun içine ekleyin. Sarımsak pizzaya hoş ve lezzetli bir tat verecektir.
  • Sos için gerekli olan tüm malzemeleri hepsi birbirine karıştırarak homojen bir kıvam alıncaya kadar karıştırın. Ardından pizzanızın üzeri için kullanmak istediğiniz malzemeleri hazırlayın.
  • 10 dakika sonra pişen hamurunuzu fırından çıkarın. Bu aşamada hamurun hafif pişmesi gerekiyor, bu nedenle fazla pişmemesine özen gösterin. Hafif pişen hamurun üstüne hazırlamış olduğunuz sosu her tarafa eşit olarak yayılacak şekilde sürün.
  • Ardından pizza sosunun üzerine rendelenmiş kaşar peyniri ve mozerella peynirini serpiştirin. Sonrasında ise malzemeleri ekleyebilirsiniz. Bu aşamada damak zevkinize uygun dilediğiniz malzemeyi ekleyebilirsiniz.
  • Pizzanızı tam haliyle oluşturduktan sonra fırına tekrardan koyun ve 20 dk. daha pişirin. Peynirler eriyip, malzemeler piştikten sonra pizzanızın çıkarabilirsiniz.
  • Son olarak da bir pizza kesici ile dilimleyerek afiyetle yiyebilirsiniz. Afiyet olsun!

Evde Pizza Yapımına Dair Birkaç İpucu

Evde pizza yapımı kolay bir tarif olsa da pizzayı ideal düzeyde pişirmek ve hamurunun kıvamını tutturabilmek oldukça önemli. Bunun için birkaç noktaya dikkat edebilirsiniz. Aynı zamanda elinizdeki malzemeleri de kullanarak leziz bir pizza oluşturabilirsiniz. Özellikle sos ve hamur içerisine konulan malzemeler değişebiliyor. İşte sizin için birkaç öneri:

  • Evde pizza hamuru yapımında dilerseniz ılık su yerine ılık süt tercih edebilirsiniz. Süt kullanmak hamurunuzun daha yumuşak olmasını sağlar. Daha yumuşak bir hamur kıvamı istiyorsanız hamur malzemelerinde ufak değişiklik yapabilirsiniz.
  • Benzer durum pizza sosu için de geçerli. Domates sosu kullanmak istemiyorsanız 2 büyük domatesi rendeleyerek kullanabilirsiniz. Bu aşamada ideal bir sos kıvamına getirebilmek için salça kullanmanız gerekiyor. Rendelenmiş domates, salça ve diğer malzemeleri de ekleyerek sosunuzu hazırlayabilirsiniz.
  • Eğer hamurunuzun daha kıtır kıtır olmasını istiyorsanız, hamuru fırına atmadan önce tabanına biraz irmik serpebilirsiniz. Böylece istediğiniz kızarıklığı yakalayabilirsiniz.
  • Pizza hamurunuzun ideal kıvamda olması için hamuru dinlenme aşamasında zeytinyağı ile birlikte dinlendirebilirsiniz Bunun yanında hamura yuvarlak şekil verme aşamasında içerisinde hava bırakmamaya özen gösterebilirsiniz. Böylece istediğiniz yumuşaklık ve kıvamda olmasını sağlayabilirsiniz.
  • Fırın tepsisinde yağlı kağıt kullanamayacaksınız tepsiye mısır unu serpiştirebilir ya da yağlayabilirsiniz. Her iki şekilde de hamurun yapışmasını engelleyebilirsiniz.
  • Eğer pizza hamurunun fazla geldiğini düşünüyorsanız dondurucuda muhafaza edebilmeniz mümkün. Fazla gelen hamurunuzu buluğa koyarak bir dahaki pizza yapımı için kullanabilirsiniz. Dondurucuda hamuru muhafaza ederken yuvarlak beze halinde değil, hamuru açarak bir pizza tabanı şeklinde saklamalısınız. Dikkat etmeniz gereken bir diğer husus ise hamuru doğrudan yaş olarak değil fırında 8 ila 10 dk. pişirdikten sonra az pişmiş olacak şekilde saklamanız daha sağlıklı olacaktır. Böylece bir sonraki pizza yapımınızda yalnızca sos ve malzemeleri hazırlayarak daha pratik pizza yapımına sahip olabilirsiniz.
Paylaş