Geçmiş yıllardan beri mutfaklardaki yerini koruyan çelik tavalar hem yemek pişirme aşamasında hem de saklama sırasında son derece kullanışlı. Siz de sürekli elinizin altında bulundurabileceğiniz bir tavaya ihtiyaç duyuyorsanız ve çelik tava çeşitlerini gönül rahatlığıyla tercih edebilirsiniz. Sürekli göz önünde bulunduğu için diğer çeşitler kadar popüler görünmese de çelik tavaların avantajlı özelliklerini şu şekilde sıralayabiliriz;
Bazı çelik tava çeşitleri yapışmaz özelliğe sahip olsa da çoğunlukla yiyecekler bu ürünlerin dibine yapışabiliyor. Bu gibi durumlarda tavanızı temizlemek zorlayıcı olabiliyor. Aslında doğru adımları takip ettiğinizde bu sorunun çözümü oldukça basit. Çelik tavanızın dibinde oluşan inatçı yemek lekelerini ve yanıkları şu adımları izleyerek siz de kolayca temizleyebilirsiniz.
Kullandığınız tavalar yiyeceklerin hem de kıvamını hem tadını önemli ölçüde etkiliyor. Seçeceğiniz farklı tava çeşitleri ile siz de yemeklerinizde en lezzetli tatları ve en doğru kıvamı yakalayabilirsiniz. Mutfaktaki pratik pişirme gereçlerinden olan tavalar, ana yemeklerden kızartmalara, kahvaltı lezzetlerinden pratik atıştırmalıklara kadar her tür yiyeceği hazırlamak için kullanılabiliyor. Bu ürünler, üretildikleri materyaller sebebiyle de pişirme sırasında farklı özellikler gösterebiliyor. Kimi tavalar yapışma özelliği gösterirken kimileri de sıcaklığı eşit olarak dağıtabiliyor. Fakat bu tava çeşitleri ve özellikleri arasından yalnızca birini öne çıkarmak pek de mümkün değil. Çünkü kolay ısınan ve yüksek sıcaklıklara çıkabilen tavalar, yumurtanızın yapışmasına neden olurken diğer yandan da mükemmel çıtırlıkta kızartmalar hazırlayabilmenizi sağlıyor. Siz de ihtiyaçlarınızı doğru belirledikten sonra bu ürünler arasından seçim yaparak parmak ısırtan lezzetler ortaya çıkarabilirsiniz. Bunun için dilerseniz tava çeşitleri isimlerini birlikte inceleyelim.
Son yıllarda sağlıklı bir ürün alternatifi olduğu için mutfaklarda epeyce yaygınlaşan granit ürünler, doğal bir taş türü olan granitten üretiliyor. Son derece sağlam bir yapıya sahip olan granit tava çeşitleri de çizilmelere karşı uzun süre dayanıklılık gösterebiliyor. İçeriğindeki minerale göre rengi değişebilen bu ürünlerde beyaz, pembe ve gri renkleri yoğun olarak görebilirsiniz. Tanecikli yapılardan meydana gelen granit malzeme, bu doğal taş renkleri ile de son derece şık bir görünüme sahip. Granit tavaların avantajlı özelliklerini birkaç maddede sıralayacak olursak şunları söyleyebiliriz;
Gerçek granitten üretilen tavalar son derece avantajlı özellikler sunuyor fakat her tür üründe olduğu gibi bu tava çeşitlerinin de benzerleri yapılabiliyor. Doğru ürünü tercih edebilmeniz içinse seçim sırasında dikkat edebileceğiniz birkaç nokta bulunuyor. Bunlardan ilki yanmaz tava çeşitlerinden biri olan granit tavanın ağırlığı. Granit, bir tür taş olduğu için bu materyalden üretilen tavalar da diğer ürünlere göre daha ağır bir yapıya sahip oluyor. Eğer granit görünümüne sahip hafif bir tavayla karşılaşırsanız bu ürünün gerçek olup olmadığını kolayca anlayabilmeniz mümkün. Dikkat edebileceğiniz bir diğer unsur ise ürünün rengi. Doğal taş renklerinden uzak tavalar çoğunlukla granit görünümü verilmeye çalışılmış ürünler olabiliyor. Siz de hangi tavayı seçeceğinize bir türlü karar veremediğiniz noktada doğal granit renklerine sahip ürünleri seçerek doğru karara varabilirsiniz. Gerçek granit tavaları ayırt etmenizi sağlayacak bir diğer özellik ise sap yapısı. Ağır bir yapıda olan granit tavaları taşıyabilmesi ve rahatlıkla kullanılabilmesi için güçlü saplar kullanılıyor. Sağlam olmadığını düşündüğünüz bir sap yapısı da seçmeyi düşündüğünüz bu tavanın kalitesi hakkında size büyük bir ipucu olabilir.
Mutfağınızda nostaljik bir hava estiren bakır ürünler popülaritesini yıllar geçse de kaybetmiyor. Sahan çeşitlerinde sık sık tercih edilen bakır, kahvaltı sunumlarında ve lezzetli yumurtaların hazırlanmasında da başarılı sonuçlar ortaya koyuyor. Siz de sofralarınızda çeşitlilik yaratmak ve misafirlerinize göz alıcı sunumlar hazırlamak için bu ürünlerden yardım alabilirsiniz. Bakır tava çeşitlerine bakış açınızı değiştirebilecek avantajlı özellikler ise şu şekilde sıralanabilir;
Bakır tavalar, gerek mutfakta iyi bir görüntü oluşturacağı için gerekse de sunum sırasında hoş görüneceği için tercih edilebiliyor. Fakat çoğu zaman yanlış kullanım sebebiyle bu ürünlerin ömrü kısalabiliyor veya kalitesi bozulabiliyor. Peki, bakır tavanızı ilk günkü kalitesiyle uzun süre kullanabilmek için ne yapmanız gerekiyor?
Çok yüksek sıcaklıklarda eritilen demirin kalıplar içerisinde tava şekline getirilmesiyle elde edilen döküm tavalar, adını bu üretim şeklinden alıyor. Sapından pişirme tabanına kadar tek parçadan meydana gelen bu ürünler, şimdiye kadar üretilen en dayanıklı pişirme gereçlerinden biri. Döküm tava çeşitleri, bu özellikleri sebebiyle diğer tavalara göre çok daha ağır ve kalın bir yapıda. Ayrıca bu ürünlerin iki farklı çeşidi bulunuyor. Bu çeşitlerden ilki ham döküm tavalar. İçerisinde koruyucu kaplama içermeyen ham ürünler hassas bir bakıma ihtiyaç duyuyor. Açık yapıdaki gözenekleri, deterjan ile yıkandığında dolabiliyor. Bu da tavanız ateşle buluştuğunda kimyasalların yemeğinize karışmasına sebep olabiliyor. Yapışmaz özellikteki döküm tavalar için özel bir temizleme yöntemi olan yağlama tekniği kullanılıyor. Siz de bu yöntem ile tavalarınızı uzun yıllar sağlıklı bir şekilde kullanabilirsiniz. Bu tavaların diğer bir çeşidi ise emaye kaplı olanlar. İçerisinde ince bir emaye kaplama bulunduran bu ürünler ham döküm tavalara göre daha farklı şekilde üretiliyor. Tavanızı paslanma sorununa karşı koruyan bu tabaka, ayrıca deterjan kullanılabilir hale de getiriyor. Üstelik bu artı özellik, ürünün ısıyı eşit yayma ve uzun süre içerisinde muhafaza etme gibi avantajlı özelliklerini de engellemiyor.
Yanmaz ve yapışmaz özellikte tava denildiğinde akla ilk gelen ürünler teflon tava çeşitleri oluyor. Ekonomik ürün alternatiflerinden olan bu tava çeşitleri pratik kullanımı sebebiyle de sıklıkla tercih ediliyor. Kolay aşınabilen yapısı nedeniyle bakımının kolay olduğunu söyleyebilmek pek de mümkün olmasa da tahta, plastik veya silikon kaşık kullanımıyla ürün ömrünü uzatmak mümkün olabiliyor. Günümüzde gittikçe artan tava çeşitleri sebebiyle hangi tava kullanılmalı sorusu kafaları oldukça karıştırsa da teflon tavalar hala sıkça tercih edilen çeşitler arasında yer alıyor. Teflon tavanızı aşınmalardan koruyabilmeniz için bulaşık makinesinde yıkamaktan kaçınmanız gerekiyor. İyi korunan teflon tavalar, uzun süre yapışmaz özelliğini korumayı başarıyor. Böylece yağsız veya az yağlı olarak yemeklerinizi pişirebilmenize de imkan tanıyor.
Hangi tava alınmalı sorusuna kolayca yanıt bulabilmenizi sağlayacak bilgileri bu yazımızda sizin için bir araya getirdik. Siz de tava alışverişiniz sırasında bu bilgilerden faydalanarak kendi ihtiyaçlarınıza en uygun ürünü rahatlıkla bulabilirsiniz. Sıkça pişirdiğiniz yemek çeşitlerinden tava kullanımını sizin için kolaylaştıran unsurlara kadar pek çok farklı noktanın etkili olduğu bu seçim artık çok daha kolay. Eğer tava çeşitleri nelerdir sorusunun yanıtlarını bir araya getirdiğimiz bu yazıyı beğendiyseniz çelik tencereler hakkındaki yazımıza da buradan göz atabilirsiniz.