{ "type": "identify", "data": { "id":"None", "user": { "email": "d41d8cd98f00b204e9800998ecf8427e", "signupDate": "", "gender": "", "permission": "no" } } }
{ "type": "pageViewed", "data": "Homepage" }
{ "type": "gtmStart" }
<built-in method title of str object at 0x7fef3c63f3b0>

Sofra Hazırlama Sanatı

Gold Bright

09.09.2021

Paylaş

Sofra Hazırlama Sanatı


Yemek masanız için seçtiğiniz porselen takımlar ve gümüş aksesuarlar yeri geldiğinde ikram edilecek yemeklerden daha önem arz eder. Masanız, davet sahibi olarak zevkinizi, zarafetinizi ve kültürünüzü özetler. Sizin misafirlerinize gösterdiğiniz saygı ve özenin ipuçlarını içinde barındırır aynı zamanda. Sofrada görgü kuralları ya da eski tabiriyle ‘adab-ı muaşeret’ masa hazırlarken incelikleri ve kuralları da beraberinde getirmiştir. Bu kurallar yüzyıllarca toplumlardaki uygarlık düzeyinin de bir göstergesi olmuştur. Rivayete göre Osmanlı'da sofra adabını belirleyen ilk padişah II. Mehmet’miş. Yemekler, büyük tabaklarla getirilip sinilerin üzerine konularak servise sunulurmuş. ll. Abdülhamid’den itibaren de Batılı ülkelerde yemek ayrı odada ya da salonda, masa ve sandalyeye oturularak, ayrı tabaklarda, ayrı çatal-bıçakla yenmeye başlamış. O zamandan bu zamana sofra adabının başrol oyuncularından çatal, kaşık, bıçak gibi ekipmanlar hep tasarımlarıyla ön planda yerini aldı. Bu ürünlerin yapıldığı malzemeler zaman içinde değişime uğramış olsa da işlevselliğini ve şıklığını artırarak sofradaki yerini korudu.. 


Masaya tabakların yerleştirilmesinden konukların oturma düzenine, ikram sırasına kadar her ayrıntı görgü kuralları çerçevesinde sofra adabında yerini alıyor. Keten masa örtüsü, ışıltılı çatal bıçak takımı, porselen yemek takımı, kristal bardaklar, yine keten peçeteler ve masa üzerindeki çiçekler arasındaki uyum daima bir masayı etkili ve görgülü kılmaya yeten etkenlerden olmaya devam ediyor. 


Örneğin; şık ve doğru hazırlanmış bir masa için ilk pastel renkli, düz keten bir örtü ile işe başlayabilirsiniz. Ama örtü, masa kenarlarından 20 cm’den az ve 30 cm’den fazla sarkmamalı. Orta süsü masada yer alması gereken önemli bir detaydır. İçine kısa boylu çiçekler yerleştirilmiş gümüş veya kristal bir vazo bunun için ideal olur. Orta süsün iki kenarına şamdan yerleştirmek masada hoş atmosfer yaratır. Her konuğun önüne diğer tabaklardan daha büyük ve genelde düz olan servis tabağı koyulur. Sonradan servis edilen bütün tabaklar bunun üzerine gelir. Masadaki diğer unsurlar genelde mönüye göre değişim gösterebilen salata, tereyağı, ekmek ve çorba tabağıdır. Kullandığınız tabakların renk ve biçim bakımından servis tabağına uymasına dikkat edin. Ayrıca tabakların takım olarak kullanılması daha uygundur. 

Çatal-bıçak-kaşığa gelince…. Tabağın soluna çatallar, sağına bıçaklar ve kaşık yerleştirilir. Bardaklar veya kadehler, bıçakların üst tarafında yerini alır. Tuzluk ve biberlik, 6 kişilik masada dört yerde olmalıdır. Yemek masanıza asla üçten fazla bıçak ve üçten fazla çatal koymayın. Gerekli durumlarda kullanılacağı yemekle servis edilmelidir. Keten peçeteler de halkaları ile masada yerini almalı tabii. Resmi yemeklerde peçetelerin servis tabağının içine konulduğunu, resmi olmayanlarda ise çatalların sol tarafına yerleştirilmesi gerektini de unutmayın.