{ "type": "identify", "data": { "id":"None", "user": { "email": "d41d8cd98f00b204e9800998ecf8427e", "signupDate": "", "gender": "", "permission": "no" } } }
{ "type": "pageViewed", "data": "Homepage" }
{ "type": "gtmStart" }
<built-in method title of str object at 0x7f6b5fe733b0>

JUMBO

Sofra Hazırlama Sanatı

01.06.2021

Paylaş

Yemek masanız için seçtiğiniz porselen takımlar ve gümüş aksesuarlar yeri geldiğinde ikram edilecek yemeklerden daha önem arz eder. Masanız, davet sahibi olarak zevkinizi, zarafetinizi ve kültürünüzü özetler. Sizin misafirlerinize gösterdiğiniz saygı ve özenin ipuçlarını içinde barındırır aynı zamanda. Sofrada görgü kuralları ya da eski tabiriyle ‘adab-ı muaşeret’ masa hazırlarken incelikleri ve kuralları da beraberinde getirmiştir. Bu kurallar yüzyıllarca toplumlardaki uygarlık düzeyinin de bir göstergesi olmuştur. Rivayete göre Osmanlı'da sofra adabını belirleyen ilk padişah II. Mehmet’miş. Yemekler, büyük tabaklarla getirilip sinilerin üzerine konularak servise sunulurmuş. ll. Abdülhamid’den itibaren de Batılı ülkelerde yemek ayrı odada ya da salonda, masa ve sandalyeye oturularak, ayrı tabaklarda, ayrı çatal-bıçakla yenmeye başlamış. O zamandan bu zamana sofra adabının başrol oyuncularından çatal, kaşık, bıçak gibi ekipmanlar hep tasarımlarıyla ön planda yerini aldı. Bu ürünlerin yapıldığı malzemeler zaman içinde değişime uğramış olsa da işlevselliğini ve şıklığını artırarak sofradaki yerini korudu.


Paylaş